Ena i Ebrahim izrađuju nakit koji je osvojio modni svijet. Upoznajte bh.brend ELIRD - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ena i Ebrahim izrađuju nakit koji je osvojio modni svijet. Upoznajte bh.brend ELIRD

Tekst:

Bonjour.ba

MODNI DODACI
23.8.2019.

ELIRD je brend nakita koji donosi zanimljiv spoj umjetnosti i dizajna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja o njegovom nastanku nastala je prijateljstvom između Ene Mulavdić i Ebrahima Mohammadiana, dvoje simpatičnih kreativaca koji kroz svaku novu kolekciju donose unikatan miks ručne izrade, materijala i kompozicija koje malo koga ostavljaju ravnodušnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazivaju ih alkemičarima suvremenog nakita, njihov dizajn bio je dio brojnih izložbi, ali i zauzima posebno mjesto u kutijici svake dame upravo zahvaljujući činjenici da se ubraja u kategoriju fine jewellery

Ebrahim i Ena na izložbi u Vijećnici u Sarajevu

O prvim počecima, timskom radu, izradi nakita, ali i umjetnosti, razgovarali smo s dizajnericom Enom. 

***

Znamo da je ovo pitanje često u intervjuima, no, ne možemo odoljeti da ne pitamo kako je započela vaša priča? 

Naša priča je počela 2016. godine u Istanbulu. Ebrahim je radio kao samostalni skulptor i slikar, a ja sam završavala magistarski studij iz Industrijskog dizajna na Mimar Sinan Univerzitetu. Odlučili smo da naša znanja i ljubav prema umjetnosti i dizajnu udružimo i kreiramo nešto posebno. Tako je nastao brend koji se prvobitno zvao «Jewellery EM», a od januara 2019. godine «ELIRD».

Kako je tekla sama podjela poslova između vas te kako izgleda vaš kreativni proces?

Podjela poslova je najčešće u skladu s našim primarnim zanimanjima. Ebrahim je umjetnik i sve što se te strane tiče je njegov posao, dok ja radim dizajnerski dio posla. Nije rijetkost da mnoge aspekte kreativnog procesa radimo zajedničkim snagama. Osim toga, razgovaramo o svemu što radimo, skupa razmišljamo o novim idejama, analiziramo, učimo, ...i još mnogo učimo. Ustvari, naš kreativni proces je baziran na konstantnom učenju i upoznavanju sebe.

Kada ste znali da je upravo dizajn nakita put kroz koji ćete iskazati vašu kreativnost?

Naš nakit je spoj umjetnosti i dizajna. Htjeli smo da nađemo put kojim ćemo što neposrednije moći da komuniciramo sa ljudima/okruženjem, kombinujući umjetnost i dizajn. Neposrednost nakita u odnosu s čovjekom je ono što nas je privuklo. Bitnije od izlaganja u bilo kojoj galeriji ili prestižnom muzeju, za nas vijeti naš nakit u dodiru s ljudima. 

Minijature i skulpture koje se kriju na vašem prstenju izgledaju nevjerojatno. Svaki detalj tako je precizan i pomno osmišljen. Kako teče sam proces izrade nakita? Koje materijale koristite, kojim tehnikama se služite?

Proces izrade unikatnog nakita traje nekada dvije, tri, četiri sedmice, a može trajati i do godinu dana. Sve zavisi od količine detalja, zahtjevnosti materijala i kompozicije. Najčešće koristimo metale poput srebra i bronze, u kombinaciji s poludragim kamenjem.

Osim toga, tu su i uljane boje, emajl, razne vrste kvalitetnog drveta, keramika i slično. Sve može biti materijal za izradu nakita, a vrijeme i pažnja koja mu se posvećuju čine da vremenom «kamen postane dijamant». Što se tiče tehnika, koristimo sve nama znane zlatarske, skulptorske i slikarske tehnike, te tehnike koje su vrlo rijetke i karakteristične za kraljevske kolekcije. Jedna takva tehnika je tehnika negativne intarzije u kamenu, gdje se sa suprotne strane prozirnog kamena (donji dio kamena koji se ugrađuje u metal) urezuju skulpture, pa kada se kamen okrene na tzv. pravu stranu, dobija se dojam da se skulptura nalazi unutar samog kamena. U procesu izrade nakita, veliku pažnju posvećujemo i «post-produkciji», odnosno fotografisanju, promovisanju, brendiranju, te izlaganju radova na izložbama, u galerijama, na sajmovima i sl. 

Gdje crpite inspiraciju za vaše radove? Koju poruku želite poslati kroz vaš dizajn nakita?

Inspiracija je primarno u nama samima. Svakodnevno analiziranje sebe, naših postupaka, korigovanje, učenje – velika je inspiracija i pokretačka energija. Ljudima želimo poslati poruku da spoznaju i prihvate ko su. 

Što vaš nakit izdvaja od sličnih brendova na tržištu?

Mi smo alhemičari savremenog nakita, a naš rad karakterizira jedinstvo umjetnosti, dizajna i priče koju ima svaki komad našeg nakita. Velika ljubav, trud i vrijeme su uloženi u svaki komad pojedinačno, mnogo toga je promišljeno i izvagano prije nego što je napravljeno. Nastojimo u svemu – svakoj situaciji u procesu izrade, svakom materijalu koji koristimo, svakoj tehnici i slično, vidjeti najbolje i koristiti to u procesu izrade našeg nakita. 

Komad ili kolekcija nakita na koju ste posebice ponosni?

Svaki komad ili kolekcija za nas su značajni u mnogo različitih aspekata. Ponosni nismo, pred nama je dug put. 

Elird nakit dio je i mnogih izložbi diljem svijeta. Koliko vam one pripomažu u promociji vašeg rada? Gdje vaš nakit ima najveću popularnost?

Izlagati radove širom svijeta i imati priliku da našim radovima komuniciramo s različitim ljudima veliko je zadovoljstvo, a još veća odgovornost. Izložbe i sajmovi tzv. savremenog nakita odlična su platforma za promociju i upoznavanje s kolegama i njihovim radom. Osim Bosne i Hercegovine i Irana, najveće interesovanje za naš nakit ostvarili smo u SAD-u i evropskim zemljama. 

Kako i gdje možemo kupiti ili pogledati vaš nakit u BiH?

Naš nakit možete pogledati na web stranici elird.com ili na Instagram i Facebook profilu. Također, kao članovi Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH izlažemo u ULUPUBIH Galeriji u ulici Koševo br.7, gdje možete pogledati neke od naših radova i uživo. 

Planovi do kraja godine?

Do kraja ove godine ćemo imati veliki broj izložbi u inostranstvu. Neke od njih su: Beijing International Jewelry Art Exhibition, sajmovi savremenog nakita u Madridu i Barseloni, nekoliko izložbi u Mobilia Galeriji u Cambridgeu (SAD), New York City Jewelry Week i slično. Osim toga, bit ćemo veoma zauzeti kreiranjem nove kolekcije, koju jedva čekamo da podijelimo sa vama i vašim čitaocima!

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno