TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 12.7.2011.
Donosimo detaljan report s modne manifestacije U petak večer je otvorena modna manifestacija Europe Future Fashion. U prekrasnom ambijentu hotela Le Meridien Lav okupili su se modni stručnjaci ali i znatiželjnici koji su i u Splitu htjeli doživjeti dašak modne atmosfere. Prvu večer svoje radove su predstavila poznata dizajnerska imena iz Hrvatske, Francuske, Švedske i Kosova, a
Alen K. je predstavio šaroliku kolekciju prepunu večernjih haljina, kratkih satenskih haljina i balonera, Omnia Mei je prikazala svojstvenu verziju cruise kolekcije koja sadrži široke, lagane komade sa zanimljivim printovima, Rococo se držao ljetnih haljina, dok je Flutura Dedinja unijela dašak futurizma na EFF zanimljivim modnim dodacima i asimetričnim krojevima koji su oduševili publiku.
Nakon toga uslijedila je Ivana Cvrlje sa dugim bijelim haljinama, Kafrinne Bijoux s šarenim modnim dodacima koji su nas tijekom revije nakratko odveli sve do Afrike i Blerina Rugova koja je prikazala nježnu i elegantnu ljetnu kolekciju.
{gallery}srpanj_jedanaest/eff_1{/gallery}
Drugu večer svoje radove su predstavili: Edor, Anemarie, Mihaela Cirlugea, Maria Hera, Ana Čurić i David Priol.
Završnu večer otvorio je Edor Paris koji je u par navrata pokazao povezane modele, ali čini se iz posve različitih kolekcija. U jednom izlazu promatrali smo izvrstan gotički frak i zavodljivu prozirnu crnu čipku, dok su već u drugom manekenke nosile pink košulje, damske kombinacije i velike mašne. Anemarie O predstavila je kolekciju u kojoj su pretežito prevladali zemljani tonovi s pokojim izletom u vatreno crvenu, Mihaela Cirlugea odvela nas je u Japan prezentirajući djevojačku kolekciju s razigranim detaljima, a Maria Hera je radila s pletivom. Njeni unikatni i ručno rađeni komadi bili su kreativno osvježenje ovog modnog tjedna. Komadi koji prate žensku liniju tijela ukrašeni su upadljivim dodacima na ramenima koji djeluju poput paučine. Ana Čurić je napravila nježnu i ženstvenu kolekciju, a drugo izdanje Europe Future Fashiona zatvorio je francuski dizajner David Priol koji je reviju otvorio izvrsnim balonerom koji se veže na prednjem dijelu, dok je stražnji lepršav. David je jedini dizajner koji je prezentirao i muške komade, prozirne košulje i uske hlače.
Drugo izdanje Europe Future Fashion je uspješno završeno, a do sljedeće godine uživajte u fotografijama.
{gallery}srpanj_jedanaest/eff_2{/gallery}
modamo.info/EFF
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!