TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 9.7.2020.
Svi istinski gurmani složit će se da je jedna od slađih poslastica upravo čokolada u formi pralina i raskošnih truffle. Posebnu šarm imaju ove slatke delicije ručno izrađene u malim serijama koje su idealan poklon sebi, ali i dragim osobama.
Ekatarina Musa se prije nekoliko godina iz Uzbekistana doselila u Sarajevo gdje je pokrenula svoju malu čokoladarnicu. Sama izrađuje ukusne poslastice od kvalitetne čokolade koje dolaze uz neodoljiva punjenja, od šumskog voća do kave i sezonskih začina. Uz to okus, tekstura i forma čokolade dozvoljava različite načine oblikovanja, zbog čega praline i truffle u njenom potpisu dolaze sa zanimljivim ukrasima. Više detalja otkrivamo u nastavku.
***
Kada si se odlučila da pokreneš svoju čokoladnu manufakturu?
Uvijek sam voljela praviti slatkiše i slatke stvari. Kad sam došla u Bosnu, izrađivanje slatkiša bila je jedna od stvari koja mi je pomogla da se adaptiram i ne padnem u depresiju. Kasnije, razvijajući svoje znanje u slastičarstvu, izabrala sam čokoladu kao svoj prioritet.
Počela sam praviti domaće praline za svoje prijatelje i porodicu, a kasnije sam na nagovor početkom 2019. godine počela sa online prodajom domaćih pralina. Tako da ja sam i osnivač i inspirator "SweetTreat by Katya". Moja online prodavnica za izradu ručno rađenih čokolada nudi kupcima najukusnije i neobične praline i truffle od najkvalitetnije belgijske čokolade.
Tko čini tvoj tim i koji su izazovi s kojim si se susrela u početku?
Moj tim sam samo ja, Ekaterina. :)
Moj najveći izazov bio je da počnem prodavati svoje praline ljudima, pronaći svoje kupce, spremiti najbolji proizvod i izgled čokoladne bombonijere. Ali i dalje radim u svim mogućim smjerovima za razvoj, promociju i poboljšanje svog proizvoda.
Koliko je vremena potrebno za izradu pralina i koje sirovine koristiš za izradu?
Čokolada je vrlo poseban proizvod za koji treba vremena i naravno, ljubavi. Da napravim malu količinu pralina, treba mi najmanje 3 dana.
U svojoj proizvodnji koristim najkvalitetniju belgijsku čokoladu, voćni pire, svježu kremu, različite paste od orašastih plodova. Ne upotrebljavam nijedan konzervans u svojim pralinama, samo svježe i jednostavne sastojke što je u jednu ruku hendikep jer je rok trajanja znatno skraćen, ali opet moji kupci mogu biti sigurni da dobivaju najsvježije praline bez ikakvih neželjenih primjesa.
U kojem djelu kompletnog procesa najviše uživaš?
Zaista ne mogu odrediti poseban dio procesa pravljenja čokolade u kojem najviše uživam. Ali ako trebam odabrati, to bih je bilo stvarajući dizajn koji će privući pažnju kupca i naglasiti ukus slatkiša.
Gdje najčešće pronalaziš inspiraciju za nove recepture?
Inspiraciju za svoj rad pronalazim u svemu, moji najveći inspiratori su moje troje djece i vrijeme provedeno s njima, raznorazne dogodovštine su najbolja inspiracija, mada inspiraciju pronalazim u svemu oko sebe, prirodi, knjigama, radovima svjetski poznatih majstora čokolade...
Koje sve slatke kombinacije okusa možemo pronaći u ponudi SweetTreat by Katya?
Obično više volim prilagođavati ukus svojih pralina ovisno sezoni.
Koristim više "laganog" ukusa tokom ljeta i toplog ukusa tokom hladnog vremena.
Uglavnom koristim jagode, maline, mango, različite paste od orašastih plodova, kahvu, karamelu, jednostavne, ali ukusne kombinacije.
Koja je pralina tvoj omiljeni odabir, a koja krade najviše simpatija dama?
Moj omiljeni odabir je klasični tamni truffle.
Po mom mišljenju najpopularnija je hrskava lješnjak pasta s mliječnom čokoladom.
Kako skladištimo tvoje slastice?
Ručno rađena čokolada ne spada u proizvode za dugoročno skladištenje. Koriste se isključivo prirodni sastojci i komponente; nema konzervansa, zbog kojih je rok trajanja slatkiša od tri sedmice do dva mjeseca maksimalno (zavisno od komponenata koje se koriste).
Čokolada je osjetljiva na vlagu i mirise. Čokolada mora biti zaštićena od svjetlosti i vazduha i treba je čuvati na hladnom i suhom mjestu na stabilnoj temperaturi između 12⁰C i 20°C.
Uvijek zapamtite da ambalaža u kojoj se čokolada čuva mora biti zatvorena.
Također se ne preporučuje čuvanje čokolade u hladnjaku jer mirisi drugih proizvoda mogu komunicirati s čokoladom.
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Jeste li spremni još jednom zaviriti iza kulisa priprema koje prethode jednoj od najiščekivanijih večeri u gradu?
Nakon što smo vam kroz nekoliko priča otkrili atmosferu Bonjour x Via Media Gala večeri, modne odabire zvanica i raskošne gourmet trenutke, sada je vrijeme da podijelimo još jednu priču, onu koja se odvijala prije crvenog tepiha, pred ogledalom.
Ove godine, beauty pripreme za Gala Night povjerili smo Džejli Ramović, a u glavnoj ulozi njene rutine našla se nova Kérastase Gloss Absolu linija.
Džejla Ramović
Dok su reflektori i glamur Bonjour x Via Media Gala večeri osvajali Vilsonovo šetalište, iza svjetala reflektora krila se rutina koja je Džejlu Ramović dovela do tog besprijekornog finalnog izgleda. U sarajevskom salonu Ogledalce, frizerka Elma Hadžifejzović je bila zadužena za kreiranje besprijekorne frizure.
I to sa rutinom koja, naravno, počinje sa sjajem. Doslovno.
Get ready with Džejla & Kérastase
Pripreme počinju uz dozu uzbuđenja jer kako nam je Džejla rekla, ovakvi događaji nisu svakodnevni u Sarajevu. Upravo zato, sve je bilo podređeno tome da njen izgled bude besprijekoran, ali i autentičan.
Rutina je započela temeljnim pranjem kose uz Gloss Absolu Bain Hydra-Glaze, kupka iz ove linije, koja obnavlja i omekšava kosu bez otežavanja. Nakon toga, u koraku koji je rezerviran za ciljanu njegu, urađen je personalizirani Fusio Dose tretman, poznat po svojoj sposobnosti da kosu trenutno transformiše, ovisno o njenim potrebama.
Dok je atmosfera u salonu bila ispunjena smijehom i pozitivnom energijom, Džejla nam je priznala da postoji pjesma koju uvijek pusti dok se sprema i koja joj instant popravi raspoloženje, a to je ‘’Moj mjesec'' sa Senidinog novog albuma.
Njega je nastavljena uz Gloss Absolu Insta Glaze, njega koja zatvara kutikulu i pomaže u postizanju zaglađenosti i sjaja, stvarajući savršenu podlogu za stilizaciju.
Inspiraciju za večerašnji look Džejla je pronašla u black, white i silver dresscodeu koji se savršeno uklopio u njen lični stil, budući da preferira jednostavne i bezvremenske tonove u kojima se najviše osjeća kao ona.
A kako sama kaže, ima i svoj mali trik koji joj uvijek osigura “good hair day”. Ključ njenog dobrog hair day oduvijek je bio jednostavan, feniranje na četke, a zatim vikleri koji zadrže formu frizure čak i sljedeći dan.
Džejla Ramović i Elma Hadžifejzović, osnivačica i kreativna direktorica salona Ogledalce
Džejla voli frizure koje su ujedno nježne, pokretne i odražavaju njen stil, ali frizura koja je “totalno njena'' definitivno je to niska sleek bun. Zato završni korak, koji sve zaokružuje, mora biti besprijekoran.
U nastavku, tokom kreiranja frizure, Elma je koristila Gloss Absolu Anti-Frizz Glaze Milk, višenamjenski sprej koji pruža kontrolu frizz efekta, zaštitu od topline i vlage, te Gloss Absolu Glaze Drops ulje, završni korak za visoki sjaj i zaglađeni finiš. Upravo ovaj duo je zaslužan za blistavi, ali lagan izgled kose koji je pratio Džejlu kroz cijelu večer.
Zanimljivo, dok priča o tome kako se često sprema za nastupe i putovanja, otkriva nam i šta je to što je, gdje god bila, uvijek podsjeti na osjećaj doma. Svaki trenutak s bendom na putu pretvara se u lijepu uspomenu, jer je upravo bliskost s ljudima s kojima nastupa ono što svako putovanje čini ugodnim.
A kada je riječ o njezi kose, Džejla ima jasan kriterij: proizvodi moraju biti efikasni, a istovremeno nježni prema tretiranoj kosi. Upravo zato se i oslanja na Kérastase Gloss Absolu.
Kao neko ko je svakodnevno izložen toplini, promjenama frizura i brojnim nastupima, brigu o njezi kose bez dileme Džejla prepušta profesionalcima. Zato su odabir proizvoda, kao i način njihove primjene, uvijek u Elminim rukama.
Džejla Ramović sa Semrom Manjurom, marketing menadžericom Bonjour.ba
Luksuzna njega koja miriše na samopouzdanje
Ono što Gloss Absolu liniju čini posebno privlačnom nije samo učinak na kosu, već i kompletan doživljaj. Miris je elegantan i suptilan svježe citrusne note otvaraju kompoziciju, srednje note cvjetnog buketa donose ženstvenu mekoću, dok sandalovina i vanilija zaokružuju cijelu priču u sofisticiran, dugotrajan trag.
Inovativnom Hydra-Glazing znanošću koja u sebi krije moćne aktivne sastojke poput hijaluronske i glikolne kiseline te ulja divlje ruže, Gloss Absolu proizvodi ispunjavaju stanice kutikule hidratacijom kako bi kosa postala poletna, zaglađuju kako bi kosa imala savršen sjaj i štiti staničnu barijeru od vlažnosti kako bi preventirali neželjeni frizz efekt.
Od frizerskog salona do crvenog tepiha, svaki korak je bio dio priče u kojoj dominiraju elegancija, autentičnost i blistavi završetak.
I iako priznaje da inače često kasni, ovog puta je bila spremna na vrijeme. Frizura je bila postojana, kosa sjajna, a atmosfera vedra baš onakva kakvu Gala večer zaslužuje.
Gloss Absolu kao i druge Kérastase proizvode i usluge možete pronaći u Elminom salonu Ogledalce na adresi Gazi Husrev-begova 60 u Sarajevu kao i u drugim Kérastase salonima diljem Bosne i Hercegovine.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!