TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 22.5.2021.

Rak kože je jedan od najčešće dijagnosticiranih vrsta raka na svijetu, a sam uzork najčešće je upravo učesto izlaganje UV zrakama bez odgovarajuće zaštite.

Može se javiti kod osoba različitih dobnih skupa, a ranim otkrivanjem, postoji visoka šansa za njegovo izlječenje.

Upravo zato se kroz edukacije, besplatne preglede i kampanje dodatno podiže svijest o važnosti (samopregleda) mladeža, a jedna itekako zanimljiva kampanja realizirana je i u BiH.
Naime, dermatolozi su kroz edukativan video i jedan argentinski tango koji su na daskama Narodnog pozorišta u Sarajevu otplesali  model i modna agentica, Džejla Glavović Očuz i Vedran Marčet, svjetski prvak u plesu, pokazali kako doma napraviti samopregled mladeža.
Na njihov ples se nastavljaju i korisni savjeti dermatologa na ovu temu, a na web stranici Euromelanoma uskoro će biti objavljen i popis ordinacija te doktora koji će kroz naredni mjesec pružati uslugu besplatnog pregleda mladeža u raznim bh. gradovima.

Edukativan video donosimo u nastavku, a više detalja saznajte i na službenoj stranici Eurmelanoma.

https://www.youtube.com/watch?v=LBKqkqNUG70&t=9s

***
Tekst: Bonjour.ba/Promotivni članak
Foto:Screenshoot


Bonjour

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

TEKST: Ada Ćeremida

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta! Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.

Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella. 

Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.

 



Sastojci:

Krema od limuna:

  • 100 ml soka od limuna

  • 150 g šećera

  • 3 jaja

  • 50 ml vode

  • 1 kašičica gustina

  • 50 g maslaca (opcionalno)

Krema i slojevi:

  • 250 g mascarponea

  • 300 ml slatkog vrhnja

  • 100 g šećera u prahu

  •  300 ml toplog mlijeka

  • 2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)

  • Korica limuna i svježa menta za dekoraciju



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_2


Priprema:  

Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne. 

Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom. 



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_3


Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu. 

Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
 

Foto: @julia_kunchevskaya


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!