Džejna Hadžić nam otkriva sve što želimo znati o transcendentalnoj meditaciji

INTERVJU
14.7.2017.

Prirodnost, srčanost i radoznalost su tri osobine s kojima bismo najlakše opisali Džejnu. Džejna je rođena i živi u Sarajevu, a studij Studij Internacionalne ekonomije završila je u SAD-u. Nakon povratka, profesionalna karijera se razvijala u oblasti marketinga i komunikacija, a njen put duhovnog razvoja odveo ju je u šestomjesečnu izolaciju na Tajland, gdje je i stekla zvanje učiteljice transcendentalne meditacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je u procesu izgradnje vlastitog studija uz veliku podršku prijatelja, partnera i porodice, a osim toga, Džejna je u suradnji s kolegicom Lanom pokrenula i projekt 180 Retreat,  o čemu više saznajte u nastavku.  

Što bi svaki početnik trebao znati o meditaciji?

Tko god može da misli, može i da meditira. Svaka osoba bez obzira na dob, spol, religiju, nacionalnost, može naučiti i prakticirati meditaciju. Meditacija ne mijenja vaš životni stil, niti vas tjera na bilo kakva odricanja.

Koja je njena najveća prednost?

Prirodna, jednostavna, zabavna... to je tehnika transcendentalne meditacije. Prakticiranje ove vrste meditacije povećava osjećaj unutrašnje sreće, smirenosti i kreativnosti, to je alat koji koristimo u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije.

Kako se pripremiti za meditaciju?

„Ja želim da meditiram“ je prvi i osnovni korak ka uspješnoj meditaciji. Kada se nauči tehnika meditacije, dovoljno je sjesti, zatvoriti oči i putovanje  počinje.

Postoji li nekoliko oblika meditacije?

Danas ima na hiljade tehnika meditacije (i stalno se izmišljaju neke nove), možemo ih podijeliti na tri osnovne grupe, a u skladu sa tri vrste misaonih procesa: koncentracija, kontemplacija i transcendentalna meditacija. Svaki od ova tri tipa meditacije imaju svoju ulogu i svrhu.  Svrha TMa je razvoj potpunog psiho-fizičkog potencijala individue.

dzejna intervju

Kakve su reakcije bh.dama i muškaraca na ovaj oblik vježbe?

Na našu radost, sve više osoba pronalazi identitet, značenje i svrhu u životu kroz povezanost sa porodicom, zajednicom, prirodnim svijetom i duhovnim vrijednostima kao što su saosjećanje i mir, stoga se meditacija prirodno uklopila u današnjicu. Građani postaju svjesni da nove generacije zaslužuju neki bolji svijet, i da promjena društva počinje od pojedinca.

Možete li nam reći nešto više o vašem događaju 180 Retreat?

Projekat „180 Retreat“je nastao u partnerstvu sa Lanom Redžić, certificiranom yoga učiteljicom, sa ciljem da polaznicima, u 180 minuta,  prenesemo naše znanje i da spoznaju šta je to yoga, meditacija, pranayama. Program je prilagođen i početnicima i naprednijim vježbačima, koncipiran je na smjeni muzike i tišine, yoge i meditacije, uz jednu misiju - unutrašnja sreća.

A vi, što vas čini sretnim?

Volim da volim J, ljubav mi je izvor inspiracije, motivacije i sreće.

Kako izgleda jedan vaš radni dan?

Svako jutro počinje sa meditacijom, koja me pripremi za dan koji dolazi. Planer, mobitel, laptop... pregled e-pošte, društvenih medija, sastanci, pisanje izvještaja, predavanje, kurs meditacije, izrada narukvica, planiranje Retreata... tko zna šta me taj dan čeka, ali znam da sve i svi zaslužuju moje najbolje izdanje. Trenutno mi je svaki dan - radni dan i uživam u tome!

Foto: Abel A.

INTERVJU , 14.7.2017.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  BONJOUR.ba

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno