TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 25.8.2016.

Većina nas jutro počinje uz omiljeni miris svježe pripravljene kave. Njezin miris i okus nas razbuđuje, opušta i priprema za izazove koje novi dan donosi sa sobom. No, što kada bismo vam otkrili ukusan, jednostavan i iznimno praktičan način koji će vam omogućiti da u svojoj omiljenoj kavi uživate čak i dok se vozite na posao ili dok odlazite po djecu u vrtić?

I uz sve to da će vaša kava biti u svojoj ljetnoj verziji – rashlađena, osvježavajuća i prepuna novih okusa upotpunjenih čokoladom ili vanilijom? Zahvaljujući novitetu iz Meggle radionice, praktičnim i dizajnerski neodoljivim coffe to go čašama, ovakav užitak u pokretu je moguć, stoga opremite se svojim pakiranjem čašica (ili zaigrajte našu nagradnu igru) i krenimo u kuhinju!

 

meggle coffetogo sastojci

meggle coffetogo 02

meggle coffetogo 03

meggle coffetogo 04

 

BONJOUR i MEGGLE vas nagrađuju!

Sigurni smo da smo vas receptom inspirirali da si ovom ukusnom kavom uljepšate narednu šetnju ili odlazak na posao, zbog čega ćemo vas i nagraditi! Naime, dovoljno je da napravite fotografiju svog jela spravljenog s Meggle proizvodima i postavite ju na svoj Instagram. Uz to dodajte i hastagove #megglebih, #gastroizazov te tagirajte Meggle BiH i BONJOUR profil kako bismo pronašli vašu fotografiju i onu najkreativniju darujemo poklon paketom Meggle coffe to go čašica kako biste u svojoj kavi mogli uživati i u pokretu. Nagradna igra vrijedi za naše čitatelje iz Bosne i Hercegovine, a igramo se do 7.9.2016. u 12:00h kada na BONJOUR.ba Instagramu objavimo ime dobitnika. Sretno!

meggle coffetogo 05

 

 

 


Bonjour

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

TEKST: Adelisa Mašić

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka. Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.

Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.

 



A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.

Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?  

Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca. 

 



Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.

 



Trik uz koji nar gulimo bez fleka  

Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.

 



Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.

 



Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:

– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste

Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.

 



Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.

Foto: @pomwonderfuluk


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!