TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 11.8.2022.
Bliži nam se 29. po redu Sarajevo Film Festival i sigurni smo da se, kao i mi, radujete svemu što donosi.
Svi volimo kada Sarajevo zaživi i svaku večer na svojim ulicama okupi toliko ljubitelja filmske, modne i party scene. Poseban doživljaj daje prostor ispred Narodnog Pozorišta gdje svim osam dana, na glamuroznom crvenom tepihu, pomno pratimo čije kreacije nose poznata lica sa domaće, ali i inozemne scene.
Sigurni smo da svi, od glumica i glumaca, preko redatelja i glazbenih zvijezda, pa sve do poznatih ličnosti i ljudi iz svijeta mode, kreacije koje će nositi pripremaju već mjesecima unaprijed.
Posebno nam je drago, na eventu koji slavi film, kreativnost i modu vidjeti kada gosti Festivala pokažu svu raskoš festivalskog glamura u kreacijama domaćih modnih dizajnera. To je jedinstvena prilika promocije modnog dizajna u BiH, ali i šire obzirom da glavni grad Bosne i Hercegovine na osam dana postaje centar filmskih događanja u regiji.

Tatjana Šojić u Kaftan Studio kreaciji
Željno iščekujući nove ideje nastale u njihovim ateljeima, donosimo vam pregled dosadašnjih SFF izdanja koja su nas oduševila kroz godine.

Lejla Filipović u Kaftan Studio kreaciji

Martina Saira u Elysian kreaciji

Maja Čengić Miralem u Amira Pertesi kreaciji

Hana Zrno u Belma Tvico kreaciji i Sanjin Arnautović

Maja Čengić Miralem u Jasna Hadžimehmedović-Bekrić kreaciji

Dženita Imamović u Belma Tvico kreaciji i Emir Hadžihafizbegović

Lejla Graho u Kaftan Studio kreaciji

Džejla Glavović Očuz u Belma Tvico kreaciji

Aida Jahić u Belma Tvico kreaciji

Naida Kundurović u Belma Tvico kreaciji

Džejla Glavović Očuz u Belma Tvico kreaciji i Mahir Očuz

Maja Čengić Miralem u Belma Tvico kreaciji

Sarah Čerkez u Amira Pertesi kreaciji

Sarah Čerkez u Amira Pertesi kreaciji

Judita Franković Brdar u Aleksandra Dojčinović kreaciji

Džejla Glavović Očuz u TWINS kreaciji i Mahir Očuz

Maja Čengić Miralem u Jasna Hadžimehmedović Bekrić dizajnu

Martina Saira u Marko Feher kreaciji

Daria Lorenzi Flatz u Kaftan Studio kreaciji

Sarah Čerkez u Amira Pertesi dizajnu

Edina Dervišević Handžić i Amra Silajdžić Džeko u Amira Pertesi kreacijama

Elma Tataragić u Kaftan Studio dizajnu

Hilda Halilović u Belma Tvico kreaciji

Emina Ganić u Kaftan Studio kreaciji

Amra Silajdžić Džeko u Kaftan Studio kreaciji

Daria Lorenci Flatz u Kaftan Studio kreaciji

Džejla Glavović Očuz u Amira Pertesi izdanju i Mahir Očuz

Elma Tataragić u Kaftan Studio kreaciji

Emina Ganić u Kaftan Studio kreaciji

Erna Saljević u Design by Tea kreaciji

Enisa Njemčević u Belma Tvico kreaciji

Funa Maduka u Kaftan Studio kreaciji

Ina Hamzić u Plusminus dizajnu

Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Jasna Đuričić u Kaftan Studio kreaciji

Funa Maduka u Kaftan Studio kreaciji

Lejla Durmo u Jasna Hadžimehmedović Bekrić kreaciji

Judita Franković Brdar u Envy Room kreaciji

Lejla Filipović u Alesandra Dojčinović kreaciji i Tarik Filipović

Jasna Đuričić u Kaftan Studio kreaciji

Maja Čengić Miralem u Belma Tvico kreaciji

Lejla Graho u Kaftan Studio kreaciji

Mediha Adrović u Ljiljana Majkić dizajnu

Sarah Čerkez u Amira Pertesi kreaciji

Naida Kundurović u Belma Tvico izdanju i Sanel Hadžić

Nadine Mičić

Samra Menzilović Čatić

Mediha Adrović u Ljiljana Majkić dizajnu

Alisa Čajić u Plusminus dizajnu

Sarah Čerkez u Amira Pertesi izdanju
***
Foto: Marko Jovančić, Aida Redžepagić, Jasmin Agović
TEKST: Bonjour.ba
U kuhinji često nastaju i najljepše i najnepredvidivije priče. Svi znamo onaj trenutak kada deseti put pokušavamo izravnati šlag, a on i dalje živi svoj život. Jer, koliko god se trudili, ponekad nam kuhinja pošalje jasnu poruku: izgled neće uvijek slušati, ali okus, on je već na našoj strani.

Upravo tu filozofiju Dolcela decenijama gradi u svojim proizvodima i olakšava slatke rituale brzim, provjerenim miksovima i okusima na koje se možemo osloniti.
Zato je Bonjour.ba, zajedno s Dolcelom, okupio malu grupu učesnica na radionici dekoracije torti kako bismo pokazali da slastice nisu samo rezultat, nego i proces u kojem kreativnost pronalazi svoj put.




Nakon kratkog upoznavanja i prvih osmijeha, učesnice su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba, i Haris Arnautović, direktor marketinga Podravke BiH.


Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Prije same radionice, učesnice su ispunile kratki upitnik, mali ritual koji ih je povezao s najdražim uspomenama iz djetinjstva, ukusima koje su voljele i slasticama koje ih prate godinama. Bio je to nježan uvod u sve što će tek nastati…





Radionicu je vodila Ivana Divljan, čiji je pristup učinio da sve izgleda jednostavno, čak i onima koje šlag inače drži “taocima”. Umjesto uputa koje se moraju slijediti do slova, dala je slobodu da se isprobava, istražuje, miješa i mijenja baš onako kako kuhinja zna biti kada zaboravimo na stroga pravila.



Vrlo brzo nastao je poznati slatki flow. Kecelje su se zavezale, krema je išla svojim putem, ukrasi svojim, a torte su postajale male verzije onih koji ih prave.

Uz pet prijavljenih čitateljica, radionici su se pridružile i Dolcela ambasadorice Naida Kadić Klico, Maja Topčagić i Ena Avdić čija prisutnost uvijek unese onu laganu, inspirativnu energiju zbog koje se prostor osjeti toplijim.






Atmosfera se spontano pretvorila u prijateljsko druženje: savjeti su prelijetali preko stola, a poneki “ups” trenutak pretvarao se u najšarmantniji dio dekoracije.




U tim malim scenama najjasnije se osjetila poruka kampanje “Jedino za izgled ne možemo garantirati” jer sve ono što se ne vidi na fotografijama, od raspoloženja do topline u prostoru, bilo je već savršeno.




Najljepši trenutak radionice nastao je onog časa kada su svi već zaboravili da prave tortu, a počeli da stvaraju nešto što nosi njihov potpuni, mali potpis. Boje su se miješale, ideje mijenjale iz minute u minutu, Ivana se smješkala dok je obilazila radne stolove, a svaki komentar bio je više ohrabrenje nego instrukcija.



Nije bilo tačnog načina, nije bilo pogrešnog poteza. Bilo je samo: “Hajde da vidimo šta će ispasti.” Upravo u tome je ležala čar ove radionice. A sve su bile preukusne jer okusu se vjeruje. Izgledu… pa, tu Dolcela ionako nikad ne garantira.







A onda… trenutak iznenađenja. U svakoj Dolcela kutiji gdje su se pakovale slastice nalazila se fotografija iz djetinjstva koju su nam učesnice prethodno poslale, kao i kartica s pitanjem: „Koja je tvoja želja za 2026. godinu?“



Uz malu svijeću i tihi dogovor da je zajednički puhnemo, prostor je na trenutak postao podsjetnik na to da slastice prate naše priče puno duže nego što mislimo.



Ovaj događaj nas je još jednom podsjetio na suštinu Dolcela kampanje: ne garantiramo izgled, ali garantiramo trenutke koji se pamte. I baš zato svaka torta koja je tog jutra nastala ima svoju priču, ne savršenu, nego stvarnu.



Nakon što su tortice dobile svoje finalne dekoracije, najviše pitanja vrtjelo se oko jedne stvari: koja je to baza koja sve drži zajedno?

Zato dijelimo jednostavnu verziju recepta inspirisanog radionicom, onog koji daje strukturu, ali ostavlja puno prostora za improvizaciju.
SASTOJCI:
Za kore:
- Jaja
- Šećer
- Brašno
Za kremu:
- Dolcela puding vanilija, skuhan u mlijeku
- Šećer
- Dolcela Gussnel za dodatnu stabilnost i podatnost
Za dekoraciju:
- Dolcela šlag krema vanilija (ili neki drugi okus po želji)
- Ukrasi po želji
PRIPREMA:
Ispecite jednostavnu koru i izrežite je u krugove. Skuhajte Dolcela puding vanilija ili koji volite, dodajte šećer i Dolcela Gussnel kako biste dobili glatku, stabilnu kremu. Složite mini tortice: kora - krema - kora. Završite šlagom.

Recept je jednostavan, brz i zahvalan za sve koji vole kreativni proces više od savršene linije šlaga.
Bonus savjeti: Ako volite varijacije, puding od vanilije lako možete zamijeniti Dolcela pudingom čokolada, a dekoraciju napraviti sa Dolcela šlag pjenom (Dolcela šlag priprema sa vodom) ili Dolcela šlag kremom koju volite: Dolcela šlag krema čokolada, karamela, jagoda ili nugat i pustite da upravo okus odluči kakav će biti izgled.


Za brzu, bogatu podlogu tu su i Dolcela Chocolate Muffins ili Dolcela Lava Muffins, mješavine koje su idealne kad želite efektnu tortu bez dugog pripremanja. Sve su to male prečice koje daju više prostora kreativnosti.

Inspiraciju ste, vjerujemo, već pronašli. Šlag, puding, ukrase i miksove birate sami. A rezultat? Ma šta god ispalo, bit će vaša Dolcela kreativna priča, ukusna i zanimljiva.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!