Doktorica Aida savjetuje kako bolje razumijeti menstrualni ciklus i odgovara na najčešće nedoumice - Bonjour.ba - bh.lif...

Doktorica Aida savjetuje kako bolje razumijeti menstrualni ciklus i odgovara na najčešće nedoumice

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

ZDRAVLJE I NJEGA
5.7.2024.

Ok, koliko zapravo znamo o menstrualnom ciklusu i ženskom zdravlju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Često se kroz razgovore i istraživanja uvjerimo da je to mnogo manje nego što mislimo. Isto je slučaj i kada je o uopšteom poznavanju kako naše tijelo funkcioniše. U saradnji s dm drogerie markt kreiramo 6 priča o ženskom zdravlju koje će nam pomoći da bolje osluškujemo svoje tijelo. Prva priča u okviru dm žensko zdravlje kampanje kojoj želimo posvetiti pažnju odnosi se upravo na menstrualne cikluse i menstrualno zdravlje.

Koji dan je prvi dan menstrualnog ciklusa, šta se zapravo dešava za vrijeme ovulacije u našem organizmu i koliko boli tokom menstruacije je u redu osjećati? Vjerujemo da ste tokom dosadašnjeg života primijetile promjene u raspoloženju koje su opšte poznate kao jedan od, za mnoge, glavnih načina da tokom mjeseca prepoznamo u kojoj fazi je naš menstrualni ciklus. No, isto je i sa danima u kojim smo energične, danima u kojim imamo manje ili više koncentracije ili motivacije. Definitivno je da postoje razlike u menstrualnom ciklusu, a naročito danima krvarenja te da ono kako reaguje tijelo jedne osobe nužno nije isto kod drugih. Kako ne bismo kao kroz tunel i bez mnogo znanja hodale kroz život, misleći da znamo sve i da je raspoloženje dovoljno kako bismo znale šta se dešava u našem organizmu, važno je da se edukujemo o ovoj temi i da je ozbiljno shvatamo. Razgovarali smo s doktoricom Aidom Zujović Ajanović

 Aida nam je pomogla razumijeti sljedeće:
 

  • Razlozi neredovitih mensturacija i gdje započeti s liječenjem
  • Važnost hormona u fazama mensturalnog ciklusa
  • Menopaza i važni prvi koraci


Nerodovit menstrualni ciklus

Redovan menstrualni ciklus je važan segment ženskog zdravlja te sa sobom nosi brojne izazove i pitanja. Njegova redovitost može biti izazovna u slučaju hormonalnog disbalansa, unosa određenih lijekova, zadebljanja maternice i slično. Žena koja je u reproduktivnoj dobi bi trebala imati redovne menstrualne cikluse.

Mnoga oboljenja su vezana za neredovne menstrualne cikluse pa će nam infromacije o razmacima, kašnjenjima i mogućim krvarenjima između menstruacije olakšati razgovore sa doktorima i pomoći da bolje razumijemo svoje tijelo.
U skladu s ovim doktorica Aida ističe važnost „menstrualnog mapiranja“ tačnije upotrebe mobilnih aplikacija ili sličnih alata koji će nam pomoći da pratimo svoj menstrualni ciklus, njegovu redovitost, obilnost krvarenja i sve neophodne detalje pa čak i one koji se tiču potrebe za određenom vrstom hrane ili raspoloženja. Menstrualno mapiranje je korisno za svaku ženu neovisno o tome u kojoj je životnoj dobi, a doktorica Aida ga posebno ističe kao podršku adolescentkinjama koje se tek upoznaju sa svojim menstrualnim ciklusom.


Menopauza

Dame koje su u fazi ulaska u menopauzu suočavaju se sa dodatnim izazovima. Šta tačno predstavlja menopauza? Menopauza je posljednja menstruacija u životu. Doktorica Aida objašnjava da je, da bismo je dijagnosticirali potrebno da prođe godinu dana od posljednje menstruacije.

Ulazak u menopauzu ponekad traje veoma dugo te ga je teško prepoznati. Neki od simpotoma na koje trebamo obratiti pažnju su valunge, tačnije navale topline, debljanje, loš san i inkontencija, promjene raspoloženja, a naročito kada je riječ o depresiji.

Vjerujemo da će vam naš razgovor sa doktoricom Aidom donijeti mnogo znanja, bolji uvid u sve što menstrualni ciklus jeste te bolji uvid u slušanje svog organizma.

***

Ostanite s nama i uz naredne priče koje kreiramo u okviru kampanje dm žensko zdravlje. Osluškujte i pratite ono što vam govori tijelo kako biste bili nježniji prema sebi, na vrijeme prepoznali određene izazove i znali šta je u određenom trenutku potrebno vašem organizmu. Pored toga, uz znanje kojeg sada imamo još više, o promjenama raspoloženja, bolnim menstruacijama i izazovima s hormonalnim disbalansom – budite spremni biti još veća podrška ženama u vašem okruženju. Pružite im razumijevanje u danima kada nisu motivisane, produktivne ili dovoljno spremne na uživanje u uobičajenim rutinama. 

* * *
Foto: Sanela Zukić za Bonjour.ba
Video: Ervin Golubović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci