TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 14.9.2023.
Brži napredak tehnologije, uključujući umjetnu inteligenciju i automatizaciju, ima dubok utjecaj na budućnost rada.
Ove tehnologije mogu stvoriti nove mogućnosti i istisnuti određene vrste poslova. Kome pripada budućnost rada - ljudima ili vještačkoj inteligenciji, te kako da privučete, zadržite i upravljate talentima na današnjem tržištu rada, govorit će se uz stvarne i vrhunske primjere na ovogodišnjoj DRIVE Leadership & Talent konferenciji u organizaciji kompanije Kolektiv d.o.o/MojPosao.ba u srijedu 4. oktobra u hotelu Hills u Sarajevu.
Ove godine konferencija pokriva vodeće teme kao što su: napredno liderstvo, novi modeli rada, inovativni pristupi u privlačenju i zadržavanju talenata. Ovo je izvanredna prilika za HRM profesionalce i lidere da istraže najnovije trendove i strategije u području upravljanja ljudskim resursima.
U proteklih jedanaest godina na jednom mjestu organizatori su okupili preko 2.000 lokalnih i regionalnih stručnjaka, te preko 100 vodećih i svjetskih govornika. Uz ovogodišnji slogan konferencije „Humans after all“ (Ljudi poslije svega), te u sklopu osam sati specijalno kreiranog sadržaja čekaju vas međunarodni i domaći eksperti koji će podijeliti svoja iskustva i znanja.
Predstavljamo istaknute govornike
Jeste li se ikada zapitali kako lideri postaju vizionari u ovom dinamičnom dobu? Prva govornica na konferenciji je Lucy Adams – Izvršna direktorica “Disruptive HR” i bivša direktorica ljudskih resursa BBC-a koja će govoriti o liderstvu u svijetu ubrzanih promjena. Uloga lidera nikad nije bila važnija i ako želite istražiti tajne uspješnog vodstva, ovo ne smijete propustiti.

Butzi (Johannes Alinhac), međunarodni govornik i 4 X TEDx govornik sa kojim ćemo „uploviti“ u svijet čarolija stvaranja zadovoljstva na radnom mjestu. Njegova originalnost leži u vještinama i iskustvu mađioničara koje koristi kako bi osnažio svoju publiku da budu kreativniji i agilniji. Kako bi to postigao, u svojim govorima i radionicama otkriva tajne i tehnike najboljih svjetskih mađioničara, vodeći sudionike na čarobno putovanje kako bi ih osnažio.
Kreshnik Halili - Lider u IT i informacijskoj sigurnosti s više od 12 godina iskustva u bankarskoj industriji i član Uprave Raiffeisen Bank dd BIH, podijelit će svoje vrijedno znanje i uvide o tome kako se nositi s izazovima i mogućnostima koje donosi digitalna era.
Kako upravljati talentima u promjenjivom okruženju, te kako bolje da razumijete izazove i prilike na savremenom tržištu rada su neke od ključnih tema sa kojim će vas upoznati Nermana Ajanović-Hajdarpašić, direktorica operacija kompanije Kolektiv/MojPosao.ba. Ona je govornica koja će vas voditi kroz (R)evoluciju tržišta rada!
Osim navedenih govornika, na konferenciji će se pojaviti i mnogi regionalni stručnjaci iz Bosne i Hercegovine kako bi podijelili svoja znanja i prakse u oblasti ljudskih resursa. Očekuju vas stručne radionice i zanimljivi paneli. Budite u toku jer uskoro stiže više informacija.
Priznanja za Najbolju HR praksu u BiH!
I ove godine, uz specijalna predavanja stručnjaka, centralno mjesto zauzima predstavljanje i izbor za Najbolje HR prakse Bosne i Hercegovine. Ovaj dio konferencije omogućava učesnicima da se upoznaju sa praktičnim iskustvima kompanija iz BiH koje mogu primijeniti i u svom okruženju. Pored toga, cilj je nagraditi najbolje HR prakse i motivirati kompanije da uvode pozitivne promjene.
HR praksu možete prijaviti najdalje do 21. septembra 2023. godine putem linka.
Popis predavača, sažeti program konferencije, te informacije o slobodnim mjestima na konferenciji pronađite na www.drive.ba.
* * *
Foto: PR
TEKST: Bonjour.ba
Da li ste ikada primijetili kako se ljudi izmijene kada pričaju o kafi? Odjednom postanu otvoreniji, topliji, kao da svako od njih nosi mali ritual koji čuva godinama.





I tu se zapravo krije prva zanimljivost: većina nas pije kafu svaki dan, ali rijetko zaista razmisli šta ta kafa govori o nama. Zašto biramo baš tu jačinu? Tu aromu? Taj trenutak dana? I koliko zapravo poznajemo napitak koji nam obilježava jutra, pauze i povratke sebi?


Upravo je to bilo polazište eventa uz Grand kafu. Ne samo da pijemo kafu, nego da je razumijemo. Da se prisjetimo šta volimo, kada to volimo i zašto. Da otkrijemo male nijanse svojih rituala koje svakodnevica lako sakrije.



A onda se desilo nešto pomalo neočekivano: dok su se gosti smjenjivali pred kamerom, odgovarali na pitanja i zastajali tek sekund prije odgovora, shvatili smo da svako ima svoju priču o kafi, čak i ako toga nije bio/-la svjestan/-na.


Tu počinje ova priča, priča o onome što kafa otkriva o nama, a što je Grand kafa uspjela nježno izvući na površinu.
Zanimljivo je posmatrati kako se ljudima promijeni izraz lica kad ih pitate o aromama. Neko odmah zna odgovor, neko zastane kao da u glavi miriše sve kafe koje je ikada probao, a neko jednostavno kaže ono što je oduvijek znao.
Ena Dujmović, bez sekunde pauze: “Čista klasika.” Onaj tip osobe koji zna šta voli i ne mijenja recept bez razloga.

“Trebaju mi dvije kafe prije nego se razbudim”, otkrio nam je Hajrudin Šišić (Harry Cooper) i to, čista klasika.


Haris Saljević jednako odlučno bira klasiku, a ton glasa kao da dodaje da ni ne pokušavamo ga nagovoriti na drugo.

Možda niste znali: Ako birate čistu klasiku, vi ste najčešće tip osobe koja cijeni stabilnost i prepoznatljivost. Ako ste pak tim aroma, obično ste otvoreniji za isprobavanje novih stvari i imate jači senzorni fokus.
Bilo da volite aromu ili klasiku, pravi razlog zbog kojeg prepoznajete “onu svoju” kafu krije se i u svježini. Grand kafa svoje proizvode pakuje tako da maksimalno zadrže miris i okus do trenutka otvaranja jer je ambalaža osmišljena da smanji oksidaciju, pa svaka šoljica ima upravo onaj karakter koji ste izabrali.
Prvo što smo primijetili: tempo ispijanja kafe gotovo uvijek otkriva tempo života. Oni koji biraju sporo uživanje često to kažu uz osmijeh. Oni drugi uz smijeh, jer znaju da bi voljeli usporiti.
Lejla Ramović sa smiješkom kaže: „Sporo uživanje… ako imamo priliku.“ Rečenica koja je, realno, horoskop cijele generacije.


I zaista, Šejla Ramović i Amina Efendić složile su se bez puno razmišljanja: sporo je ideal, kad god to dan dopusti.


A u nastavku priče, Dejana Rosuljaš i Maja Miralem daju verziju koja savršeno opisuje život u BiH ritmu: “Polako vikendom, a na dnevnoj bazi… nedovoljno sporo.”
Ako je ikada postojala rečenica koja opisuje moderni tempo života, onda je to ta.


Možda niste znali: Ako kafu pijete sporo, pripadate grupi ritualista tj. ljudi kojima je šoljica mala pauza, mentalni predah i trenutak odmaka. Ovakvi profili najčešće povezuju kafu s emocionalnim navikama.
Ako ste brza kafa tip obično ste osoba koja voli efikasnost i jasnu strukturu u danu. Kafa vam je gorivo, ne ceremonija i to je potpuno validan tip coffee personalityja.
Ovdje se dešavala mala magija, ljudi su se dijelili na “fokus” tipove i “bijeg u mir” tipove. I svako je imao svoju malu priču uz to.
Na ovo pitanje ljudi obično odgovore kao da biraju između dva raspoloženja. Jedno je fokus, drugo je bijeg. I oba imaju svoje savršene trenutke.
Magdalena Paradžik nije imala dilemu ni sekunde i odgovor je došao gotovo refleksno, uz onaj osmijeh koji se pojavi kad neko govori o stvarima koje ga stvarno raduju: “Kafa uz knjigu… uz Grand Gold.”



Zvuči kao mali trailer za idealno popodne: tiho okretanje stranica, miris kafe koji se miješa sa pričom koju čitaš, i osjećaj da ti ništa drugo tog trenutka ne treba.
S druge strane, Amina Efendić, Šejla i Lejla Ramović gotovo istovremeno su klimnule glavom na stranu posla. Za njih je kafa radni ritual, mala mentalna priprema prije dnevnih zadataka i trenutak koji fokusira, umiri i vrati energiju tamo gdje treba.



Možda niste znali: Ako birate kafu uz posao, vi ste najčešće funkcionalni ritualista. Kafa vam pomaže da se fokusirate i da klikne početak radnog moda.
Ako birate kafu uz knjigu, onda ste senzitivni hedonista: kafa vam nije alat nego ambijent. Volite da stvara atmosferu, a ne samo energiju.
Pitanje koje skoro uvijek izvuče lični detalj, jutarnju naviku, ritual s partnerom, način na koji dan počinje. Od Grand Gold do nježne Grand Arome, izbori su bili šareni koliko i karakteri gostiju.
Dejana Rosuljaš je vrlo sigurno stala na stranu aroma profila, dok je Maja Miralem odmah rekla Grand Gold, bez ijedne sekunde razmišljanja.


Lejla Durmo je bila najiskrenija u praktičnosti: “Black'n'Easy My Way… brže, efikasnije, kafa u ruke i spremna za sve.” To je ona kategorija ljudi koji dan vole početi u pokretu, bez komplikacija, ali s jasnim očekivanjem da ih kafa pokrene.



Možda niste znali: Ako birate Grand Aromu, najčešće ste osoba koja voli toplinu, mekoću i pitkost. To su ljudi koji vole ugodu i stabilnost, a ako birate Grand Gold, često ste odlučni, direktni i volite jačinu u svemu što radite pa i u kafi.
Ako birate Black’n’Easy My Way najčešće ste osoba koja voli da omiljene stvari pa tako i ukusi bude uz vas gdje god da ste. Ova kafa je mnogima omogućila da uživaju u poznatom, bogatom profilu domaće kafe i kad su daleko od kuće, u pokretu ili usred dana punog obaveza. My Way je zapravo izbor ljudi koji žele kontinuitet okusa, bez obzira na to gdje ih dan odvede.
Kod ovog pitanja najviše se vidi koliko je kafa lična stvar, gotovo kao mali kompas dana. Neko je treba da ga probudi, neko da ga smiri, a neko da mu napravi pauzu.
Zerina Suyabatmaz je to opisala najnježnije: “U sredini dana. Oko podne… jedan simpatičan ritual, trenutak samo za mene.”
Rekla je to kao neko ko tačno zna gdje u danu stane njen mali predah, ne prerano, ne prekasno, nego taman kad joj treba osvježenje i malo mira.


A onda Ena Dujmović, potpuno druga energija, potpuno logičan nastavak: “Kafa ujutro, uvijek. Imam samo jednu dnevno i ona mora biti dobra.”
To je onaj tip osobe kod koje jutarnja šoljica ima status malog zakona i ništa je ne može zamijeniti, ništa je ne može poremetiti. Prva stvar koja mora “sjesti” da bi dan mogao početi.

Možda niste znali: Ako ste jutarnji tip, obično imate čvrst ritam, jasne navike i volite da dan počne na vaš način. To je početni impuls, mala komanda koja kaže “Ok, sad sve može.”
Ako birate kafu poslije posla ili oko podne, najčešće ste osoba koja traži balans i mali mentalni bijeg usred dana. Kafa vam je granica između dvije faze dana i mali ritual vraćanja sebi.
Nakon što su prošli kroz šotove i upoznali nijanse jačine, tijela i aroma, pitali smo goste koja kafa im je iznenađujuće “sjela” najviše?
Emir Fejzić je imao vrlo jasan odgovor, skoro pa profesionalnu strategiju: “Kolumbija. To će mi biti baza, a ostale ću dodati samo pomalo.”



U jednoj rečenici opisao je ono što su stručnjaci cijelu večer željeli pokazati, da se lični blendovi ne rađaju iz slučaja, nego iz instinkta.
Još zanimljivih priča i ko je izdvojio Santos kao svoj favorit otkrijte na Instagram profilu.
Na kraju eventa, shvatili smo da svako od nas ima svoju malu kafu-priču. Kad smo krenuli postavljati pitanja, mislili smo da ćemo dobiti odgovore, a zapravo smo dobili male životne fragmente. Ritual jutra. Bijeg od buke. Podsjetnik na nekoga. Smijeh. Naviku. Naviku koja ima okus, miris i ritam.


Sve te priče stale su u Grand kafe koju su gosti držali u rukama i u nijanse koje su otkrivali, čak i sami sebi, možda po prvi put.
Ostaje pitanje koji tip Grand kafe ste vi?
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!