TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 23.2.2021.

Svi oni koji prate Danni's Little Kitchen na društvenim mrežama, znaju da se iza ovog gourmet kutka krije simpatična zaljubljenica u zdrave namirnice i recepture, koja uživa u malim sitnicama, poput ispijanja jutarnje doze matcha čaja ili aranžiranja raw kolača uz svježe cvijeće.

Danira vas već prilikom upoznavanja osvoji pristupačnošću, ljubaznošću i pozitivnim duhom, a mi smo u sklopu fotografiranja koje je rezultiralo kao nastavak #FEELGOODmajica projekta i realizacije #poduzetneZajedno priče imali priliku isprobati njene kulinarske čarolije.
Bila je to najslađa pauza iza koje smo željeli postati redovit gost njene kuhinje. Danira nam je otkrila kako je počela njena priča i kako joj je bilo u BiH pokrenuti radionice koje tada, još uvijek nitko nije održavao niti pohađao.

***

Kada ste započeli svoj brend i koji je najveći poslovni izazov s kojim ste se susreli na početku?

Danni´s Little Kitchen je 14. februara slavio svoj 4. rođendan, od dana nastanka i pojavljivanja online. :)
U tom periodu ja sam dosta vremena odsustvovala iz BiH pa sam bila spriječena da održavam radionice, ali sam njegovala vezu sa klijentima i pratiocima, dijelila recepte i savjete o zdravoj ishrani te na taj način održavala brend živim iz dalekih zemalja.
Najveći izazov bio je objasniti domaćem tržištu važnost kuhanja za djecu te da iza kuhanja koje ja radim postoji veća svrha i misija kao što su razvijanje motorike kod djece te širenje svijesti o zdravoj prehrani. Početkom 2017. godine bila sam pionir u ovakvim aktivnostima u našoj zemlji i imala sam tu čast, ali i ogromnu odgovornost da otvorim djeci i roditeljima Sarajeva vrata u novi svijet holističkih, edukativnih radionica kuhanja za djecu.

Kako biste opisali svoj brend u 3 riječi?

Razigran, inspirativan, inovativan.

Koji su proizvodi/usluge dostupne u sklopu vašeg brenda?

Primarne usluge su radionice kuhanja za djecu, Little Chef rođendanske proslave, online radionice kuhanja za djecu i roditelje. Odnedavno su dostupne i online radionice kuhanja isključivo za odrasle na kojima kuhamo zdrava jela i dijelimo iskustva i savjete o biljnoj prehrani.
Što se proizvoda tiče, trenutno su dostupne sirove torte i slastice te zdrave torte za djecu. Uskoro planiram da širim ponudu i na interesantna, zdrava, slana jela.

Kako izgleda jedan vaš radni dan?

Moj svaki radni dan je različit i rijetko kada se odvije onako kako sam ga zamislila dan prije. :)

Ja sam navikla ovako da radim i volim to što nemam rutinu. U većini slučajeva dan se sastoji od planiranja radionica, testiranja recepata, slikanja hrane,  planiranja menija za radionice i rođendanske proslave.  Zatim se odvoji oko sat-dva vremena na pripremu grafike za radionice, objavljivanje evenata na društvenim mrežama te komunikaciju sa klijentima i kupcima.
Kada je dan ispunjen radionicama i rođendanskim proslavama, onda sve druge aktivnosti padaju u drugi plan jer je sav fokus na djeci.

Što je ono što vaš brend čini posebnim na domaćem tržištu?

Inovativnost, holistički pristup, Montessori način edukacije, promocija zdravih namirnica i zdravog načina života.

Kako se nosite s neuspjesima i što vas motivira da nastavite dalje raditi na ostvarenju ciljeva?

Failure is feedback“ je odličan moto kojim se ja vodim. Život sam po sebi je jedan ogroman projekat, ispunjen raznim „trial & error“ momentima i što ranije shvatimo da su svi neuspjesi i greške koje pravimo samo nova šansa da naredni put budemo bolji i pametniji, sve je lakše.
Djeca su moja najveća motivacija, zbog njih je nastala Danni – dadilja, zatim Danni – Montessori učiteljica i trenutna Danni – poduzetnica, učiteljica kuhanja i osoba koja želi da im omogući kvalitetne radionice, zdravu hranu te nauči njihove roditelje kako da, zajedno sa njima, kuhaju balansirana, nutritivna jela.
Čak i sa radionicama za odrasle koji još uvijek nemaju djecu, ja razmišljam o tome da će ih jednoga dana možda i imati i moći će od samog početka svoje uloge roditelja da iskoriste stečeno znanje. :)

Najvažnija lekcija o poduzetništvu koju ste naučili dosad?

Da ništa nije onako kako izgleda nama koji posmatramo poduzetnike sa strane. Ja sam se dugo plašila da pokrenem nešto jer sam mislila da svi znaju mnogo više i mnogo bolje od mene. Mnogi znaju, to stoji, ali također mnogi uče kroz sami proces stvaranja. Kao što sam i ja i kao što su mnogi veliki, ostvareni poduzetnici i kao što će mnogi koji krenu ovim putem.

Koliko su, po vašem iskustvu, ljudi u BiH upoznati s #MadeinBiH etiketom i koji su još koraci potrebni za edukaciju i podizanje svijesti?

Smatram da još uvijek nisu i da većina ljudi još uvijek smatra da su uvozni proizvodi bolji i kvalitetniji.  Ljudi u našoj zemlji posjeduju nevjerojatan dar za stvaranje, kreiranje i potrebno je da ih podržimo svim silama. To možemo da postignemo međusobnom podrškom, dijeljenjem dobrih priča, konstruktivnom kritikom, savjetima. Kolaboracijom postižemo mnogo više nego natjecanjem sa konkurencijom i preduzetnicima u našoj zemlji. 

Knjiga koja je na vas ostavila najviše utisaka?

Ima mnogo knjiga koje su ostavile dubok utisak na mene, na razne aspekte moga života. Sada bih voljela da pomenem knjigu koju sam nedavno pročitala i koja se tiče poduzetništva, uspona i padova, novih početaka, dizanja iz pepela i nove nade. „Shoe Dog“ su memoari osnivača Nike brenda koji otvoreno, bez filtera, priča o svemu što mu se zadesilo na putu od prodavanja patika iz prtljažnika svog automobila do momenta kada je Nike postao gigant za kojeg svi sada znamo.

Što birate kada se želite opustiti i napuniti baterije?

Putujem, provodim vrijeme u prirodi, šetam.
Cilj za ovu godinu je i da savladam meditaciju, iskreno se nadam da će mi uspjeti. :)

Ovaj naš intervju rezultat je projekta koji radimo s dm drogerie markt i Fondacija 787. Jeste li kroz njega za svoj brend osjetili benefite i ako da, koje?

Apsolutno da! Ogromna je čast biti dijelom ovoga projekta i podržan od strane nevjerojatnih žena koje rade magične stvari za poduzetnice BiH.
Edukacija i mentorstvo koje smo dobile su od ogromne važnosti i prijeko potrebna karika koja će nam omogućiti da poboljšamo svoje poduzetničke sposobnosti. Dodatna vrijednost je svakako i konekcija sa ostalim učesnicama te mogućnost planiranja moguće suradnje.

Dijana Ćavar, urednica BONJOUR.ba & Danira Šabić

Što biste preporučili BONJOUR.čitateljicama kojima nedostaje hrabrosti da započnu svoju kreativnu priču?

Samo krenite. :) 
Ja sam puno godina izgubila planirajući, a ne djelujući. Perfekcionista sam i želim da sve bude savršeno prije nego nešto započnem, a činjenica je da je u biznisu nemoguće na početku biti savršen niti znati šta nas čeka. Ja ni u najluđim snovima nisam mogla da zamislim kuda će me odvesti radionica kuhanja od 14. februara 2017.-te godina na koju je došao samo jedan dječak, sin od moje prijateljice.:)

Danni's Little Kitchen pratite i na njenoj službenoj Facebook stranici, kao i Instagram profilu.

***
Razgovarala: Dijana Ćavar
Foto: Marko Jovančić za BONJOUR.ba


Bonjour

Raditi s ljudima je najteži posao. Evo kako ga ona vodi sa 300 njih, svaki dan!

TEKST: Bonjour.ba

Raditi s ljudima je najteži posao. Evo kako ga ona vodi sa 300 njih, svaki dan! Raditi s ljudima je najteži posao. Evo kako ga ona vodi sa 300 njih, svaki dan!

Postoje trenuci kada prisustvo žene u liderskoj ulozi nije samo odgovor na sistemsku promjenu nego osjećaj sigurnosti, jasnoće i smisla u prostoru u kojem se donose odluke. Ti trenuci nemaju efekt eksplozije.

Više nalikuju tihoj snazi kada neko zna da sluša, da osjeti dinamiku tima, da pogleda ispod površine brojki i kreira okruženje u kojem ljudi ne ostaju jer moraju, već jer žele.

 

aida_mušić_asa_banka_bonjour_ba_2
 

U okviru kampanje ASA Banke kojom otvaramo prostor za stvarne priče žena koje oblikuju bankarski sektor, razgovarali smo s Aidom Mušić, lidericom koja vodi tim od preko 300 ljudi i 61 poslovnicu

 

asa-banka-aida-music_7_bonjour_ba

Aida Mušić, Direktorica Sektora za poslovanje sa fizičkim licima i poduzetnicima u ASA Banci

 

5 pravila tima koji „diše zajedno“


Njen pristup poslu i ljudima ruši predrasude o bankarstvu, ali i podsjeća da autoritet ne dolazi iz kontrole, već iz povjerenja.

 

Lojalnost nije ostajanje. Lojalnost je trud dok si tu.


Šta znači lojalnost tima u današnjem poslovnom okruženju?

Za Aidu Mušić, lojalnost nije pitanje dužine staža, već prisutnosti i truda koji pojedinac ulaže dok je dio tima. “Smatram da lojalnost tima ne znači ostati, znači biti najbolji dok si u timu”, ističe Aida i dodaje da je zadatak lidera da stvori okruženje u kojem ljudi ostaju ne zato što moraju, nego zato što to žele.

 

asa-banka-aida-music_5_bonjour_ba

asa-banka-aida-music_4_bonjour_ba
 

Dobar tim “diše” kad se ljudi ne boje misliti drugačije


300 ljudi i 61 poslovnica. Kako znate da sistem “diše kako treba”?


U velikim sistemima poput ASA Banke nije moguće biti svuda prisutan. Aida naglašava: “Ja se oslanjam na ljude. Ako su ljudi slobodni, dolaze sa problemima i sa idejama i onda znam da dišemo zajedno.”

Osim formalnih kontrola, izvještaja i analiza zadovoljstva klijenata, Aida osluškuje ono između redova: raspoloženje i energiju svojih kolega.

 

asa-banka-aida-music_1_bonjour_ba

asa-banka-aida-music_2_bonjour_ba
 

Odlučnost lidera ne isključuje tim, nego ga osnažuje


Kada lider treba prestati slušati tim i donijeti odluku sam?

U izazovnim trenucima, kada mišljenja unutar tima ostaju podijeljena, lider mora preuzeti odgovornost.

„Dešavaju se i takve situacije kada se mora presjeći i donijeti odluka“, kaže Aida, naglašavajući da se ni tada tim ne isključuje. „Bitno je da lider stoji iza te odluke. Isto tako je bitno da se odluke donose na osnovu prethodnih iskustava zajednički sa timom.“
 

aida_mušić_asa_banka_bonjour_ba
 

U bankarstvu je brzina precijenjena. Strpljenje je ono što gradi povjerenje


Šta najčešće govorite mladim kolegama, ali Vas ipak ne poslušaju?


Entuzijazam mladih kolega Aida vidi kao snagu, ali ih uči da uspjeh u bankarstvu ne dolazi preko noći. „Mladi ljudi žele brzo napredovanje, žele sve jako, jako brzo“, objašnjava Aida. 

 

asa-banka-aida-music_6_bonjour_ba
 

Kako kaže, bankarstvo se ipak gradi drugačije: „To je profesija u kojoj je zaista bitno strpljenje. Bankarstvo se gradi kroz iskustvo, kroz pouzdanost, kroz istrajnost.“ I dok priznaje da često ne poslušaju odmah, poručuje im: „Moraju osjetiti teren, naučiti procedure, sisteme i najvažnije… razumjeti klijenta.“

 

Bankarstvo su ljudi, ne brojke

 

Koja je najveća zabluda koju ljudi imaju o bankama?

Aida smatra da je pogrešno misliti kako banke funkcionišu isključivo po principu profita. „Mislim da je najveća zabluda o ljudima u bankama upravo da se sve gleda kroz profit, ali ustvari to su ljudi.“ U svom dugogodišnjem radu, svjedočila je mnogim važnim životnim trenucima svojih klijenata. „Bitno je da klijent osjeti da nije sam, da ima neko ko ga vodi kroz taj proces.“ Upravo u toj relaciji – klijent i savjetnik – krije se pravi smisao bankarstva koje ona živi.

 

asa-banka-aida-music_9_bonjour_ba
 

U njenom pristupu nema mjesta za pretvaranje da emocije nisu važne, da brojke govore sve ili da je dovoljno biti prisutan samo na papiru. Upravo suprotno, prisutnost, slušanje, empatija i odgovornost čine temelj njenog vođenja.

U vremenu u kojem se često traže brzi rezultati, Aida nas podsjeća da istinske promjene dolaze iznutra – iz povjerenja koje gradimo s ljudima s kojima radimo i za koje radimo.

Ove žene svakodnevno grade ASA Banku. Tiho, posvećeno, sa stavom koji se ne mjeri volumenom glasa, nego uticajem koji ostavljaju.

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa ASA Bankom
 
Bonjour.ba produkcija  
Foto i video za Bonjour.ba: Marko Jovančić
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!