Sezona je džempera: Evo kako ih odlagati i produžiti im vijek trajanja - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sezona je džempera: Evo kako ih odlagati i produžiti im vijek trajanja

Tekst:

Emina Smaka

STILSKI SAVJETI
23.9.2022.

S promjenom ljetne u zimsku sezonu, mnogo stvari nas veseli, ali odlaganje i spremanje svih odjevnih komada u ormare definitivno nije na toj listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Skladištenje odjeće s prelaskom na jesen/zimu postaje pravi izazov, posebno kada govorimo o robusnijim komadima u ormaru. Jakne imaju svoje mjesto, a skladištenje džempera može da pokvari jesenju čaroliju. Da su džemperi i kardigani naš omiljeni dio jesenje garderobe nije upitno, ali su i jedni od onih komada koji zahtijevaju posebnu njegu. Kako skladištiti džempere? 

Prvo pravilo, koje je ujedno i naš najtopliji savjet jeste da džempere ne stavljate na vješalice. Zbog materijala od kojih su rađeni nerijetko su i jedni od najtežih komada u ormaru pa će na vješalici promijeniti svoju strukturu i oblik. 
Najbolji načini za slaganje džempera je na policu ili u ladicu za iste. Na polici ih složite jedan na drugi, a u ladicu vertikalno jedan ispod drugog. Na ovaj način će džemperi zadržati svoj oblik, a komadi će biti mnogo pregledniji. 

 


Kako prati džempere? 

Naravno, ako imate želju i vrijeme za pranje džempera 'na ruke' onda je to najbolja opcija za dugotrajniji život vaših mekanih jesenjih saputnika. Ako niste oduševljeni tom opcijom, pranje u mašini za veš na ispravan način neće oštetiti materijale. 

Ako vaša mašina već ima program za pranje vunenih komada, idite s tom opcijom, u suprotnom perite u hladnoj vodi na programu za osjetljive komade. Omekšivač za veš neka vam bude najbolji prijatelj. 

 


Kako vratiti stari sjaj omiljenom džemperu? 


Nakon nekoliko nošenja na vunenim džemperima ćemo uočiti oštećenja materijala u vidu 'grudvica'. Upravo zbog njih vaš novi džemper može izgledati staro, ali na sreću to je 'problem' koji se rješava u nekoliko poteza. Spravica koju ćete koristiti je ni manje ni više nego obični brijač, jednom rukom zategnite dio materijala koji želite urediti, a drugom rukom nježno uklonite višak materijala.  


* * * 
Fotografije: Pexels.com 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno