TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 16.12.2024.

Još uvijek se ne smanjuje val inspiracije za kreiranje dubai čokoladnih poslastica, a Sarajevo nije izuzetak.

 

Pronašli smo savršen desert koji će oduševiti sve ljubitelje čokolade i pistacije. Ovaj kolač, inspiriran popularnom dubai čokoladom, spaja bogatstvo okusa stvarajući neodoljiv desert koji je prava poslastica za sva čula.

Ako još niste imali priliku uživati u ovoj čokoladnoj čaroliji, sada je pravo vrijeme da je probate i otkrijete što čini ovu poslasticu nezaboravnom!

 

 


San Sebastian Dubai kolač – savršena kombinacija okusa 

San Sebastian Dubai kolač je rezultat kreativne kombinacije dvaju popularnih deserta. Bogata i kremasta tekstura San Sebastian cheesecakea, poznata po svojoj lagano pečenoj površini i svilenkastom unutrašnjosti, savršeno se upotpunjuje intenzivnim čokoladnim okusom Dubai čokolade. Dodatak hrskavih komadića kadaifa i pistacija kreme daje ovom kolaču dodatnu teksturnu raznolikost i orijentalnu notu.

 



Gdje ga možete probati? 

Posjetite kafić Sweets & Co i uživajte u ovom čokoladnom remek - djelu. Adresa je Džemala Bijedića br.129, a radno vrijeme: ponedjeljak - petak 09:00 - 23:00h, subota 11:00 - 23:00h, a nedjelja 09:00 - 23:00h.
 

* * *
Naslovna fotografija: @sweetsandco.sa


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!