Besplatni dermatološki pregledi: Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu u organizaciji dm-a - Bonjour.ba - bh.lifestyle mag...

Besplatni dermatološki pregledi: Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu u organizaciji dm-a

Tekst:

Bonjour.ba/PR

ZDRAVLJE I NJEGA
28.7.2023.

Ljeto, većini najomiljenije godišnje doba jer potiče dobro raspoloženje, zbog visokih temperatura te štetnog sunčevog zračenja, donosi i izazov kako se rashladiti, ali i ispravno zaštiti od UVA i UVB zračenja koje može uzrokovati brojne promjene na koži, pa i one maligne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Upravo s ciljem informisanja javnosti o pravilnoj zaštiti od sunca, adekvatnom korištenju sredstava za zaštitu te značaju prevencije, pregleda i rane detekcije sumnjivih promjena na koži, u sedam bh. gradova dm sprovodi kampanju besplatnih dermatoloških pregleda, edukacije i savjetovanja.

Proteklog vikenda besplatni dermatološki pregledi obavljeni su u Banjoj Luci i Tuzli, dok se ovog realizuju u Sarajevu i u Zenici. Na Vilsonovom šetalištu, Sarajke i Sarajlije će u subotu, u dva termina: jutarnjem, od 9 do 12 sati, te popodnevnom, od 17 do 19 sati, imati priliku da obave besplatan dermatološki pregled i dobiju savjete specijaliste dermatovenerologije, dr. Kerima Alendara.

 
Mogu reći da su građani BiH unazad desetak godina svjesniji rizika izlaganja ultravioletnom zračenju i maligniteta kože te da smo kao društvo počeli obraćati više pažnje kada je zdravlje kože u pitanju. Besplatni pregledi i preventivne akcije za borbu protiv karcinoma kože doveli su do porasta novootkrivenih karcinoma kože te su ujedno i edukovale stanovništvo o važnosti zaštite kože od sunca i redovnih dermatoloških pregleda” pojasnio je dr. Kerim Alendar i naglasio 

Osobe koje nemaju pozitivnu porodičnu anamnezu na malignitet kože, koje su tamnije puti i koji se s oprezom izlažu ultravioletnim zrakama, dovoljno je da posjete dermatologa jednom u dvije godine, ako nisu primijetili nikakve značajne promjene na svojoj koži. Osobe s pozitivnom porodičnom anamnezom, svjetlije puti čiji su fototipovi kože I i II te oni koji provode puno vremena na suncu, poželjno je da se pregledaju jednom ili dva puta godišnje, zavisno od preporuke dermatologa.

Ovisno od broja mladeža pregled traje od 15 do 45 minuta. Na prvom pregledu dermatolog radi body mapping, označava i memoriše lezije koje je potrebno pratiti, a ujedno se i pacijent edukuje kako da radi samopreglede. Na kontrolnom pregledu, radi se follow up promjena koje su prethodno memorisane.  

 Različitim aktivnostima i kampanjama dm kontinuirano stavlja značaj na očuvanje zdravlja koje je preduslov ukupnog blagostanja i sreće. Besplatne dermatološke preglede organizujemo kako bismo aktivno sudjelovali u podizanju svijesti stanovništva o značaju redovnih pregleda koji mogu spasiti život. S obzirom da uvijek bilježimo veliki odziv građana, s ponosom možemo reći da u prevenciji i podizanju svijesti o načinima i značaju ispravne zaštite uspješno djelujemo dugi niz godina. Pozivamo građane da i ovaj put iskoriste priliku te da u subotu, na Vilsonovom šetalištu obave ovaj važni pregled”, izjavila je Ajla Hadžić, menadžerica marketinga u kompaniji dm
 

Osim pregleda dermatoskopom i utvrđivanja općeg stanja kao i tipa kože građani će i putem besplatnih edukativnih materijala imati priliku saznati i korisne informacije o tome kako kožu pravilno zaštititi od sunca ali i njegovati nakon sunčanja. 
Nakon Banje Luke, Tuzle, Sarajeva i Zenice, besplatni dermatološki pregledi u organizaciji dm-a bit će održani još u Mostaru, Neumu i Bihaću

* * * 
Foto: PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno