TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 22.5.2021.
Rak kože je jedan od najčešće dijagnosticiranih vrsta raka na svijetu, a sam uzork najčešće je upravo učesto izlaganje UV zrakama bez odgovarajuće zaštite.
Može se javiti kod osoba različitih dobnih skupa, a ranim otkrivanjem, postoji visoka šansa za njegovo izlječenje.
Upravo zato se kroz edukacije, besplatne preglede i kampanje dodatno podiže svijest o važnosti (samopregleda) mladeža, a jedna itekako zanimljiva kampanja realizirana je i u BiH.
Naime, dermatolozi su kroz edukativan video i jedan argentinski tango koji su na daskama Narodnog pozorišta u Sarajevu otplesali model i modna agentica, Džejla Glavović Očuz i Vedran Marčet, svjetski prvak u plesu, pokazali kako doma napraviti samopregled mladeža.
Na njihov ples se nastavljaju i korisni savjeti dermatologa na ovu temu, a na web stranici Euromelanoma uskoro će biti objavljen i popis ordinacija te doktora koji će kroz naredni mjesec pružati uslugu besplatnog pregleda mladeža u raznim bh. gradovima.
Edukativan video donosimo u nastavku, a više detalja saznajte i na službenoj stranici Eurmelanoma.
https://www.youtube.com/watch?v=LBKqkqNUG70&t=9s
***
Tekst: Bonjour.ba/Promotivni članak
Foto:Screenshoot
TEKST: Ada Ćeremida
Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.
Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella.
Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.
Sastojci:
Krema od limuna:
100 ml soka od limuna
150 g šećera
3 jaja
50 ml vode
1 kašičica gustina
50 g maslaca (opcionalno)
Krema i slojevi:
250 g mascarponea
300 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
300 ml toplog mlijeka
2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)
Korica limuna i svježa menta za dekoraciju
Priprema:
Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne.
Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom.
Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu.
Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
Foto: @julia_kunchevskaya
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!