TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 22.1.2021.
Kikiriki maslac postao je sve češći gost naše kuhinje.
Posebice ga volimo u slatkim receptima kada dodatno naglasi slatkoću pojedinih namirnica. Bogat je proteinima i zdravim masnoćama, kao i vitaminima B skupine.
Jako je kaloričan, zato je preporučena dnevna doza do 2 kašike. Tako će vaše tijelo uistinu dobiti najbolje od ove namirnice, a razveselit će i vaše nepce.
Na food Instagram profilu Slagalica okusa na kojem Anita Markić svakodnevno dijeli ukusne i zdrave ideje za doručak, ali i večeru te slatke recepte, pronašli smo kremast, ukusan, čokoladni desert koji okusom podsjeća na Snickers. Riječ je o banana zalogajima unutar kojih se krije kikiriki maslac, a koji su obloženi kvalitetnom čokoladom. Tako jednostavno, brzo i ukusno!
U nastavku donosimo recept za pripremu ove slastice, a dodatne kulinarske ideje potražite na profilu ove kreativne mame!
Sastojci:
Priprema:
Banane narežite na kolutiće. Na jedan kolutić namažite malo kikiriki maslaca i spojite s drugim kolutićem. Kolutiće stavite u hladnjak oko pola sata, a zatim banana zalogaje umočite u istopljenu čokoladu i ponovno stavite u hladnjak na hlađenje. Dobar tek!
***
Foto: @slagalicaokusa
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!