TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 25.8.2021.
Grad soli i grad prekrasnih Panonskih jezera, ponovo nas doziva na istraživanje njegovih ulica, ali ovaj put u nešto drugačijem fokusu.
Naime, uvjerili smo se da ovaj grad uistinu ima divnih prirodnih atrakcija i lokacija koje su zasigurno vrijedni pažnje i dolaska, ali ovaj put pažnju nam je odvukao restoran i novo mjesto sa cozy ambijentom, En Vie.

Foto: @envietuzla
Sa zanimljivim detaljima u bašti poput bicikla ukrašenog biljkama i klupice sa šarenim jastucima, obećavaju relaksirajuću atmosferu, a saznali smo da vas unutar prostora očekuje mnoštvo knjiga i novina koje možete čitati uz omiljenu kafu ili sok, a vjerujemo da će mnoge mame oduševiti i činjenica da imaju prostor za presvlačenje bebica.

Foto: @envietuzla

Foto: @envietuzla

Foto: @envietuzla
Dokaz da ekipa želi kreirati uistinu poseban kutak za sve su i vintage detalji u prostoru poput starog televizora, sata ili šaha koji još uvijek ima snagu pokrenuti goste za akciju.

Foto: @envietuzla

Foto: @envietuzla
Lagani i brzi zalogajčići motivisat će vas da se ovdje zadržite duže, a sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, najviše simpatija osvojili su tortilja burgeri, waffle i tost sendviči.
Stoga, bilo da se odlučite na kafu sa prijateljicom prije ispita, slatki zalogaj sa dragom osobom ili jednostavno želite počastiti svoje nepce brzim zalogajem, ovaj kutak će ispuniti sva vaša očekivanja i odlično se uklopiti u opuštena druženja.
***
Naslovna fotografija: @envietuzla
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!