TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 15.7.2024.
„Rekli su mi da EXIT okuplja revolucionare u publici i na pozornici”, uzviknuo je Tom Morello, dodavši da je 33 godine čekao na ovaj trenutak, a njega smo čekali i mi od prvog dana Exita, jer je upravo Rage Against the Machine bio katalizator nastanka festivala.
Simbolično, uoči njegovog nastupa najavljena je velika proslava 25 godina Exita iduće godine, u kojoj se vraća State of EXIT – umjetnička država izlaza i stanje svijesti kreirano zajedno s milionima ljudi koji su prošli kroz vrata Petrovaradinske tvrđave u prošle 24 godine!
Dok je s prvim zracima sunca na mts Dance Areni maestralnim setom Black Coffeeja upravo završen ovogodišnji EXIT, slijedi rekapitulacija prethodnih pet dana muzike, energije, ljubavi i najbolje festivalske avanture na Petrovaradinskoj tvrđavi.
EXIT 2024 | Bonobo
Ovogodišnje izdanje EXIT festivala tokom pet dana obilježili su nastupi najvećih svjetskih muzičkih zvijezda – od Nultog dana u čast Nikole Tesle uz Baby Lasagnu, Buraka Yetera, Dimasha i Iniko, preko oštrih rima i elektronskih bitova koje su u prvoj festivalskoj noći donijeli tvorac trapa Gucci Mane i sinonim za DJ profesiju Carl Cox, do plesne nostalgije uz pop - rap ikone Black Eyed Peas, vraćanja punka na velika vrata uz The Exploited i jednog od simbola mts Dance Arene Maceo Plexa.
EXIT 2024 | Baby Lasagna
Finalna večer prošla je u znaku furioznih gitarskih rifova i neprestanog mosh pita uz osnivača i glavnog autora bendova Rage Against the Machine i Audioslave – Toma Morella. Kultnu „Like A Stone” Morello je u emotivnom izvođenju posvetio Chrisu Cornellu, da bi sa tvrđave na samom kraju konačno zagrmjela „Killing in the Name”, koju je, preko cijelom svijetu poznatih riffova pjevala cijela Glavna pozornica!
Za to vrijeme, publiku na mts Dance Areni oduševili su Barry Can’t Swim i višestruki nositelj Grammy nominacija Bonobo, NSNS Stage Refreshed by Heineken Silver do vrha je napunila Sara Landry, dok je maestralnu završnicu uz čarobni izlazak sunca nad prepunim Exitovim hramom elektronske muzike priredio Black Coffee!
Ono što je također obilježilo ovogodišnji EXIT bili su roditelji s djecom – kako na pozornici, tako i u publici. Na festivalu su, sada već tradicionalno, bile tri generacije Kovačevića – osnivač i direktor Exita Dušan Kovačević, njegov otac Ilija i sinovi Lav i Noa. Neki novi klinci dolazili su sa svojim roditeljima upoznati zvijezde nove generacije, među kojima su u prošlim danima apsolutni favoriti bili Baby Lasagna, Joker Out i Sam Divine!
Tom Morello je koncert na Tesla Universeu otvorio sa svojim trinaestogodišnjim sinom, mladim gitarističkim vunderkindom Romanom Morellom, a zanimljivo je da je nekoliko sati prije toga i Max Cavalera nastupio sa svojim sinom Igorom Juniorom.
Prije nego što je još jedno čarobno festivalsko izdanje završeno, otpočelo je sljedeće jubilarno i historijsko. Tačno u ponoć, s Tvrđave je, ranije nego ikada, lansirana kampanja za nadolazeće izdanje festivala, koje će od 10. do 13. jula 2025. godine obilježiti četvrt stoljeća od osnivanja Exita i još jednom oživjeti i utvrditi State of EXIT.
Registracija za najpovoljnije ulaznice počela je u noći iza nas, a bit će moguća do petka, 19. jula na siteu EXIT festivala.
* * *
Foto: EXIT PR
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!