Etno selo Čardaklije: Čarobno mjesto koje daje uvid u bogatu bh.povijest - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Etno selo Čardaklije: Čarobno mjesto koje daje uvid u bogatu bh.povijest

Tekst:

Bonjour.ba

PUTOVANJA
24.5.2016.

Svi oni koji se nađu u blizini Bihaća, točnije Vrtoča, pronaći će domaćinstvo u kojem možete vidjeti i doživjeti kako se to živjelo prije 150 godina. Izgrađeno u rustikalnom i tradicionalnom stilu, pruža vam uvid u bogatu bh. povijest i način života naših predaka. Ovo mjesto privuklo je i pozornost Ines Delić, jedne od suradnica bloga Stilistica, koja ga je opisala kao idealnu destinaciju za sve one koji žele odmoriti tijelo i dušu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nadomak Bihaća, u Selu Vrtoče pronašla sam pravi tračak bosanskohercegovačke historije. Etno selo Čardaklije, u kojem se živi i radi onako kako se živjelo i radilo prije 150 godina, upravo tu. Ideju o stvaranju seoskog domaćinstva na ovom mjestu imala su braća Radošević. Radoševići su porijeklom iz Like, selo koje se nalazi ispod Velebita. Legenda kaže da ih je pod Grmeč doveo slijepi starac na slijepom konju, do mjesta gdje potočić Skakavac pada niz stijene i tu im zapovjedio: „Ovdje ustavite, ovdje ćemo zakućiti.“ Tu su Radoševići proveli vjekove prije nego sto su se raselili u raznim pravcima .Jedan od njih, Ilija, ostade i napravi neobično visoku kuću koju su mještani nazvali „čardak“ a njene domaćine „Čardaklije“. Ilijin sin Nikola, kasnije postade vlasnik te vitke „kuće“. Putujući dalje porodičnom historijom, saznajemo da je jedan od Nikolinih sinova, Vid zakoračio očevim stopama i ostao da održava posjed. Sve do svoje smrti bavio se zemljoradnjom i seoskim domaćinstvom. Stotine godina poslije nema više ni Ilije, ni Nikole a ni Vida ali su Čardaklije još uvijek tu.“

cardakli etnoselo

cardakli etnoselo 03

cardakli etnoselo 05

cardakli etnoselo 06

cardakli etnoselo 07

cardakli etnoselo 09
„Miris svježe pripremljene, tradicionalne hrane širio se zrakom. Konji koji su se slobodno kretali posjedom učinili su da se zaista katapultiram iz sadašnjosti u neko drugo, mirno vrijeme daleko od „moderne“ svakodnevnice. Osjetite li poriv da istražite planine Unsko-sanskog kantona nemojte zaobići Čardaklije. Svratite da odmorite oči i dušu.“ – nadodala je Ines.

cardakli etnoselo 02

cardakli etnoselo 11

cardakli etnoselo 13

cardakli etnoselo 08

cardakli etnoselo 04

Foto: Ines Delić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno