TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 12.4.2021.
Ako ste i vi u potrazi za novim jelom koji će razmaziti vaše nepce i koje će vas ugodno iznenaditi jer uistinu ga nije teško napraviti, onda imamo savršen recept za vas. Naime, istražujući zanimljive gourmet adrese na Instagramu pronašli smo recept koji jedva čekamo isprobati, a sudeći po feed-u ovaj recept mnogi ljubitelji #mljac recepta često definišu kao idealno jelo.
Tačnije, recept koji ćemo danas sa vama podijeliti, a koji je nama vrlo rado otkrila @amrascooking, se često priprema upravo u našoj regiji i redovit je gost iftarskih večeri. Također, ovaj obrok možete servirati sa pire krompirom, pomfritom ili rižom.
ĐULBASTIJE BY @AMRASCOOKING
Sastojci za đulbastije:
Sastojci za bešamel sos:
Priprema:
Iz sastojaka za đulbastije napravite smjesu i oblikujete mesne okruglice. Tradicionalno se đulbastije prave više spljoštene, točnije kao male pljeskavice. Pecite ih u posudi s obje strane i u međuvremenu pripremite bešamel sos. Na komadiću putera staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući sve vrijeme. Zatim, dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, bijeli luk po želji. Također, u gotov bešamel dodati i malo sira ako želite (kačkavalj, parmezan, gauda… po želji). Nakon što đulbastije poprime boju sa obje strane (cilj je da samo uhvate finu koricu sa obje strane), premjestite ih u vatrostalnu ili neku drugu dublju posudu, prelijte ih bešamel sosom i stavite pokrivene da se peku u pećnici trideset minuta na 220°C. Zatim skinete poklopac i pecite još petnaest do dvadeset minuta otkriveno da porumeni.

Foto: @amrascooking

Foto: @amrascooking
Nakon što napravite ovo #mljac jelo sigurni smo da ćete na Amrinom profilu pronaći još mnoštvo ukusnih ideja za jela kojima ćete obradovati sve ukućane.
***
Naslovna fotografija: @amrascooking
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.
Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.
Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.
Trik koji sve mijenja:
Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.
Foto: @blueberry_and_basil
A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.
Sastojci:

Foto: @lottastichler
Priprema:
Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.
Foto: @blueberry_and_basil
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!