Savjeti dermatologinje: Kako spriječiti akne i tretirati kožu sklonu nepravilnostima? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Savjeti dermatologinje: Kako spriječiti akne i tretirati kožu sklonu nepravilnostima?

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

ZDRAVLJE I NJEGA
15.10.2023.

U beauty svijetu postoji mnoštvo mitova koji su većini nas dobro poznati i s kojim smo se susreli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Većina njih odnosi se na njegu kože. Prva pomisao nakon što se na našem licu pojavi ne tako mio gost je: “Šta radim pogrešno?” Tako su se formirali mitovi o tome koliko često ili rijetko je potrebno čistiti lice, raditi piling i kakvu hranu “nikako ne smijemo jesti”. 

Među najstrpljivijim i najupornijim nepravilnostima kože su akne. Često se povezuju samo s tinejdžerima, a mitovi i pogrešne pretpostavke caruju kada je riječ o ovom izazovu. Internet je u prethodnom periodu preplavljen izjavom Kim Kardashian o tome kako akne u njenim 40 – im nisu izazov kojem se nadala
Onda, kako nastaju akne? Zašto su tako tvrdoglave? Kako ih spriječiti i još važnije – kako ih se riješiti? Jesu li nam neophodni najskuplji proizvodi? Šta smijemo jesti? Najbolje je pitati stručnjaka.

U ovom slučaju to je doktorica Tamara Jovović Sadiković.


Dr Tamara Jovović Sadiković, mr.med.sci


Šta je uzrok masne kože sklone aknama? Kako spriječiti njihov nastanak? 

Uzroci akni mogu biti višestruki. Prvenstveno je potrebno pacijente endokrinološki ispitati, te ako se radi o ženskim pacijenticama, uraditi ultrazvuk jajnika uz kompletnu hormonalnu obradu. Također, važno je isključiti da se ne radi o infekciji kože ili o nekoj drugoj akneiformnoj reakciji izazvanoj drugim oboljenjima. 

Masna koža i koža sklona aknama genetski je uslovljena, a akne na masnoj koži nastaju zatvaranjem folikularnog ušća masnoćom te rastom P. acne species na koži i pojave upalnih procesa. Pojačana masnoća može biti posljedica neadekvatne ishrane, pojačanog stresa, konzumacije cigareta ali i neodgovarajuće njege.
Kako njegovati kožu sklonu aknama i pravilna rutina? 

Masna koža zahtjeva poseban tretman. Prije svega potrebno je kožu adekvatno čistiti, ujutro i navečer te koristiti dermokozmetiku koja u svom sastavu ima keratolitike, anti inflamatorne sastojke (Zn, Niacineamide, panthenol) uz obaveznu zaštitu kožne barijere od isušivanja. Svakako adekvatna prehrana važan je saradnik u liječenju akni, uz eventualne suplemente ovisno o kliničkom pregledu.


Proizvodi za njegu kože koji se izdvajaju

Kada je riječ o proizvodima za pravilnu njegu kože upornih upalnih stanja kože poput ovog, brzo se prošire vijesti o novim proizvodima na tržištu i onim koji su pomogli poznanicima. Jedan takav primjer je i La Roche-Posay duo za njegu kože

Pročišćavajući pjenušavi gel za čišćenje lica je prvi korak u njezi lica. Zbog čega je ovaj proizvod specifičan? On nadilazi osnovno čišćenje lica jer uklanja sebum i nečistoće bez negativnog uticaja na barijeru kože.

Effaclar DUO+M kao drugi korak u njezi nudi potpuno drugačiji revolucionarni pristup njezi kože. Ovaj proizvod daje vidljive rezultate nakon 8 sati od upotrebe.*

Učinkovit je kada je riječ o izazovima s prištićima, miteserima I tragovima akni. Osim toga, iako je učinkovit, pogodan je i za osjetljivu kožu, ali i kožu osoba od 10 godina. Za kraj, koži je potreban SPF, pa je tu ulogu preuzeo Anthelios UVMUNE400

*Samoprocjena, 45 ispitanika nakon 1 nanošenja.
 

Formulu ovih proizvoda čine četiri važna sastojka. Aktivni sastojak Phylobioma će pomoći u ponovnom uspostavljanju ravnoteže kože i smanjiti nepravilnosti. Niacinamid je snažan sastojak i djeluje na izbjeljivanje tragova akni. Procerad TM će ovaj proces dodatno poboljšati uz uklanjanje tragova akni i pojave mrlja na koži, a Aquae Posae Filiformis je sastojak dobijen iz La Roche-Posay termalne vode i pomoći će u uspostavljanju ravnoteže kože.


Kome je namijenjen Effaclar DUO+M? 

Effaclar DUO+M namijenjen je svim pacijentima koji imaju akne ali im je koža osjetljiva ili koji su ranijim tretmanima poremetili kožnu barijeru agresivnim tretmanima. U svom sastavu posjeduje sve sastojke za regulaciju masnoće, ali uz istovremenu njegu kože i obnavljanje oštećene kože.
Da li se razlikuje njega kože sklone aknama u tinejdžerskoj i odrasloj dobi i ako da, kako? 

Koža sklona aknama u tinejdžerskoj dobi obično je uzrokovana pubertetom i pojačanim lučenjem masnoće, dok je u odrasloj dobi vrlo često uzrokovana hormonalnim disbalansom, perimenopauzom i menopauzom te lijekovima. Koža s adultnim aknama, zahtjeva liječenje akni, ali i drugačiju njegu u vidu dodatne zaštite kožne barijere, proizvoda s hijaluronskom kiselinom koja će zadržavati hidrataciju, bez pretjerane eksfolijacije jer je koža s aknama u odrasloj dobi obično dehidrirana i masna.

* * *
Foto: Promo

Povezani članci

Najpopularniji članci