TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 11.5.2021.

Danas, 13. 05., na Međunarodni Dan humusa pridružite se milionima ljudi širom svijeta u proslavi ljubavi prema ovom super laganom i ukusnom jelu.

Naime, humus osim što je namaz koji je omiljen ljudima širom svijeta, on je uistinu i dokaz da su najukusnije stvari često i najjednostavnije za napraviti.

Idealan je jer ga možete jesti za doručak uz mrkvu ili krastavac, ali i za večeru uz krekere ili baguette. Recept za standardni humus otkrila nam je Naida Pekmezović, ali i nešto drugačiju varijantu koja će obradovati sve ljubitelje #mljac recepata.

Foto: @naidaeats

Točnije, Naida, dama koja se krije iza profila @naidaeats, otkrila nam je da humus na arapskom jeziku znači slanutak, a  osnova mu je upravo ova mahunarka koja potječe sa Bliskog istoka. Mnogo je vrsta humusa, od najjednostavnijeg sa limunom i maslinovim uljem do onih specifičnijeg ukusa u zavisnosti od dodataka.

Ovdje se nalazi osnovni recept za humus tj. za bazu s kojom se možete igrati. A na kraju možete dodati sušeni paradajz i svježi bosiljak. Humus poslužite uz pita hljeb, meso sa roštilja ili sa svježim povrćem.

Foto: @naidaeats

Sastojci za osnovni recept/bazu:

  • 200 g ocijeđenog konzerviranog slanutka (sačuvajte aquafabu)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika tahini paste
  • 1 limun (sok)
  • 1 čehna bijelog luka
  • 1/2 kašičice soli ili po ukusu
  • 1/2 kašičice bibera ili po ukusu

Humus sa svježim bosiljkom i sušenim paradajzom:

  • 3-4 komada sušenog paradajza
  • 1/2 kašičice mljevene paprike
  • 3 veća lista svježeg bosiljka

Priprema:

Sve navedene sastojke sjedinite uz pomoć blendera ili štapnog miksera. Postepeno dodajte vodu od slanutka dok ne dobijete željenu teksturu. Ukrasite maslinovim uljem, dimljenom paprikom i peršinom.

Foto: @naidaeats

Foto: @naidaeats

Nakon što isprobate ovaj recept, mnoštvo drugih, ukusnih recepata potražite i na instagram profilu @naidaeats.

***

Naslovna fotografija: @naidaeats
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

TEKST: Bonjour.ba

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve. Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.

To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju. 

 



Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.


crvena_jabuka_buonetti5bonjour_ba

Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…  

Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez? 

 



Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.

 



Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim. 

U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.


crvena_jabuka_buonetti2bonjour_ba

Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 


crvena_jabuka_buonetti12bonjour_ba

Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.

 



Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna  

Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…

 



Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.


crvena_jabuka_buonetti14bonjour_ba

Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.

U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.


crvena_jabuka_buonetti3bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti6bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti13bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti16bonjour_ba

Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.


crvena_jabuka_buonetti19bonjour_ba

Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.


crvena_jabuka_buonetti18bonjour_ba

Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo. 

Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Crvena jabuka market.
Foto: PR  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!