Sarajevo vozi prema budućnosti s električnim vozilima. Donosimo više detalja. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sarajevo vozi prema budućnosti s električnim vozilima. Donosimo više detalja.

Tekst:

Bonjour.ba/PR

POSAO & ŽIVOT
26.2.2024.

Renomirana kompanija Mervik Sarajevo, Mašinski fakultet i Sarajevo Energy Forum – SEF, sa partnerima organiziraju Sedmicu električnih vozila EV WEEK 2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sedmica električnih i hibridnih vozila Sarajevo - EV WEEK 2024 je regionalni forum i sajam izlagača posvećen hibridnim i električnim vozilima koji se održava u našoj zemlji.

Tokom EV WEEKa, 26. i 27. februara 2024. u hotelu Hills na Ilidži, učesnici će imati priliku čuti izlaganja vodećih stručnjaka iz oblasti elektromobilnosti iz BiH, regiona i EU, a osim toga, moći će posjetiti i sajam izlagača, gdje će najvažnije kompanije predstaviti svoja električna auta, motore, autobus, punjače i "pametna rješenja" te prezentirati svoja dostignuća i planove za dalji razvoj.


Foto: EV Week 2024 SarajevoOpel Auto Wallis Cro Distribution je zlatni, dok su Hyundai Auto BH, Grand Automotive, BH Pošta, Agram i Volvo Car Centar Sarajevo srebreni sponzori. Važan dio ovog događaja biće i Sati studentskih ideja, gdje će biti prezentirani i nagrađeni najbolji studentski radovi i ideje iz oblasti daljeg razvoja ove kreativne i brzorastuće industrije, a koji će biti podržani od Fondacije prof. dr. Boran Pikula.

EV WEEK 2024 je prilika da se "sustigne" budućnost, sve ono što donose hibridna i električna vozila koja su neminovnost, što potvrđuje podatak da je već u EU 15% upravo ovakvih automobila te da se razumije i promovira kao važan dio odgovora na klimatske promjene, dekarbonizaciju i očuvanje okoliša za generacije koje dolaze. 

Na konferenciji će biti govora i o aktuelnoj poziciji i zakonodavnom okviru BiH i zemalja regije u procesu elektromobilnosti, kakvi su planovi i vizije za budućnost...

Posebno će biti važno čuti o izgradnji infrastrukture punionica u BiH i regiji, o aplikacijama, inovacijama i rješenjima koja će uskoro biti prisutna i na našem tržištu.

Na Sedmici električnih vozila govorit će i naši najbolji profesori i novinari iz autoindustrije, o njihovim iskustvima sa električnim vozilima, kuda generalno ide svijet automobila, kako ih ocjenjuju korisnici EV-a, a biće predstavljene i institucionalne mogućnosti subvencioniranja te druge linije nabavke ovih vozila.

Već je otvorena mogućnost za prijave na Sedmicu električnih vozila, koja će se održati u Sarajevu 26. i 27. februara 2024. godine, a prijave se mogu poslati na [email protected] i [email protected].

* * *
Naslovna fotografija: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno