Majčinstvo bez cenzure: Iskren razgovor o trudnoći s Eminom Bašić Poljak! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Majčinstvo bez cenzure: Iskren razgovor o trudnoći s Eminom Bašić Poljak!

Tekst:

Arijana Bošnjak

MAME RULZ
16.2.2024.

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih razdoblja života. To je vrijeme u kojem se tijelo priprema za stvaranje novog života, a um prolazi kroz niz emocija, izazova i promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Bez obzira na potpunu transformaciju koju žena prolazi u tom drugom stanju, trudnoća donosi i neizmjernu radost i uzbuđenje. To je vrijeme u kojem se razvija posebna veza između djeteta i majke. Vrijeme ljubavi, nade i sreće, ali i vrijeme velikih odluka, pitanja i izazova.
Kako bismo vam približili što žena prolazi tijekom tih 9 mjeseci, donosimo intervju s Eminom Bašić Poljak, koja odnedavno uživa u svakom trenutku sa svojom bebom. Emina nam je u svom otvorenom pristupu i iskrenom dijeljenju vlastitog iskustva, pružila uvid u jedno predivno, ali i izazovno putovanje.

Rekla nam je više o emocijama s kojima se susrela tijekom trudnoće, čije je savjete najradije slušala, ali i kako je trudnoća utjecala na njen stil odijevanja. Zavirite s nama u čari ovog posebnog putovanja kroz njene odgovore.


Emina Bašić PoljakZa trudnoću se kaže da je to stanje u kojem žena zaista blista. Što nam možete reći o svojoj trudnoći i kakve vas uspomene i emocije vežu za tih devet mjeseci?

Moram priznati da je ovo malo čudo koje je raslo u meni učinilo da mi koža i kosa imaju poseban sjaj tokom trudnoće. Kada ja toga nisam ni bila svjesna, druge majke su mi prilazile i govorile da ‘sijam’. Još uvijek ne znam šta to znači, niti kako je to ustvari izgledalo, ali očigledno je postojalo.

Ja se ipak više poistovjećujem sa terminom „drugo stanje“, jer miks emocija i promjena kroz koje vaše tijelo prolazi tokom devet mjeseci je ogroman psihički i fizički šok. Moja trudnoća je protekla uredno, ali mi je dugo trebalo da se oslobodim misli da li će sve biti u redu i prepustim se uživanju.

Život je tekao po svom pa je u tom periodu bilo i lijepih i ružnih momenata, ali činjenica da moje tijelo proizvodi život me je gurala dalje da budem najbolja verzija za sebe i svoje dijete i za sve što dolazi.
Kako se vaša dnevna rutina promijenila otkako ste postali majka? Uspijevate li balansirati između brige za bebu, brige za sebe i karijere?

Apsolutno ne, ali polako, tek smo počeli.

Očekivanja da odmah izbalansiraš sve su poprilično nerealna i nažalost ona nekada mogu biti razlog da se nove mame osjećaju loše jer njima to ne ide odmah od ruke. Sada znam da je to sve normalno. Treba vremena da se naviknete na novi način života i novu rutinu.

Tu je malo stvorenje koje skoro pa potpuno zavisi od vas, a radi kojeg vi sve svoje potrebe stavljate po strani. Treba vremena da se postigne balans, ali sigurno da se može. Javim vam :)
Kada se osvrnete na svoj put prema majčinstvu, postoji li neki savjet koji biste sada podijelili sa našim čitateljicama?

Ne slušajte puno druge ljude i ne vodite se mnogo tuđim iskustvima. Nemojte dozvoliti da vas ona loša i traumatična iskustva obeshrabre i uplaše.

Jedini savjet kojeg ću se ja prva pokušati pridržavati je da ne prepadam buduće mame sa riječima: „naspavaj se sada dobro jer nećeš više nikada“, „vidjet ćeš kakav haos od života će da bude“, „bit će sve teže i teže“ i slično. To ne pomaže. Bar meni nije.
Koja je najvažnija stvar koju ste naučili o sebi za vrijeme trudnoće i nakon poroda?

Da mogu puno više nego što mislim i da ne treba da sumnjam u sebe i svoje sposobnosti. Od trenutka kada sam saznala da sam trudna počele su brige.

Nevjerovatan osjećaj, u vama se tek počeo razvijati život, a vi se već brinete kako će sve proći, da li će sve biti u redu i odjednom se duplo više brinite za sebe, jer je vaše tijelo mjesto boravka vaše bebe devet mjeseci. Brinete se onda za porod, dojenje, odgoj… briga je naravno sastavni dio, ali ne smijete dozvoliti da vas ona paralizira.
Čime se najviše vodite na ovom putu majčinstva - vlastitom intuicijom, savjetima dragih ljudi, stručnjaka, savjetima iz knjiga…? Postoji li neka literatura koju biste preporučili drugim majkama, a koja je i vama pomogla?

Svaka beba je drugačija te je iskustvo svake majke drugačije. „Mudar roditelj, sretna beba“ je knjiga koja me naučila možda najvažnijoj stvari, a to je da ste vašoj bebi vi cijeli svijet i da je za sretno djetinjstvo najbitnije da izgradite odnos i dom u kojem se on ili ona osjeća sigurno i zaštićeno.

Imala sam sreće da su mi se dvije prijateljice porodile malo prije mene pa sam najviše savjeta i onih tehničkih stvari - šta kupiti, šta im se pokazalo korisnim, a šta ne, šta ponijeti u bolnicu, saznala upravo od njih. Njihova iskustva su mi bila bliska, a njihovo sjećanje svježe, jer zaista je istina da dosta stvari, pogotovo onih težih, brzo zaboravite ili potisnete.
Već smo ranije pisali o vašem modnom izričaju, a sada nas zanima kako izgleda osmišljavanje outfita u trudnoći, ali i nakon poroda?

Bilo je izazovno, ali i lijepo jer sam češće nosila haljine i suknje što nije toliko tipično za mene, hlače su uvijek ono za čim prvo posegnem.

Obzirom da se nisam puno udebljala tokom trudnoće sve do osmog mjeseca su mi mogle moje standardne stvari, a stomak sam uspijevala vješto kriti na društvenim mrežama sve do poroda. Zato ne vjerujte baš svemu što vidite na društvenim mrežama. Evo dokaz :)

 Moram priznati da nisam neki fan trudničkih helanki i tunika pa sam se čak i u zadnjem tromjesečju trudila da biram nešto drugo u šta „mogu stati“, a išli su mi u prilog trendovi šire odjeće. Sada se već rado vraćam hlačama nakon duže pauze, a pomalo se odričem tašni, jer novi aksesoari poput pelena, flašica i cucli ne mogu stati u moje male fashion tašnice.

* * *
Foto: Maja Topčagić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno