Saznajemo insajderske informacije o Demofestu koji počinje sutra - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Saznajemo insajderske informacije o Demofestu koji počinje sutra

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
19.7.2023.

Demofest je za mnoge ljubitelje dobrog zvuka jedan od najbitnijih događaja u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na tvrđavi Kastel, već dobro poznatoj lokaciji, od sutra počinje još jedno izdanje ovog festivala. Kao i do sada program počinje s takmičarskim dijelom, a zatim slijedi i glavni, revijalni program. 

Informacije o revijalnim bendovima, koje ćete imati priliku poslušati, imate na oficijelnoj stranici ovog festivala, a samo ćemo navesti neke od njih. Ovaj put na Main stage-u ćemo slušati izvođače kao što su Morcheeba, Parov Stelar, Laibach, Roni Size, Femi Kuti i mnogi drugi. 

Pored oficijelnih informacija o festivalu željeli smo saznati i one insajderske te smo razgovarali s Milicom Lojić koja je zadužena za PR festivala. Otkrila nam je više o samoj tituli koju nosi, 3 stvari koje ne smijemo propustiti na festivalu, ali i 3 destinacije za posjetiti u Banjaluci.  
 

Milica Lojić, PR Demofest

 

Koje su to najvažnije sposobnosti i znanja koja trebaju u PR industriji?

Prije svega to je baratanje informacijama. Ukoliko radite za neki festival, kao što to u ovom slučaju radim ja, potrebno je da znate apsolutno svaki detalj koji se tiče organizacije, programa, dnevnog i noćnog, izvođača, konkursa. Također, jako je bitno da u komunikaciju s novinarima pristupite što otvorenije i tako reći opuštenije jer vi radite za festival koji priča o muzici, umjetnosti, zabavi i pozitivnoj atmosferi. Vi ste njegovo zaštitno lice, osoba ispred cjelokupne organizacije i kako se predstavite u javnosti, tako će javnost gledati na festival.

Naravno, doza ozbiljnosti i profesionalnosti je uvijek prisutna. S druge strane, dio profesije jednog PR-a je i pisanje tekstova. PR uvijek stoji na raspolaganju svojoj organizaciji, pa samim ti, neko određeno radno vrijeme nije uključeno u ovo zanimanje, spremite se na mnogo rada, ali ukoliko radite taj posao iz ljubavi, kao što to radim ja, neće vam biti teško. Mnogo je tu još stavki koje se vezuju za ovaj posao, ali suština je jedna: šta god da radite, bitno je da se o tome priča, širi dalje te da na najbolji mogući način zainteresuje ciljanu publiku.

 Koja greška u karijeri vam je donijela možda i jednu od važnijih lekcija o ovom poslu?

Ne mogu reći da sam imala 'veliku' grešku, koja bi me naučila važnoj životnoj lekciji. Ono što sam znam jeste da je organizacija pola posla. Vođenje evidencije i planiranje će vam pomoći da izbjegnete bilo kakvu neugodnu situaciju, kašnjenja i slično. 
 

Koliko dugo ste dio DEMOFEST tima? Koliko se festival promijenio od vaših početaka do danas?

Dio sam tima tek godinu dana, ali sam dugo godina bila vjerni 'fan' Demofesta, u svakom mogućem smislu. S obzirom da sam ispratila nekoliko izdanja festivala, mogu slobodno reći da je Demofest prevazišao samog sebe. Projekat se rodio kao želja grupe entuzijasta, zaljubljenika u muziku, da se mladim, neafirmisanim bendovima pruži prilika za predstavljanje i promociju autorskog rada. Sa druge strane, cilj Demofesta je unapređenje muzičkih i kulturnih normi.

Oni koju su prisustvovali barem jednom izdanju festivala, znaju kakva atmosfera vlada tih dana u Banjaluci i na tvrđavi Kastel. Demofest je bio i ostao simbol grada, upravo zbog svoje energije i mnogobrojne publike, sjajne muzike i talentovanih demo bendova kojima je Demofest bio i ostao odlična odskočna daska za dalje. Poslije svih ovih godina, Demofest je postao brend, onaj koji okuplja prije svega mlade nade, a onda i ljubitelje dobrog zvuka i fantastičnog provoda. 

 Tko još čini vaš tim? Kako izgleda vaš radni dan 24h prije početka Festivala? Koji vam tada koraci pripomažu da u ubrzanom tempu nađete vrijeme za pauzu?

S obzirom da je organizator agencija Aquarius te da smo u njoj podijeljeni po sektorima, sebi ću dati za pravo da cjelokupnu agenciju nazovem jednim velikim timom. Kreativa, mediji, produkcija, PR i događaji, finansije, IT, Kuvo i Moj Astrolog TV... Svi zajedno trenutno radimo na projektu zvanom Demofest. Dajemo posljednji atom snage kako bismo sve zacrtano pretvorili u djelo.

Dostupni smo jedni za druge 24/7 i baš zbog te činjenice nalazimo vrijeme za pauzu jer jedni drugima 'uskačemo' u pomoć. 24h prije festivala je kao i svaki dan u sedmici održavanja festivala, užurban i produktivan, a sve u cilju realizacije najuspješnijeg Demofesta do sad.
 

Kako biste opisali Demofest osobi koja po prvi put dolazi na Festival?

Odlična muzika, sjajna atmosfera i najbolje pivo. 

Znamo da je izazovno, no, možete li izdvojiti top 3 stvari koje ne smijemo propustiti na Festivalu? 
To su svakako Astro i Kuvo kutak, kao i Silent i Karaoke stage. Mjesta na kojima ćete se zabaviti, igrati igrice, plesati i pjevati. Zasigurno lokacije na kojima ćete se odlično provesti jer nudi bezbroj zanimljivih aktivnosti.
Top 3 destinacije koje moramo posjetiti tijekom boravka u Banjaluci?

Banj brdo, lokacija okružena prirodom i zelenilom.
Plaža Vrućica, kako biste pronašli osvježenje u ovim vrućim danima. 
Tvrđava Kastel, na kojoj ćemo se družiti svi od 20. do 22. jula jer nas tada očekuje najveća muzička manifestacija u Banjaluci, Demofest. 

* * * 
Foto: PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno