Depilacija: koju metodu birati i kako pravilno njegovati kožu poslije? Donosimo odgovore. - Bonjour.ba - bh.lifestyle ma...

Depilacija: koju metodu birati i kako pravilno njegovati kožu poslije? Donosimo odgovore.

Tekst:

Marija Perić

BEAUTY SAVJETI
17.5.2022.

Mnogi od nas već su čuli za depilaciju i ona je već duže dio rutine uklanjanja dlačice brojnih dama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


No, ukoliko ste se htjeli detaljnije upoznati sa benefitima i karakteristikama uklanjanja dlačica depilacijom, ovaj mini vodič dati će vam odgovore koje tražite. Informacije koje smo sakupili dolaze od stručnjaka te smo uz vrste depilacije pobrojali i načine kako nahraniti i njegovati kožu nakon uklanjanja dlačica ovom metodom. Savjete otkrijte u nastavku.

 


 

Što je depilacija?

Depilacija je proces uklanjanja dlačica u kojem se dlačice povlače iz folikule u određenom smjeru. Svaka od metoda pokazala se učinkovitom za različite tipove kože. Iako je brijanje dlačica jedan od najčešćih načina uklanjanja dlačica kod dama u regiji, sve češće se prepoznaju benefiti depilacije.

 

Foto: Unsplash


Uz depilaciju vaše dlake će sporije rasti, neće više biti neugodnih osipa koji svrbe nakon brijanja, a depilacija također smanjuje učestalost pojavljivanja uraslih dlaka te se ponaša kao piling za kožu. No, kako biste izbjegli crvenilo kože i iritacije pri depilaciji, važno je da izaberete metodu koja najbolje odgovara vašoj koži i pratite upute.

 

Depilacija voskom


Depilacija voskom najpopularnija je metoda depilacije. Ova metoda uključuje pritiskanje vrućeg ili toplog voska na određeno područje. Vosak se zatim brzo povlači u suprotnom smjeru od rasta dlake kako bi se uklonio iz folikula. Depilacija voskom se može raditi sa tvrdim ili mekanim voskom ili uz pomoć traka za uklanjanje dlačica.

 Depilacija vrućim mekanim voskom idealna je za velike površine, kao što su noge, no ne preporučuje se za suhu kožu jer može vosak biti previše ljepljiv i vruć. Za ovu metodu je važno da su dlačice velike barem pola centimentra.

Depilacija vrućim tvrdim voskom podrazumijeva da tekući vosak koji ste prethodno zagrijali postavite na mjesto na kojem želite ukloniti dlačice, sačekate da se stvrde, a zatim povučete. Sami vosak ponašati će se kao traka za uklanjanje dlačica. Ova metoda izvrsna je za suhu kožu jer se vosak ne lijepi direktno za kožu nego obavija dlačice. No, ova metoda nije jaka kao druge metode i možda će biti potrebno da isto područje prođete nekoliko puta. Radi toga, važno je da koristite kvalitetne proizvode kako biste izbjegli iritaciju. Kao za depilaciju vrućim mekanim voskom važno je da su dlačice velike barem pola centimetra.

 

Foto: Unsplash


Važno je napomenuti da je depilacija voskom jedna od najpoznatijih metoda i ostavlja noge izuzetno glatkima i nježnima na dodir. No, kako biste dobili najbolji rezultat, profesionalac u kozmetičkim salonima moći će za vas odrediti najbolju vrstu voska s obzirom na tip kože i postići odlične rezultate koje će biti zahtjevnije postići kod kuće.
 

Depilacija uz pomoć traka za uklanjanje dlačica


Ova metoda je najbolji prijatelj budžeta, vremena, a i vaše kupaonice, jer ne ostavlja nered, sadrži dovoljnu količinu proizvoda i daje dobre rezultate. Trake dolaze sa hladnim mekanim voskom na jednoj strani koji se nanosi na koži bez zagrijavanja i povlači dlačice nakon što povučete.

 

Foto: Unsplash


No, važno je da kao i kod drugih metoda da njegujete kožu nakon te pripazite je li ovakav način depilacije idealan za vašu kožu jer može izazvati iritacije i urastanje dlačica ukoliko se ne uradi ispravno. Kao i za ostale metode važno je da su dlačice duge 4-5 milimetara.
 

Depiliranje šećernom pastom


Ova metoda jedna je od najstarijih i najprirodnijih metoda idealna za osjetljivu kožu. Kao i depiliranje tvrdim vrućim voskom, šećerna pasta se ne lijepi za kožu nego obavija dlačice. Također, može biti rađena na osnovu jednostavne formule koja se sastoji od limuna, vruće vode i šećera.

 

Foto: Unsplash


Uz ovu metodu dobivate komadiće paste koje povlačite po koži i uz pomoć tog procesa povlačite dlačice. Lako je za čišćenje, a s obzirom da je šećerna pasta nježnija prema koži, možete s njom raditi na jednom području duže bez straha od iritacija. Ova metoda rezultira sa manje uraslih dlačica i također je potrebno da su dlačice duge najmanje pola centimetra.

 

Njegovanje kože poslije depilacije


Važno je da prije same depilacije provjerite je li proizvodi koje koristite odgovaraju vašoj koži i je li sadrže sastojke na koje ste alergični. Ako radite depilaciju voskom doma, važno je da vosak ne bude ni prevruć ni prehladan, jer vruć vosak može uzrokovati crvenilo, a hladan vosak iritacije. Također, možete provjeriti je li depilacija uopće idealna metoda za vas tako da ćete testirati vosak, šećernu pastu ili trake na samo jednom manjem dijelu tijela, na primjer, nozi, i vidjeti kako će vaša koža reagirati.

 

Foto: Unsplash


Nakon što depilirate kožu nekom od navedenih metoda, jedna od preporuka je koristiti gel sa aloe verom jer ona ublažava crvenilo i upale. Pored toga, preporučuju se cooling gelovi poslije depilacije koji nakon nanošenja umiruju kožu. Uz to, vaša standarna krema za tijelo kojem njegujete kožu idealna je za njegovanje nakon depilacije.

 

Foto: Unsplash


Ukoliko je vaša koža crvena, crvenilo bi trebalo nestati već sutra, no ukoliko se nastavi, važno je da se konzultirate sa svojim dermatogom i provjerite je li depilacija najbolja metoda uklanjanja dlačica za vaš tip kože.

***

Naslovna fotografija: @_hollyt

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno