Povodom Međunarodnog dana žena pet bh. djevojčica oživjelo likove iz knjige #ŽeneBiH - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Povodom Međunarodnog dana žena pet bh. djevojčica oživjelo likove iz knjige #ŽeneBiH

Tekst:

Bonjour.ba

POSAO & ŽIVOT
8.3.2022.

Povodom Međunarodnog dana žena 2022. godine, inicijativa #ŽeneBiH udružila je snage sa fotografkinjom Aidom Redžepagić i stilisticom Gashom Miladinović na seriji fotografija u čast značajnih žena Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Inspirirajući se selekcijom likova iz knjige, pet djevojčica poziralo je pred Aidinim objektivom, i uz Gashin styling, kako bi oživjele pet žena iz knjige #ŽeneBiH.

Prva bh. učiteljica Staka Skenderova, prva doktorica muslimanka u BiH Ševala Zildžić Iblizović, slikarka Mica Todorović, balerina Riki Levi i pilotkinja Fatima Mušić Manojlović oživljene su ponovo na lokacijama Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Narodnog pozorišta Sarajevo i Sportskog aerodroma Kreševo. Serija fotografija kreirana je uz inspiraciju vizuelnih elemenata iz života nabrojanih žena, koji su, na osnovu istraživanja za potrebe knjige, bili poznati autoricama.

 

Humanitarka i učiteljica Staka Skenderova


„Željele smo nanovo oživjeti žene iz knjige, koje već neko vrijeme nisu među nama, ali su svojim radom i zalaganjem obilježile bh. historiju. Željele smo pokazati njihovu važnost, kroz likove djevojčica za koje smo sigurne da će u budućnosti biti jednako odvažne, kreativne i odlučne da mijenjaju svijet oko sebe“, rekla je fotografkinja Aida Redžepagić.

 

Balerina Riki Levi 


„Svakodnevno je potrebno unapređivati naše znanje o značajnim i veoma inspirativnim ženama Bosne i Hercegovine. Mnogi ne znaju za žene koje smo rekreirali ovom serijom fotografija. Nadamo se da će ovo biti poticaj da za njih i saznaju“, kaže stilistica Gasha Miladinović.

 

Slikarka Mica Todorović


„Od kad je knjiga izdana, s oduševljenjem slušamo o reakcijama djevojčica, ali i dječaka, koji čitaju knjigu i na taj način saznaju više o ženama koje su ostavile značajan pečat na bh. društvo. Želimo da sve djevojčice, ali i dječaci, nastave činiti svijet boljim mjestom, a to je moguće samo ako znaju da su za društvo značajni doprinosi i žena i muškaraca“, poruka je inicijative #ŽeneBiH.

 

Doktorica Ševala Zildžić-Iblizović 


Ovom prilikom izražavamo neizmjernu zahvalnost Akademiji likovnih umjetnosti, Narodnom pozorištu Sarajevo, kao i roditeljima djevojčica koji su pristali da budu dijelom ove male inicijative povodom Međunarodnog dana žena.

 

Pilotkinja Fatima Mušić


Podsjećamo, volonterska inicijativa #ŽeneBiH, koja ovog marta slavi četvrtu godišnjicu postojanja, započela je u martu 2018. godine, a u martu 2019. godine izdana je ilustrirana knjiga za koju je ilustriralo 50 bh. ilustratorica, umjetnica i dizajnerica iz BiH. Početkom 2020. godine objavljeno je drugo dopunjeno izdanje knjige, kao i prevod na engleski jezik.

***
Foto: Aida Redžepagić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno