TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 15.7.2024.
„Rekli su mi da EXIT okuplja revolucionare u publici i na pozornici”, uzviknuo je Tom Morello, dodavši da je 33 godine čekao na ovaj trenutak, a njega smo čekali i mi od prvog dana Exita, jer je upravo Rage Against the Machine bio katalizator nastanka festivala.
Simbolično, uoči njegovog nastupa najavljena je velika proslava 25 godina Exita iduće godine, u kojoj se vraća State of EXIT – umjetnička država izlaza i stanje svijesti kreirano zajedno s milionima ljudi koji su prošli kroz vrata Petrovaradinske tvrđave u prošle 24 godine!
Dok je s prvim zracima sunca na mts Dance Areni maestralnim setom Black Coffeeja upravo završen ovogodišnji EXIT, slijedi rekapitulacija prethodnih pet dana muzike, energije, ljubavi i najbolje festivalske avanture na Petrovaradinskoj tvrđavi.

EXIT 2024 | Bonobo
Ovogodišnje izdanje EXIT festivala tokom pet dana obilježili su nastupi najvećih svjetskih muzičkih zvijezda – od Nultog dana u čast Nikole Tesle uz Baby Lasagnu, Buraka Yetera, Dimasha i Iniko, preko oštrih rima i elektronskih bitova koje su u prvoj festivalskoj noći donijeli tvorac trapa Gucci Mane i sinonim za DJ profesiju Carl Cox, do plesne nostalgije uz pop - rap ikone Black Eyed Peas, vraćanja punka na velika vrata uz The Exploited i jednog od simbola mts Dance Arene Maceo Plexa.

EXIT 2024 | Baby Lasagna
Finalna večer prošla je u znaku furioznih gitarskih rifova i neprestanog mosh pita uz osnivača i glavnog autora bendova Rage Against the Machine i Audioslave – Toma Morella. Kultnu „Like A Stone” Morello je u emotivnom izvođenju posvetio Chrisu Cornellu, da bi sa tvrđave na samom kraju konačno zagrmjela „Killing in the Name”, koju je, preko cijelom svijetu poznatih riffova pjevala cijela Glavna pozornica!
Za to vrijeme, publiku na mts Dance Areni oduševili su Barry Can’t Swim i višestruki nositelj Grammy nominacija Bonobo, NSNS Stage Refreshed by Heineken Silver do vrha je napunila Sara Landry, dok je maestralnu završnicu uz čarobni izlazak sunca nad prepunim Exitovim hramom elektronske muzike priredio Black Coffee!

Ono što je također obilježilo ovogodišnji EXIT bili su roditelji s djecom – kako na pozornici, tako i u publici. Na festivalu su, sada već tradicionalno, bile tri generacije Kovačevića – osnivač i direktor Exita Dušan Kovačević, njegov otac Ilija i sinovi Lav i Noa. Neki novi klinci dolazili su sa svojim roditeljima upoznati zvijezde nove generacije, među kojima su u prošlim danima apsolutni favoriti bili Baby Lasagna, Joker Out i Sam Divine!
Tom Morello je koncert na Tesla Universeu otvorio sa svojim trinaestogodišnjim sinom, mladim gitarističkim vunderkindom Romanom Morellom, a zanimljivo je da je nekoliko sati prije toga i Max Cavalera nastupio sa svojim sinom Igorom Juniorom.

Prije nego što je još jedno čarobno festivalsko izdanje završeno, otpočelo je sljedeće jubilarno i historijsko. Tačno u ponoć, s Tvrđave je, ranije nego ikada, lansirana kampanja za nadolazeće izdanje festivala, koje će od 10. do 13. jula 2025. godine obilježiti četvrt stoljeća od osnivanja Exita i još jednom oživjeti i utvrditi State of EXIT.
Registracija za najpovoljnije ulaznice počela je u noći iza nas, a bit će moguća do petka, 19. jula na siteu EXIT festivala.
* * *
Foto: EXIT PR
TEKST: Bonjour.ba
U kuhinji često nastaju i najljepše i najnepredvidivije priče. Svi znamo onaj trenutak kada deseti put pokušavamo izravnati šlag, a on i dalje živi svoj život. Jer, koliko god se trudili, ponekad nam kuhinja pošalje jasnu poruku: izgled neće uvijek slušati, ali okus, on je već na našoj strani.

Upravo tu filozofiju Dolcela decenijama gradi u svojim proizvodima i olakšava slatke rituale brzim, provjerenim miksovima i okusima na koje se možemo osloniti.
Zato je Bonjour.ba, zajedno s Dolcelom, okupio malu grupu učesnica na radionici dekoracije torti kako bismo pokazali da slastice nisu samo rezultat, nego i proces u kojem kreativnost pronalazi svoj put.




Nakon kratkog upoznavanja i prvih osmijeha, učesnice su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba, i Haris Arnautović, direktor marketinga Podravke BiH.


Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Prije same radionice, učesnice su ispunile kratki upitnik, mali ritual koji ih je povezao s najdražim uspomenama iz djetinjstva, ukusima koje su voljele i slasticama koje ih prate godinama. Bio je to nježan uvod u sve što će tek nastati…





Radionicu je vodila Ivana Divljan, čiji je pristup učinio da sve izgleda jednostavno, čak i onima koje šlag inače drži “taocima”. Umjesto uputa koje se moraju slijediti do slova, dala je slobodu da se isprobava, istražuje, miješa i mijenja baš onako kako kuhinja zna biti kada zaboravimo na stroga pravila.



Vrlo brzo nastao je poznati slatki flow. Kecelje su se zavezale, krema je išla svojim putem, ukrasi svojim, a torte su postajale male verzije onih koji ih prave.

Uz pet prijavljenih čitateljica, radionici su se pridružile i Dolcela ambasadorice Naida Kadić Klico, Maja Topčagić i Ena Avdić čija prisutnost uvijek unese onu laganu, inspirativnu energiju zbog koje se prostor osjeti toplijim.






Atmosfera se spontano pretvorila u prijateljsko druženje: savjeti su prelijetali preko stola, a poneki “ups” trenutak pretvarao se u najšarmantniji dio dekoracije.




U tim malim scenama najjasnije se osjetila poruka kampanje “Jedino za izgled ne možemo garantirati” jer sve ono što se ne vidi na fotografijama, od raspoloženja do topline u prostoru, bilo je već savršeno.




Najljepši trenutak radionice nastao je onog časa kada su svi već zaboravili da prave tortu, a počeli da stvaraju nešto što nosi njihov potpuni, mali potpis. Boje su se miješale, ideje mijenjale iz minute u minutu, Ivana se smješkala dok je obilazila radne stolove, a svaki komentar bio je više ohrabrenje nego instrukcija.



Nije bilo tačnog načina, nije bilo pogrešnog poteza. Bilo je samo: “Hajde da vidimo šta će ispasti.” Upravo u tome je ležala čar ove radionice. A sve su bile preukusne jer okusu se vjeruje. Izgledu… pa, tu Dolcela ionako nikad ne garantira.







A onda… trenutak iznenađenja. U svakoj Dolcela kutiji gdje su se pakovale slastice nalazila se fotografija iz djetinjstva koju su nam učesnice prethodno poslale, kao i kartica s pitanjem: „Koja je tvoja želja za 2026. godinu?“



Uz malu svijeću i tihi dogovor da je zajednički puhnemo, prostor je na trenutak postao podsjetnik na to da slastice prate naše priče puno duže nego što mislimo.



Ovaj događaj nas je još jednom podsjetio na suštinu Dolcela kampanje: ne garantiramo izgled, ali garantiramo trenutke koji se pamte. I baš zato svaka torta koja je tog jutra nastala ima svoju priču, ne savršenu, nego stvarnu.



Nakon što su tortice dobile svoje finalne dekoracije, najviše pitanja vrtjelo se oko jedne stvari: koja je to baza koja sve drži zajedno?

Zato dijelimo jednostavnu verziju recepta inspirisanog radionicom, onog koji daje strukturu, ali ostavlja puno prostora za improvizaciju.
SASTOJCI:
Za kore:
- Jaja
- Šećer
- Brašno
Za kremu:
- Dolcela puding vanilija, skuhan u mlijeku
- Šećer
- Dolcela Gussnel za dodatnu stabilnost i podatnost
Za dekoraciju:
- Dolcela šlag krema vanilija (ili neki drugi okus po želji)
- Ukrasi po želji
PRIPREMA:
Ispecite jednostavnu koru i izrežite je u krugove. Skuhajte Dolcela puding vanilija ili koji volite, dodajte šećer i Dolcela Gussnel kako biste dobili glatku, stabilnu kremu. Složite mini tortice: kora - krema - kora. Završite šlagom.

Recept je jednostavan, brz i zahvalan za sve koji vole kreativni proces više od savršene linije šlaga.
Bonus savjeti: Ako volite varijacije, puding od vanilije lako možete zamijeniti Dolcela pudingom čokolada, a dekoraciju napraviti sa Dolcela šlag pjenom (Dolcela šlag priprema sa vodom) ili Dolcela šlag kremom koju volite: Dolcela šlag krema čokolada, karamela, jagoda ili nugat i pustite da upravo okus odluči kakav će biti izgled.


Za brzu, bogatu podlogu tu su i Dolcela Chocolate Muffins ili Dolcela Lava Muffins, mješavine koje su idealne kad želite efektnu tortu bez dugog pripremanja. Sve su to male prečice koje daju više prostora kreativnosti.

Inspiraciju ste, vjerujemo, već pronašli. Šlag, puding, ukrase i miksove birate sami. A rezultat? Ma šta god ispalo, bit će vaša Dolcela kreativna priča, ukusna i zanimljiva.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!