TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 16.12.2024.
Još uvijek se ne smanjuje val inspiracije za kreiranje dubai čokoladnih poslastica, a Sarajevo nije izuzetak.
Pronašli smo savršen desert koji će oduševiti sve ljubitelje čokolade i pistacije. Ovaj kolač, inspiriran popularnom dubai čokoladom, spaja bogatstvo okusa stvarajući neodoljiv desert koji je prava poslastica za sva čula.
Ako još niste imali priliku uživati u ovoj čokoladnoj čaroliji, sada je pravo vrijeme da je probate i otkrijete što čini ovu poslasticu nezaboravnom!
San Sebastian Dubai kolač – savršena kombinacija okusa
San Sebastian Dubai kolač je rezultat kreativne kombinacije dvaju popularnih deserta. Bogata i kremasta tekstura San Sebastian cheesecakea, poznata po svojoj lagano pečenoj površini i svilenkastom unutrašnjosti, savršeno se upotpunjuje intenzivnim čokoladnim okusom Dubai čokolade. Dodatak hrskavih komadića kadaifa i pistacija kreme daje ovom kolaču dodatnu teksturnu raznolikost i orijentalnu notu.
Gdje ga možete probati?
Posjetite kafić Sweets & Co i uživajte u ovom čokoladnom remek - djelu. Adresa je Džemala Bijedića br.129, a radno vrijeme: ponedjeljak - petak 09:00 - 23:00h, subota 11:00 - 23:00h, a nedjelja 09:00 - 23:00h.
* * *
Naslovna fotografija: @sweetsandco.sa
TEKST: Ada Ćeremida
Ponekad se u poznatim mjestima kriju neočekivana slatka iznenađenja.
Smješten u ulici Zelene beretke 9, među kaldrmama koje spajaju Baščaršiju s Titovom ulicom, Hotel Astra već više od dvije decenije predstavlja prepoznatljivo mjesto sarajevskog Starog Grada.
Nedavno smo pisali o njegovom renoviranom restoranu, a sada smo se vratili kako bismo otkrili još jedan detalj vrijedan pažnje. Iza svojih visokih prozora skriva se desert koji nas je iznenadio jednostavnošću i ukusom.
Ali prije nego pređemo na desert, moramo spomenuti prostor koji ga okružuje. Interijer restorana Hotela Astra osmišljen je u neutralnim tonovima, sa geometrijskom keramikom, zlatnim detaljima na rasvjeti i plišanim stolicama u maslinasto zelenoj boji.
Riječ je o ugodnom ambijentu koji jednako poziva na jutarnju kafu, popodnevni predah ili kraći susret uz desert.
Upravo u takvom okruženju dolazi do izražaja San Sebastian cheesecake – torta koja je devedesetih godina nastala u baskijskom restoranu La Viña, u španskom gradu San Sebastiánu. Poznata je po specifičnoj karameliziranoj površini i bogatoj, mekanoj unutrašnjosti. Zapečena izvana, a nježno kremasta iznutra, ova torta je jednostavna, a izražajna – bez podloge, bez previše dodataka, i upravo zato efektna.
U kafiću Hotela Astra, San Sebastian cheesecake poslužuje se s prelivom od čokolade, koji dodatno naglašava njegov bogat i pun ukus. Svaki zalogaj donosi balans između kremaste unutrašnjosti i blage gorčine karameliziranog vrha, dok čokolada dodaje diskretnu dozu intenziteta.
U gradu punom historije i tradicije, lijepo je otkriti nova mjesta koja nude jedinstvena iskustva. Sebastian torta u kafiću Hotela Astra upravo je takvo otkriće spoj jednostavnosti i sofisticiranog ukusa.
Ako tražite novo omiljeno mjesto za desert u Sarajevu, možda ste ga upravo pronašli.
Foto: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!