TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 12.4.2021.
Ako ste i vi u potrazi za novim jelom koji će razmaziti vaše nepce i koje će vas ugodno iznenaditi jer uistinu ga nije teško napraviti, onda imamo savršen recept za vas. Naime, istražujući zanimljive gourmet adrese na Instagramu pronašli smo recept koji jedva čekamo isprobati, a sudeći po feed-u ovaj recept mnogi ljubitelji #mljac recepta često definišu kao idealno jelo.
Tačnije, recept koji ćemo danas sa vama podijeliti, a koji je nama vrlo rado otkrila @amrascooking, se često priprema upravo u našoj regiji i redovit je gost iftarskih večeri. Također, ovaj obrok možete servirati sa pire krompirom, pomfritom ili rižom.
ĐULBASTIJE BY @AMRASCOOKING
Sastojci za đulbastije:
Sastojci za bešamel sos:
Priprema:
Iz sastojaka za đulbastije napravite smjesu i oblikujete mesne okruglice. Tradicionalno se đulbastije prave više spljoštene, točnije kao male pljeskavice. Pecite ih u posudi s obje strane i u međuvremenu pripremite bešamel sos. Na komadiću putera staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući sve vrijeme. Zatim, dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, bijeli luk po želji. Također, u gotov bešamel dodati i malo sira ako želite (kačkavalj, parmezan, gauda… po želji). Nakon što đulbastije poprime boju sa obje strane (cilj je da samo uhvate finu koricu sa obje strane), premjestite ih u vatrostalnu ili neku drugu dublju posudu, prelijte ih bešamel sosom i stavite pokrivene da se peku u pećnici trideset minuta na 220°C. Zatim skinete poklopac i pecite još petnaest do dvadeset minuta otkriveno da porumeni.

Foto: @amrascooking

Foto: @amrascooking
Nakon što napravite ovo #mljac jelo sigurni smo da ćete na Amrinom profilu pronaći još mnoštvo ukusnih ideja za jela kojima ćete obradovati sve ukućane.
***
Naslovna fotografija: @amrascooking
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Bonjour.ba - PR
U prepoznatljivoj eleganciji sarajevske Vijećnice, 24. oktobra 2025. godine održan je 19. Sarajevo Wine Weekend. Tokom šest sati, više od 2000 posjetilaca uživalo je u raskošnom spoju vrhunskih vina, izuzetne gastronomije i dobrog raspoloženja.
Na jednom mjestu okupilo se više od 40 vinskih i 20 gastro izlagača, koji su predstavili svoje najbolje etikete, autentične proizvode i kulinarske kreacije. 
Posebnu pažnju privukao je Crvena jabuka gastro market, čije su delicije oduševile posjetioce i savršeno upotpunile iskustvo uživanja u vinu.
Jedan od najzanimljivijih dijelova festivala bio je Mango kutak, gdje su se moda i vino spojili u sofisticiranu cjelinu: spoj elegancije, stila i hedonizma koji je festivalu dao jedinstvenu notu.
Organizator festivala, Amir Beširević, izrazio je veliko zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem: „Iza nas je još jedno sjajno i fino izdanje Sarajevo Wine Weekenda. Atmosfera je bila prožeta znatiželjom, pozitivnom energijom i željom za učenjem o vinu, ali i uživanjem u svakom trenutku, upravo onako kako i želimo da ovaj festival živi. 
Naša misija je da ostanemo mjesto susreta vinara, profesionalaca, ljubitelja vina i dobre energije, i vjerujem da smo to još jednom postigli.“
Nakon oficijelne satnice, druženje se nastavilo na after partyju u Coloseum Clubu, gdje su se gosti, izlagači i prijatelji festivala opustili uz dobru muziku i čašu vina, u istom duhu vedrine koji je obilježio cijeli dan.
Još jedno izdanje Sarajevo Wine Weekenda potvrdilo je svoj prepoznatljivi spoj kulture, stila i vrhunskog užitka i poslužilo kao savršena najava jubilarnog, 20. izdanja koje s nestrpljenjem očekujemo naredne godine.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!