TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 12.4.2021.

Ako ste i vi u potrazi za novim jelom koji će razmaziti vaše nepce i koje će vas ugodno iznenaditi jer uistinu ga nije teško napraviti, onda imamo savršen recept za vas. Naime, istražujući zanimljive gourmet adrese na Instagramu pronašli smo recept koji jedva čekamo isprobati, a sudeći po feed-u ovaj recept mnogi ljubitelji #mljac recepta često definišu kao idealno jelo.

Tačnije, recept koji ćemo danas sa vama podijeliti, a koji je nama vrlo rado otkrila @amrascooking, se često priprema upravo u našoj regiji i redovit je gost iftarskih večeri. Također, ovaj obrok možete servirati sa pire krompirom, pomfritom ili rižom.

ĐULBASTIJE BY @AMRASCOOKING

Sastojci za đulbastije: 

  • 500 g mljevenog mesa
  • 50-100 g masti
  • 400 g naribanog krompira
  • 1 veća glavica luka
  • 2 struka bijelog luka
  • 2 kašike brašna
  • 1 jaje
  • po ukusu so i biber

Sastojci za bešamel sos:

  • 1 kašika putera
  • 2-3 kašike brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • malo soli, bibera, bijelog luka u prahu
  • po želji gauda, edamer sira

Priprema:

Iz sastojaka za đulbastije napravite smjesu i oblikujete mesne okruglice. Tradicionalno se đulbastije prave više spljoštene, točnije kao male pljeskavice. Pecite ih u posudi s obje strane i u međuvremenu pripremite bešamel sos. Na komadiću putera staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući sve vrijeme. Zatim, dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, bijeli luk po želji. Također, u gotov bešamel dodati i malo sira ako želite (kačkavalj, parmezan, gauda… po želji). Nakon što đulbastije poprime boju sa obje strane (cilj je da samo uhvate finu koricu sa obje strane), premjestite ih u vatrostalnu ili neku drugu dublju posudu, prelijte ih bešamel sosom i stavite pokrivene da se peku u pećnici trideset minuta na 220°C. Zatim skinete poklopac i pecite još petnaest do dvadeset minuta otkriveno da porumeni.

Foto: @amrascooking

Foto: @amrascooking

Nakon što napravite ovo #mljac jelo sigurni smo da ćete na Amrinom profilu pronaći još mnoštvo ukusnih ideja za jela kojima ćete obradovati sve ukućane.

***

Naslovna fotografija: @amrascooking
Tekst: Ilda Lihić-Isović

FOTO: @amrascooking


Bonjour

Baklava cheesecake: Kremasti spoj tradicije i modernog u brzom desertu!

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak | FOTO: Belma Halilović za Bonjour.ba

Baklava cheesecake: Kremasti spoj tradicije i modernog u brzom desertu! Baklava cheesecake: Kremasti spoj tradicije i modernog u brzom desertu!

Posebni trenuci i praznici imaju svoja zlatna pravila u kojima se baklava podrazumijeva, da orasi, zapečena jufka i agda mirišu kućom. S druge strane, tu su mlađe generacije koje sve češće maštaju o nečem drugačijem poput kremastog kolača koji se topi u ustima.

 

I tako, svake godine ista dilema za praznik: baklava ili cheesecake? Tradicija ili moderni desert? Šta ako ove godine ne biramo stranu, nego spojimo najbolje iz oba svijeta?

 



Zamislite to ovako: hrskava jufka, mirisni slojevi cimeta i oraha, slatkasti sirup, ali i baršunasti cheesecake fil. Baklava cheesecake je taj desert koji spaja generacije: one koji vole klasičnu baklavu pronaći će u njemu dobro poznate okuse, dok će ljubitelji cheesecakea uživati u laganoj kremastoj teksturi.

 




Zašto sami biramo pistacije i orahe?   

Kada je riječ o baklavi, svaki sastojak nosi svoju priču. To su okusi djetinjstva, mirisi iz nanine kuhinje i tradicija koja traje generacijama. Zato je važno da biramo najkvalitetnije sastojke i da im damo pažnju koju zaslužuju.

Pistacije? Birajte EuroCompany neoljuštene! Zašto? Jer dolaze u svom prirodnom obliku, a njihova suho pržena, blago slana aroma donosi savršeni balans okusa. Nisu preslane, već taman toliko da istaknu svoju orašastu notu, pružajući intenzivniji doživljaj pri svakom zalogaju. Kada ih sami očistimo, uživamo u njihovoj svježini, mirisu i teksturi, a taj mali ritual pripreme samo pojačava iščekivanje savršenog deserta.

 




Orasi? Oni su duša baklave, njen nezaobilazan sastojak i nosilac one prepoznatljive, bogate, orašaste arome. Ključ je u tome da budu EuroCompany orasi kako bi dali teksturu i pravi balans između hrskavosti i sočnosti. Nema prečica jer kada sami biramo najbolje orahe, svaki zalogaj dobiva onu autentičnu notu domaće baklave.

Sastojci  

Za bazu i slojeve jufke:

  • 8 tankih listova jufke
  • 100 g maslaca, otopljenog
  • 150 g EuroCompany oraha
  • 50 g EuroCompany badema ili pistacija
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta

Za cheesecake fil:

  • 500 g krem sira
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 1 kašičica vanilije
  • 1 kašika brašna

Za agdu/sirup:

  • 100 ml vode
  • 100 g šećera
  • 2 kašike meda
  • Sok ½ limuna
  • ½ kašičice cimeta

     




Priprema  

Priprema jufke:

  • Rernu zagrijati na 170°C.
  • Okrugli kalup (24 cm) premazati maslacem.
  • Prvi list jufke staviti u kalup tako da rubovi vire van, pa premazati maslacem.
  • Postupak ponoviti s još 3 lista jufke, svaki put premazujući maslacem.

Baklava sloj:

  • Pomiješati EuroCompany nasjeckane orahe, pistacije, šećer i cimet.
  • Polovinu smjese rasporediti preko jufke.
  • Pokriti s još 2 lista jufke, premazujući maslacem.
  • Dodati preostalu smjesu oraha i pokriti s posljednja 2 lista jufke, opet premazujući maslacem.

     



Cheesecake fil:

  • Mikserom umutiti krem sir i šećer u prahu dok ne postane glatko.
  • Dodati jaja, jedno po jedno, uz lagano miksanje.
  • Umiješati vrhnje za šlag, vaniliju i brašno.
  • Smjesu sipati preko slojeva jufke.

     



Pečenje:

  • Peći u zagrijanoj rerni na 160°C oko 50 - 60 minuta, dok se cheesecake ne stegne.
  • Ostaviti u ugašenoj rerni s odškrinutim vratima još 15 minuta, zatim potpuno ohladiti.

Agda ili sirup:

  • U šerpi prokuhati vodu, šećer i med dok se šećer ne otopi.
  • Dodati limunov sok i cimet, pa kuhati još 2 - 3 minute.
  • Ohladiti i preliti preko ohlađenog cheesecakea.
  • Ostaviti u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
  • Po želji posuti sjeckanim orasima, pistacijama ili dodatnim medom.

     



Dok se siječe prvi komad, neko će možda reći: "Ali, ovo nije prava baklava!", a onda će prvi zalogaj promijeniti sve.

Svaki sloj priča priču o tradiciji, ali i o novim ukusima koje smo spremni prihvatiti. Ove godine slavimo oba kolača u jednom zalogaju.
 

* * *  
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

FOTO: Belma Halilović za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!