TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 11.3.2025.
Uvijek tragamo za novim varijacijama klasičnih deserata, a grčki Ekmek Kataifi je savršen primjer kako tradicionalni okusi mogu dobiti osvježavajući preokret.
Ekmek kadaif je posebni grčki desert koji spaja hrskavu teksturu kataifi tijesta, aromatični šećerni sirup, kremasti sloj vanilijevog pudinga i bogatu završnicu od šlaga.
Ime “ekmek” potiče iz turskog jezika i znači “hljeb”, dok “kataifi” označava specifično fino rezano tijesto koje se koristi u istoimenim bliskoistočnim i mediteranskim poslasticama.


Foto: @sugarworks_my
Iako i grčka i turska verzija ovog deserta dijele osnovne sastojke, turski ekmek kadayıfı obično se pravi s debelim slojem natopljenog hljeba, dok grčki ekmek kataifi koristi kadaif tijesto, čineći ga laganijim i hrskavijim. Danas vam donosimo recept za upravo tu grčku verziju!
Foto: @kolonaki_on4th
Sastojci:
Za sloj kadaifa:
Za sirup:
Za kremu:
Za šlag:

Foto: @mygreekdish
Priprema:
Za pripremu kadaif sloja, zagrijte rernu na 180°C. Rastresite kadaif tijesto prstima, kako bi se odvojile niti, te prelijte rastopljenim puterom i dobro promiješajte. Rasporedite u pravougaoni pleh (otprilike 20 x 30 cm), blago ga utisnite i pospite mljevenim orasima ili bademima. Kadaif pecite 25 - 30 minuta, dok ne postane zlatno i hrskavo.
Kako bi napravili sirup potrebno je u šerpi pomiješati vodu, šećer, limunov sok, vanilu i cimet, pa zagrijati dok ne provri. Kuhajte ga 5 minuta na srednjoj vatri dok sirup ne postane malo gušći, te prelijte vruć sirup preko pečenog kadaifa, ostavite da upije i ohladi se.
Za kremu, u šerpi zagrijte mlijeko do tačke ključanja, a u drugoj posudi umutite žumanca, šećer i gustin te dodajte malo toplog mlijeka uz neprestano miješanje. Smjesu vratite u šerpu i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (stalno miješajte). Sklonite smjesu s vatre, umiješajte puter i vanilu, pa ostavite da se ohladi.
Prelijte kremu preko ohlađenog kadaif sloja i izravnajte površinu. Kao završni sloj i dekoraciju umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu u čvrst šlag i premažite preko kreme. Pospite listićima badema ili pistacija, koji definitivno daju karakterističan izgled ovoj poslastici.
Vaš gotovi ekmek kadaif stavite u frižider najmanje 4 sata da se ohladi, a idealno bi bilo preko noći.
***
Naslovna fotografija: @sugarworks_my
TEKST: Adelisa Mašić
Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.
Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.
A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.
Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?
Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca.
Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.
Trik uz koji nar gulimo bez fleka
Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.
Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.
Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:
– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste
Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.
Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.
Foto: @pomwonderfuluk
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!