TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 22.1.2021.
Kikiriki maslac postao je sve češći gost naše kuhinje.
Posebice ga volimo u slatkim receptima kada dodatno naglasi slatkoću pojedinih namirnica. Bogat je proteinima i zdravim masnoćama, kao i vitaminima B skupine.
Jako je kaloričan, zato je preporučena dnevna doza do 2 kašike. Tako će vaše tijelo uistinu dobiti najbolje od ove namirnice, a razveselit će i vaše nepce.
Na food Instagram profilu Slagalica okusa na kojem Anita Markić svakodnevno dijeli ukusne i zdrave ideje za doručak, ali i večeru te slatke recepte, pronašli smo kremast, ukusan, čokoladni desert koji okusom podsjeća na Snickers. Riječ je o banana zalogajima unutar kojih se krije kikiriki maslac, a koji su obloženi kvalitetnom čokoladom. Tako jednostavno, brzo i ukusno!
U nastavku donosimo recept za pripremu ove slastice, a dodatne kulinarske ideje potražite na profilu ove kreativne mame!
Sastojci:
Priprema:
Banane narežite na kolutiće. Na jedan kolutić namažite malo kikiriki maslaca i spojite s drugim kolutićem. Kolutiće stavite u hladnjak oko pola sata, a zatim banana zalogaje umočite u istopljenu čokoladu i ponovno stavite u hladnjak na hlađenje. Dobar tek!
***
Foto: @slagalicaokusa
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.
Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.
Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 
Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja.
No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.
Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 
Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.
Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.
Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.
Foto: Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!