TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 20.8.2020.
Ako ste i vi ljubiteljica kolača koji se naprave brzo i pri tome su super jednostavni, na dobroj ste adresi.
Naime, mislimo o ukusnom, pomalo rustikalnom kolaču, onom za koji ne trebate koristiti mikser ili zaprljati svaku zdjelu u vašoj kuhinji, onaj kolač koji je idealan partner šoljici čaja popodne ili još bolje za savršen početak sutrašnjeg dana.
Foto: gourmandeinthekitchen.com
Ovaj kolač od bademovog brašna sa mirisnim dodatkom maslinovog ulja i savršenim završetkom od smokvi jedan je od onih kolača koji se nađe u pećnici za manje od petnaest minuta, a odatle do našeg nepca za otprilike pola sata ili dok se ohladi. Dakle, za manje od sat vremena, budemo nagrađeni sa divnim kolačem od svježih smokvi koje daju izrazit mediteranski osjećaj. Maslinovo ulje umjesto maslaca ili neke druge vrste ulja, jako lijepo se slaže u kombinaciji sa slatkim smokvama. Točnije, smokve se nanose na vrh torte prije nego što uđu u pećnicu i postanu mekane, lagano uranjajući u tijesto od badema dok se peče. Ovaj kolač možete jesti bez posebnih dodataka, ali možete ga poslužiti i sa šlagom, voćnim jogurtom ili kokosovim vrhnjem sa strane.
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 180° C. Obložite pergamentnim papirom dno posude dimenzija 23 cm x 23 cm x 5 cm. U velikoj zdjeli umutite limunov sok, limunovu koricu, med, maslinovo ulje, jaja i sol. Dodajte bademovo brašno i prašak za pecivo; miješajte dok se ne sjedini.
U pripremljenu posudu izlijte tijesto, a na vrhu poredajte kriške smokvi. Pecite oko tridesetpet minuta tj. dok vrh ne bude zlatnožut. Nakon pečenja ostavite da se malo ohladi, a zatim izvadite kolač iz posude i ostavite da se ohladi još malo. Servirajte kolač uz šlag, omiljeno piće, knjigu ili čak omiljenu seriju u pozadini.
Foto: gourmandeinthekitchen.com
Bon Appétit!
Za više ukusnih recepata posjetite Web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: gourmandeinthekitchen.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!