Dnevnik jedne mame: Zašto je super biti mama? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Dnevnik jedne mame: Zašto je super biti mama?

Tekst:

Bonjour.ba

MAME RULZ
14.5.2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvu sam se toliko oduševila ovim pitanjem, ali sam uskoro shvatila kako je ova tema istovremeno najljepša i najteža tema za pisanje, toliko i opširna i uska, jer nemaš pojma što bi sve napisao. Ma ovo je kao da nas netko pita: „ Zašto je super biti živ?“ Mogli bi danima i noćima u beskraj nabrajati razloge, a i mogli bi samo jednom rečenicom odgovoriti na ovo „jednostavno“ pitanje: „Pa zato što si živ!“

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo", Rajneesh

E tako i glasi moj prvi odgovor na pitanje: “Zašto je super biti mama?“

„ZATO ŠTO SI MAMA!“

A sad kreću one beskrajne misli koje pobliže opisuju ovaj odgovor. I sva sreća pa ih sad sama sa sobom dijelim, jer da sam u društvu drugih mama, gdje s blaženim osmjesima pričamo i pišemo o ovoj temi, vjerojatno bi već u roku par sati napisale roman veličine Harry Pottera samo od naših raznih dosjetki.

Iz tog razloga ću navesti samo neke, meni bitne, „razloge“  zašto je super biti mama:

#SHVATIMO KAKO SVA LJEPOTA ŽIVOTA MOŽE STATI U DVIJE ŠAKE – U bolnici dovedu bebu pored nas i mi unatoč iscrpljenosti i potrebom za snom, samo gledamo i gledamo u nju. Odvedu je na kupanje, a mi gledamo slike na mobitelu i divimo se, upijamo svaki trenutak. Da-zaljubimo se na prvi pogled!!!

#SHVATIMO KAKO JE NAJBOLJI LIJEK ZA NAŠ STRES DJEČJI OSMIJEH, A ZA DJEČJI PLAČ NAŠ POLJUBAC I ZAGRLJAJ – Pa i bez onog „Mama volim te“ i „Mama te voli najviše na svijetu“, i mi i oni znamo kako u tom zagrljaju, poljupcu, osmijehu...svaka bol nestaje. Tu, u toj toplini skupljamo snagu, energiju, vjeru, ljubav...ma sva moguća goriva koji nam pomažu da preguramo sve životne izazove.

#SHVATIMO VRIJEDNOST POSTOJANJA NAŠIH MAMA U ŽIVOTU – I za one koje su u malo slabijem odnosu i za one koje su u odličnom odnosu sa svojim mamama, kao i one koje nažalost više nemaju mamu u svom životu,  vlastiti rast u ulozi majke mijenja pogled na svoju mamu i sve mame oko sebe. Jednostavno jer se mi ponovno rodimo s našom djecom! Zato većina odnosa postane još bolja, naročito kad shvatimo da su i naše mame radile i rade najbolje što znaju i mogu u danim trenucima. Odjednom razumijemo zašto je našim prijateljicama bilo toliko bitno to proživljavanje prvih dječjih izazova, a zbog kojih smo kriomice kolutali očima. Odjednom i same pustimo suzu radosnicu jer je „naša beba“ prohodala, pošla u vrtić ili školu, ispao joj prvi zubić, zaljubila se...Zato se i trudimo što više uživati u svakom zajedničkom danu s našom djecom.

#PODSJETIMO SE ŠTO  JE TO BEZUVJETNA LJUBAV – i to posebno kad osjetimo koliku ljubav nam naša djeca pružaju.  I mi kao djeca smo je davali svojim voljenima, a s vremenom smo je promijenili, naučili „uvjetovati“, pa sad kad je došlo to malo čudo u naše živote ponovno je osjećamo, obostrano.

#PODSJETIMO SE KAKO SU ODUŠEVLJENJA SVUDA OKO NAS -  promatranje prve kiše, prvo kupanje u moru, prvi dodir psa, prvi zvuk velikog kamiona...taj sjaj u njihovim očima i izraz čuđenja je jednostavno nemoguće opisati. Podsjeti nas kako i se i mi trebamo češće oduševljavati stvarima koje nas okružuju.

#PODSJETIMO SE KOLIKO SU NAŠA TIJELA PAMETNA I KOLIKO SMO MOĆNI „STROJEVI“ -  Danas možemo nositi na preko 500m dijete od 10kg u jednoj ruci, a u drugoj vrećice iz trgovine, a samo prije godinu dana na treninzima smo „umirali“ dižući duplo lakši teret. Trudnoća nas sve obično „natjera“ na ponovno slušanje poruka našeg tijela i tada to najozbiljnije shvatimo. Kasnije nam porod dokaže da je priroda čudo! Onda to potvrđujemo iz dana u dan slušajući taj „instinkt“ o kojem su svi pričali i prateći razne faze razvoja naše djece.

#PODSJETIMO SE KOLIKO JE ŽIVOT JEDNOSTAVAN – Odjednom osjetimo kako je najbitnije to da je dijete zdravo i veselo, a kako ni ručak ni nered ni posao nisu bitniji od njihove potrebe za nama.

majcindan maja

P.S. Bliži se Majčin dan. Dan kao što je i Dan žena i Valentinovo i svi slični „veliki“ dani. Na nama je hoćemo li ga gledati kao izkomercijaliziran Dan ili drugačije. Po mom mišljenju je to Dan koji služi samo da se posjetimo koja je vrijednost uloge svih mama. Zato i poklonite svojoj mami, naročito ako još uvijek imate sreću da je s vama, ono što bi ste voljeli da vaša djeca jednog dana vama poklone. Zagrljaj, toplu riječ zahvalnosti i ljubavi, iskren razgovor...ono za što osjećate da  vi kao dijete i kao mama trenutno trebate pokloniti.

Za MODAMO.info piše: Maja Šimić / Dnevnik jedne žene, mame, prijateljice

 

majasimic

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno