TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 16.12.2024.
Još uvijek se ne smanjuje val inspiracije za kreiranje dubai čokoladnih poslastica, a Sarajevo nije izuzetak.
Pronašli smo savršen desert koji će oduševiti sve ljubitelje čokolade i pistacije. Ovaj kolač, inspiriran popularnom dubai čokoladom, spaja bogatstvo okusa stvarajući neodoljiv desert koji je prava poslastica za sva čula.
Ako još niste imali priliku uživati u ovoj čokoladnoj čaroliji, sada je pravo vrijeme da je probate i otkrijete što čini ovu poslasticu nezaboravnom!
San Sebastian Dubai kolač – savršena kombinacija okusa
San Sebastian Dubai kolač je rezultat kreativne kombinacije dvaju popularnih deserta. Bogata i kremasta tekstura San Sebastian cheesecakea, poznata po svojoj lagano pečenoj površini i svilenkastom unutrašnjosti, savršeno se upotpunjuje intenzivnim čokoladnim okusom Dubai čokolade. Dodatak hrskavih komadića kadaifa i pistacija kreme daje ovom kolaču dodatnu teksturnu raznolikost i orijentalnu notu.
Gdje ga možete probati?
Posjetite kafić Sweets & Co i uživajte u ovom čokoladnom remek - djelu. Adresa je Džemala Bijedića br.129, a radno vrijeme: ponedjeljak - petak 09:00 - 23:00h, subota 11:00 - 23:00h, a nedjelja 09:00 - 23:00h.
* * *
Naslovna fotografija: @sweetsandco.sa
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!