Ruže i tulipane rado poklanjamo dragim ženama, a ovo je njihovo značenje - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ruže i tulipane rado poklanjamo dragim ženama, a ovo je njihovo značenje

Tekst:

Emina Smaka

BONJOUR.VOLI
6.3.2022.

Svaki cvijet ima svoje značenje, a upravo to je važno znati kada biramo buket za naše mame, prijateljice ili sestre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Crvene ruže, već svi znamo, vežu se sa simbolikom ljubavi i romanse, te su zbog toga čest odabir među partnerima. Međutim, kada govorimo o ružama, svaka boja ima svoje značenje, koje je zgodno znati i odličan je povod za razgovor pri poklanjanju istih. Pored ruža, koje su vječni klasik, spomenut ćemo i druge vrste cvijeća koje rado biramo. 

 


Značenje različitih boja ruže

Crvene ruže smo već spomenuli kao ultimativni izraz zaljubljenosti. Međutim, ako poklanjate dragim ženama savjetujemo koralno narančaste, žute ili roze. Koralna boja ruža simbolizuje prijateljstvo, skromnost i simpatiju. Roze ruže će biti savršen poklon za mame, njihova boja predstavlja nježnost, milost i sreću. Žute ruže imaju dualno značenje, možda znate da su znak ljubomore ako ih poklanjate osobi s kojom ste romantično povezani, ali s druge strane u svijetu prijateljstva predstavljaju toplinu i afekciju. 

 


Simbolika i značenje cvijeta ljiljan

Ljiljani pri prvom pogledu izgledaju elegantno i misteriozno, te baš poput ruža, različite boje imaju različito značenje. Za ljubavne partnere najbolji izbor je crvena boja, jer označava strast, dok za prijateljice možete birati između žute ili bijele. Žuta boja simbolizuje zahvalnost, a bijela čistoću.

 


Značenje različitih boja tulipana

Nakon ruža, tulipani su jedno od najvoljenijih vrsta cvijeća. Kao i kod prethodno spomenutih vrsta, različite boje tulipana nose različito značenje. Ponovo, crvena se veže za romantične veze i simbolizuju vječnu ljubav i strast. Rozi tulipani šalju poruku dobrih želja, ljubavi i brige. Bijeli pored značenja poštovanja i časti, imaju i značenje oprosta, dok su žuti jedni od najveselijih vrsta cvijeća te simolizuju vedrinu i nadu. 

 

* * * 
Naslovna fotografija: @blaireadiebee 
 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno