TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 20.8.2020.
Ako ste i vi ljubiteljica kolača koji se naprave brzo i pri tome su super jednostavni, na dobroj ste adresi.
Naime, mislimo o ukusnom, pomalo rustikalnom kolaču, onom za koji ne trebate koristiti mikser ili zaprljati svaku zdjelu u vašoj kuhinji, onaj kolač koji je idealan partner šoljici čaja popodne ili još bolje za savršen početak sutrašnjeg dana.
Foto: gourmandeinthekitchen.com
Ovaj kolač od bademovog brašna sa mirisnim dodatkom maslinovog ulja i savršenim završetkom od smokvi jedan je od onih kolača koji se nađe u pećnici za manje od petnaest minuta, a odatle do našeg nepca za otprilike pola sata ili dok se ohladi. Dakle, za manje od sat vremena, budemo nagrađeni sa divnim kolačem od svježih smokvi koje daju izrazit mediteranski osjećaj. Maslinovo ulje umjesto maslaca ili neke druge vrste ulja, jako lijepo se slaže u kombinaciji sa slatkim smokvama. Točnije, smokve se nanose na vrh torte prije nego što uđu u pećnicu i postanu mekane, lagano uranjajući u tijesto od badema dok se peče. Ovaj kolač možete jesti bez posebnih dodataka, ali možete ga poslužiti i sa šlagom, voćnim jogurtom ili kokosovim vrhnjem sa strane.
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 180° C. Obložite pergamentnim papirom dno posude dimenzija 23 cm x 23 cm x 5 cm. U velikoj zdjeli umutite limunov sok, limunovu koricu, med, maslinovo ulje, jaja i sol. Dodajte bademovo brašno i prašak za pecivo; miješajte dok se ne sjedini.
U pripremljenu posudu izlijte tijesto, a na vrhu poredajte kriške smokvi. Pecite oko tridesetpet minuta tj. dok vrh ne bude zlatnožut. Nakon pečenja ostavite da se malo ohladi, a zatim izvadite kolač iz posude i ostavite da se ohladi još malo. Servirajte kolač uz šlag, omiljeno piće, knjigu ili čak omiljenu seriju u pozadini.
Foto: gourmandeinthekitchen.com
Bon Appétit!
Za više ukusnih recepata posjetite Web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: gourmandeinthekitchen.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida
Sarajevo je ovog juna postalo epicentar fotografije zahvaljujući četvrtom izdanju Sarajevo Photography Festivala, događaju koji iz godine u godinu potvrđuje svoj status jednog od najvažnijih kulturnih susreta u regiji.
Svečano proglašenje pobjednika takmičarskog programa održano je u četvrtak, 12. juna, u Narodnom pozorištu Sarajeva, dok je odmah nakon toga uslijedilo i otvaranje izložbe finalista u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.
Grand Prix festivala pripao je Robinu Tutengesu iz Francuske, čiji je projekat o mladim borcima naroda Chin u Mijanmaru duboko dirnuo žiri i publiku.
Pored glavne nagrade, dodijeljena su priznanja u čak osam kategorija od dokumentarne i konceptualne fotografije, preko portreta i pejzaža, pa sve do mobilne i modne fotografije.
Dok su reflektori bili usmjereni ka fotografijama na zidovima galerija, ulice Sarajeva donijele su svoju vrstu izložbe, onu u kojoj su učestvovali svi posjetioci festivala. Street style posjetioca festivala i ove je godine bio svojevrsna galerija na otvorenom: neopterećen, eklektičan i autentično sarajevski.
U nastavku pogledajte koga smo sve uspjeli uhvatiti u objektiv i zašto se Sarajevo Photography Festival ne pamti samo po fotografijama, već i po ljudima koji ih posmatraju.
Foto: Monika Andrić za Sarajevo Photography Festival
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!