Džana je arhitektica i svoj stan je uredila u eklektičnom stilu. Otkrila nam je par trikova. - Bonjour.ba - bh.lifestyle...

Džana je arhitektica i svoj stan je uredila u eklektičnom stilu. Otkrila nam je par trikova.

Tekst:

Emina Smaka

INTERIJERI
15.11.2022.

Džana Ajanović je arhitektica koja živi i radi u Grazu za steirischer herbst, internacionalni festival savremene umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U decembru, 2019. godine je iznajmila ovaj stan koji od tada polako upotpunjava s komadima namještaja i dodacima za dom koji u sebi imaju neku posebnost. Najčešće takve komade pronalazi u vintage i second hand radnjama. Na ovaj način uspijeva kreirati zanimljiv dom s komadima koji naprosto kradu pažnju. Džana nam otkriva koje izazove je imala pri uređenju stana pod najmom te je s nama neskromno podijelila i nekoliko odličnih trikova za uređenje. 

 

Džana Ajanović, arhitektica Šta vas je privuklo upravo kod ovog stana?


Ovaj stan sam našla na Facebook Marketplace-u, kada sam se prije tri godine po prvi put odlučila da želim da sama živim. Stan je bio veoma loše uslikan i nije uopšte izgledao primamljivo, međutim prilikom prve posjete, odmah sam se oduševila time koliko je stan bio svijetao i kako je sama arhitektura stana veoma zanimljiva. Orijentacija stana u kombinaciji s kosinama i krovnim prozorima stvaraju interesantnu atmosferu u stanu u toku čitavog dana.

 Kako je on izgledao prije vašeg uređenja?


Kada sam se uselila, u stanu se nalazilo samo nekoliko esencijalnih komada namještaja koje sam otkupila od djevojke koja je tu prije mene živjela (ormar, komoda, kauč i krevet). Taj namještaj je bio neutralnih boja (bež i bijela), što je bilo odlična baza za dalji dizajn stana. Dala sam sebi vremena da postepeno dodajem stvari nakon što dobijem bolji osjećaj kako ja želim da se ponašam i živim u ovom prostoru. Mislim da je najveća greška koju ljudi rade kada sami uređuju svoj prostor to što požure da ga odmah ispune, tako da kupe stvari koje su trenutno u ponudi u radnjama i koje su trendy, stvari koje nemaju nikakvu sentimentalnu vrijednost.

 Šta vam je bila inspiracija za uređenje stana?


U stan sam se uselila tri mjeseca prije prvog lockdown-a u Austriji, kada sam počela da radim potpuno od kuće. To je bila moja najveća motivacija da dovršim uređenje stana, s obzirom na to da sam 24/7 provodila u njemu, a imala sam i dosta slobodnog vremena. Nisam imala neki unaprijed isplanirani dizajn, kao što bi to inače kao arhitektica radila, već sam pustila da svaki komad koji unesem u stan nađe svoje mjesto. Već sam posjedovala neku manju kolekciju dekora, slika, vintage okvira, dekorativnih tekstila, kao i dosta biljaka.

 Veliki sam maksimalista, moj stil i u modi i u dizajnu je eklektičan: volim da kombinujem elegantne s neobičnim komadima, moderne s vintage dizajn elementima. Volim boje, printove i ne bježim od kombinovanja istih. Funkcionalnost sam spojila s estetikom te sam svoju ljubav prema umjetnosti, modi i biljkama implementirala kao element dizajna u svom prostoru. Nisam zagovornik minimalizma, jer mislim da često ne bude izveden kako treba, što rezultira time da prostor izgleda previše sterilno i umjesto toplog doma, dobijete hotelsku sobu. 

 S obzirom na to da ste uzeli stan pod najam, s kojim ste se izazovima susreli pri uređenju?


Ispunjava me da imam lijep pogled na koju god se stranu okrenem i gotovo svaki prostor u stanu sam nečim popunila, tako da sam prilikom uređenja morala da pazim na to da sve izgleda s namjerom, a ne kao da je stan neplanski natrpan stvarima, što često zna biti slučaj. 
Prilikom useljenja, bila sam svjesna da ću šta god promijenim u stanu morati i vratiti u prvobitno stanje prilikom iseljenja, tako da mi se nije isplatilo da farbam zidove, već sam ostavila neutralnu bazu i odlučila da se igram s namještajem, biljkama, umjetninama i ukrasima. Pošto čisto bijeli zidovi uglavnom pristaju samo dobro osvijetljenim prostorima, imala sam sreću da je stan izuzetno svijetao, tako da su ti zidovi čak izgledali kao da su bijeli s namjerom, a ne iz potrebe.

 Omiljeno mjesto za kupovinu dekora i namještaja?


Namještaj mi je iz Ikea-e i s drugih online prodavnica namještaja. Uživam da posjećujem vintage i second hand radnje, kojih srećom u Austriji ima na pretek. Nekoliko minuta od mog stana se nalazi i moja najdraža vintage radnja @aida_antik_retro, u koju redovno idem. Često ne kupim ništa, ali pratim šta je u ponudi i tako uspijem ugrabiti neke cool komade čim dođu. To preporučujem i svima koji žele da upotpune svoj dom vintage komadima, jer često treba čekati i imati sreću da se na vrijeme ugrabi neki zanimljiv komad.

 


 

* * * 
Fotografije: @hexe_nex

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno