TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 25.8.2021.

Grad soli i grad prekrasnih Panonskih jezera, ponovo nas doziva na istraživanje njegovih ulica, ali ovaj put u nešto drugačijem fokusu.

Naime, uvjerili smo se da ovaj grad uistinu ima divnih prirodnih atrakcija i lokacija koje su zasigurno vrijedni pažnje i dolaska, ali ovaj put pažnju nam je odvukao restoran i novo mjesto sa cozy ambijentom, En Vie.

Foto: @envietuzla

Sa zanimljivim detaljima u bašti poput bicikla ukrašenog biljkama i klupice sa šarenim jastucima, obećavaju relaksirajuću atmosferu, a saznali smo da vas unutar prostora očekuje mnoštvo knjiga i novina koje možete čitati uz omiljenu kafu ili sok, a vjerujemo da će mnoge mame oduševiti i činjenica da imaju prostor za presvlačenje bebica.

Foto: @envietuzla

Foto: @envietuzla

Foto: @envietuzla

Dokaz da ekipa želi kreirati uistinu poseban kutak za sve su i vintage detalji u prostoru poput starog televizora, sata ili šaha koji još uvijek ima snagu pokrenuti goste za akciju.

Foto: @envietuzla

Foto: @envietuzla

Lagani i brzi zalogajčići motivisat će vas da se ovdje zadržite duže, a sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, najviše simpatija osvojili su tortilja burgeri, waffle i tost sendviči.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by En Vie Tuzla (@envietuzla)

Stoga, bilo da se odlučite na kafu sa prijateljicom prije ispita, slatki zalogaj sa dragom osobom ili jednostavno želite počastiti svoje nepce brzim zalogajem, ovaj kutak će ispuniti sva vaša očekivanja i odlično se uklopiti u opuštena druženja.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by En Vie Tuzla (@envietuzla)

***

Naslovna fotografija: @envietuzla
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

TEKST: Adelisa Mašić

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka. Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.

Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.

 



A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.

Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?  

Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca. 

 



Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.

 



Trik uz koji nar gulimo bez fleka  

Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.

 



Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.

 



Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:

– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste

Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.

 



Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.

Foto: @pomwonderfuluk


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!