Imamo dva recepta za kremasti humus, najzdraviji namaz u kojem ćete uživati u svako doba dana!
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETDanas, 13. 05., na Međunarodni Dan humusa pridružite se milionima ljudi širom svijeta u proslavi ljubavi prema ovom super laganom i ukusnom jelu.
Naime, humus osim što je namaz koji je omiljen ljudima širom svijeta, on je uistinu i dokaz da su najukusnije stvari često i najjednostavnije za napraviti.
Idealan je jer ga možete jesti za doručak uz mrkvu ili krastavac, ali i za večeru uz krekere ili baguette. Recept za standardni humus otkrila nam je Naida Pekmezović, ali i nešto drugačiju varijantu koja će obradovati sve ljubitelje #mljac recepata.
Foto: @naidaeats
Točnije, Naida, dama koja se krije iza profila @naidaeats, otkrila nam je da humus na arapskom jeziku znači slanutak, a osnova mu je upravo ova mahunarka koja potječe sa Bliskog istoka. Mnogo je vrsta humusa, od najjednostavnijeg sa limunom i maslinovim uljem do onih specifičnijeg ukusa u zavisnosti od dodataka.
Ovdje se nalazi osnovni recept za humus tj. za bazu s kojom se možete igrati. A na kraju možete dodati sušeni paradajz i svježi bosiljak. Humus poslužite uz pita hljeb, meso sa roštilja ili sa svježim povrćem.
Foto: @naidaeats
Sastojci za osnovni recept/bazu:
- 200 g ocijeđenog konzerviranog slanutka (sačuvajte aquafabu)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika tahini paste
- 1 limun (sok)
- 1 čehna bijelog luka
- 1/2 kašičice soli ili po ukusu
- 1/2 kašičice bibera ili po ukusu
Humus sa svježim bosiljkom i sušenim paradajzom:
- 3-4 komada sušenog paradajza
- 1/2 kašičice mljevene paprike
- 3 veća lista svježeg bosiljka
Priprema:
Sve navedene sastojke sjedinite uz pomoć blendera ili štapnog miksera. Postepeno dodajte vodu od slanutka dok ne dobijete željenu teksturu. Ukrasite maslinovim uljem, dimljenom paprikom i peršinom.
Foto: @naidaeats
Foto: @naidaeats
Nakon što isprobate ovaj recept, mnoštvo drugih, ukusnih recepata potražite i na instagram profilu @naidaeats.
***
Naslovna fotografija: @naidaeats
Tekst: Ilda Lihić-Isović