TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 11.5.2021.

Danas, 13. 05., na Međunarodni Dan humusa pridružite se milionima ljudi širom svijeta u proslavi ljubavi prema ovom super laganom i ukusnom jelu.

Naime, humus osim što je namaz koji je omiljen ljudima širom svijeta, on je uistinu i dokaz da su najukusnije stvari često i najjednostavnije za napraviti.

Idealan je jer ga možete jesti za doručak uz mrkvu ili krastavac, ali i za večeru uz krekere ili baguette. Recept za standardni humus otkrila nam je Naida Pekmezović, ali i nešto drugačiju varijantu koja će obradovati sve ljubitelje #mljac recepata.

Foto: @naidaeats

Točnije, Naida, dama koja se krije iza profila @naidaeats, otkrila nam je da humus na arapskom jeziku znači slanutak, a  osnova mu je upravo ova mahunarka koja potječe sa Bliskog istoka. Mnogo je vrsta humusa, od najjednostavnijeg sa limunom i maslinovim uljem do onih specifičnijeg ukusa u zavisnosti od dodataka.

Ovdje se nalazi osnovni recept za humus tj. za bazu s kojom se možete igrati. A na kraju možete dodati sušeni paradajz i svježi bosiljak. Humus poslužite uz pita hljeb, meso sa roštilja ili sa svježim povrćem.

Foto: @naidaeats

Sastojci za osnovni recept/bazu:

  • 200 g ocijeđenog konzerviranog slanutka (sačuvajte aquafabu)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika tahini paste
  • 1 limun (sok)
  • 1 čehna bijelog luka
  • 1/2 kašičice soli ili po ukusu
  • 1/2 kašičice bibera ili po ukusu

Humus sa svježim bosiljkom i sušenim paradajzom:

  • 3-4 komada sušenog paradajza
  • 1/2 kašičice mljevene paprike
  • 3 veća lista svježeg bosiljka

Priprema:

Sve navedene sastojke sjedinite uz pomoć blendera ili štapnog miksera. Postepeno dodajte vodu od slanutka dok ne dobijete željenu teksturu. Ukrasite maslinovim uljem, dimljenom paprikom i peršinom.

Foto: @naidaeats

Foto: @naidaeats

Nakon što isprobate ovaj recept, mnoštvo drugih, ukusnih recepata potražite i na instagram profilu @naidaeats.

***

Naslovna fotografija: @naidaeats
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Znamo gdje početi dan u Sarajevu: Nećete htjeti otići nakon prve šolje (i zalogaja)

TEKST: Ada Ćeremida

Znamo gdje početi dan u Sarajevu: Nećete htjeti otići nakon prve šolje (i zalogaja) Znamo gdje početi dan u Sarajevu: Nećete htjeti otići nakon prve šolje (i zalogaja)

Za ljubitelje doručka, ovo je lokacija koja spaja omiljene klasike i uzbudljive novitete.

NYC Bagel, na adresi Kranjčevićeva 19, već je dugo sinonim za autentičan i ukusan doručak. Njihova ponuda bagela pravi je magnet za sve koji vole jednostavne, ali bogate okuse od klasičnih kombinacija do specijalnih varijanti koje osvajaju na prvi zalogaj. 

Njihov najprodavaniji Manhattan Bagel i dalje je neizostavan favorit mnogih gostiju.


bonjour_ba_bagels_01

bonjour_ba_bagels_02


Ambijent mjesta upotpunjuje prostrana i sunčana terasa, idealna za jutarnje okupljanje, bilo da ste u žurbi ili želite opušteno započeti dan. NYC Bagel je stoga postao nezaobilazna destinacija za sve koji žele uživati u vrhunskom doručku u srcu Sarajeva.

 


bonjour_ba_bagels_04


Nedavno su na meni dodali i nekoliko noviteta, među kojima posebno ističemo brownie, savršeno sočan i sladak, kao i osvježavajuću ledenu kafu koja idealno prati njihove specijalitete. 

Ova kombinacija donosi svježinu i raznolikost u već omiljeni koncept doručka.


bonjour_ba_bagels_07

bonjour_ba_bagels_08
 

Ako još niste posjetili ovaj kutak u Sarajevu, sada je pravo vrijeme da otkrijete zašto su njihovi bageli i noviteti postali omiljeni izbor mnogih.

 

 

Foto: Bonjour.ba produkcija


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!