TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 20.8.2019.

Druga sezona popularne serije 'Senke nad Balkonom' jučer je pretpremijerno prikazana u Cinema City, a ekipa serije prošetala se crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta te s novinarima i voditeljima razgovarali o temama i likovima koji će biti tema novih epizoda. 

Ekipa serije 'Senke nad Balkanom'

Glumica Leona Paraminski jedno je od novih lica koje ćemo gledati u novim epizodama serije, a za sinoćnji crveni tepih birala je haljinu dizajnera iz Hrvatske, Borisa Pavlina. Ženstvena i romantična haljina jednostavnog kroja pozornost privlači raskošnom čipkom koja nas vodi u minula doba. Uz nježnu haljinu u pastelno ružičastoj, Leona je birala metalik zlatne cipele i makeup koji naglasak stavlja na oči, dok je kosu začešljala prema unatrag. 

Leona Paraminski

Nataša Ninković je odjenula minimalističku bijelu kreaciju elegantnog kroja. Torbica preko ramena i dugi lančić zaokružili su ovo jednostavno, no profinjeno red carpet izdanje poznate glumice. 

Nataša Ninković

Nijansa koja će sigurno obilježiti sezonu pred nama upravo je crvena boja i ona je i bila odabir Marije Bergam. Duga haljina popraćena naglašenim strukom i visokim prorezom lijepo naglašava siluetu glumice, koja je uz haljinu stilizirala jednostavne crne sandale. 

Marija Bergam

Jučer je održana i premijera filma 'Otvorena vrata' koji je ujedno u konkurenciji za 'Srce Sarajeva'. Riječ je o filmu albanskog redatelja Florenca Papasa koji se crvenim tepihom prošetao u društvu kolega glumaca iz filma. 

Ekipa filma 'Otvorena vrata'

 Jonida Vokshi 

Svjetski poznata redateljica Funa Maduka također je bila među gostima crvenog tepiha 4.večeri Sarajevo Film Festivala. Funa je birala lepršavu dugu Kaftan Studio haljinu kojoj slojevitost daje ležernu, no, istovremeno profinjenu notu. Igra materijalima kreira zanimljiv color block outfit, dok naglašeni i široki rukavi uz naglašen struk kreiraju zanimljivu siluetu. Duge viseće naušnice i makeup koji naglasak stavlja na plavo sjenilo odlično su naglasili mladenački look redateljice. 

Funa Maduka

Manekenka Džejla Glavović je za jučerašnji crveni tepih birala dugu čipkastu haljinu brenda LIU∙JO, a haljinu asimetričnog kroja i naglašenog struka upotpunila je PINKO torbicom i zlatnim sandalama. 


Džejla Glavović

Džejla je na crveni tepih došla u društvu modela, Enise Njemčević, koja je birala kombinezon bh. dizajnerice Belme Tvico. Kombinezon je dio proljeće/ljeto 2019. kolekcije, a elegantnom kroju kombinezona element iznenađenja dan je uz zanimljiv oblik gornjeg dijela kreacije te lepršavi plašt duž rukava kojeg krasi i ombre efekt. Enisa je nježno pastelni modni odabir upotpunila sa ženstvenim makeupom. 


Enisa Njemčević

Dizajnerice brenda Mateyaneira, Mateja Dujić i Neira Sinanbašić su u društvu bh. fotografa Edvina Kalić također uživale u odličnom programu i premijerama koje su bile na programu 4. noć Festivala. Mateja i Neira su bile ambasadorice vlastitog dizajna i modne blizanke te su za crveni tepih birale sako naglašenih ramena iz vlastite kolekcije te duge suknje zanimljive teksture što je rezultiralo elegantnim izdanjima koji odlično spajaju minimalizam, posljednje trendove i efektne krojeve u zanimljivu stilsku priču. 

Neira Sinanbašić i Mateja Dujić

Edvin je birao klasično crno odijelo brenda Mateyaneira kojem je dao dozu osobnosti i vlastitog stila odabirom prsluka čiji dizajn izgleda poput maslinasto zelene čipke i kojeg je odjenuo preko ležerno otkopčane košulje. Mladenački i cool svečani look zaokružio je crnim cipelama. 

Edvin Kalić

Neira Sinanbašić, Mateja Dujić i Edvin Kalić

U regionalnoj premijeri filma 'Take me somewhere nice' uživala su brojna poznata glumačka imena iz regije. Među njima bila je i glumica iz Hrvatske, Marija Pikić, koja je za dolazak na crveni tepih odabrala dizajn domaćeg brenda, crnu haljinu Kaftan Studija. Ženstvenoj haljini koja otkriva ramena wow efekt dan je upravo volumeniziranim topom raskošne teksture koji je crnu toaletu sa mini šlepom pretvorio u glamurozan komad. Podignuta frizura, crveni ruž i decentne naušnice zaokružili su njen look.

 

Marija Pikić

Naravno, ni ova večer na crvenom tepihu nije prošla bez voditeljskog para – Maje Čengić Miralem i Harisa Bilalovića.
Maja je nosila Amira Pertesi haljinu u boji senfa na jedno rame, koja je uz drapiranje na području struka i grudi dobila dodatnu svečanu notu. Uz kreaciju je birala jednostavne zlatne sandale, koje su dodatno naglasile boju haljine te kosu stiliziranu u kovrdže i sveprisutan ljetni trend – ukosnicu u kosi. Haris je izgledao elegantno u tamnom odijelu uz koje je birao plavu košulju i kravatu upotpunjenu sitnim točkicama. 

Maja Čengić Miralem

Maja Čengić Miralem i Haris Bilalović


Modne odabire ostalih gostiju crvenog tepiha 4. večeri Sarajevo Film Festivala pogledajte kroz fotografije u nastavku.


 


Bonjour

Radionica dekoracije torti u Sarajevu: Ko je znao da greške mogu izgledati ovako dobro?

TEKST: Bonjour.ba

Radionica dekoracije torti u Sarajevu: Ko je znao da greške mogu izgledati ovako dobro? Radionica dekoracije torti u Sarajevu: Ko je znao da greške mogu izgledati ovako dobro?

U kuhinji često nastaju i najljepše i najnepredvidivije priče. Svi znamo onaj trenutak kada deseti put pokušavamo izravnati šlag, a on i dalje živi svoj život. Jer, koliko god se trudili, ponekad nam kuhinja pošalje jasnu poruku: izgled neće uvijek slušati, ali okus, on je već na našoj strani. 
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-300-bonjour-ba


Upravo tu filozofiju Dolcela decenijama gradi u svojim proizvodima i olakšava slatke rituale brzim, provjerenim miksovima i okusima na koje se možemo osloniti. 

Zato je Bonjour.ba, zajedno s Dolcelom, okupio malu grupu učesnica na radionici dekoracije torti kako bismo pokazali da slastice nisu samo rezultat, nego i proces u kojem kreativnost pronalazi svoj put.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif

dolcela-radionica-pravljenje-torti-1-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-8-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-13-bonjour-ba


Nakon kratkog upoznavanja i prvih osmijeha, učesnice su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba, i Haris Arnautović, direktor marketinga Podravke BiH. 
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-5-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-839-bonjour-ba

 Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH  
 

Prije same radionice, učesnice su ispunile kratki upitnik, mali ritual koji ih je povezao s najdražim uspomenama iz djetinjstva, ukusima koje su voljele i slasticama koje ih prate godinama. Bio je to nježan uvod u sve što će tek nastati…
 

dolcela-bonjour-ba-radionica-2-bonjour-ba

dolcela-bonjour-ba-radionica-5-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-50-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif2

dolcela-radionica-pravljenje-torti-38-bonjour-ba


Kada se opustimo, nastaju najljepši detalji


Radionicu je vodila Ivana Divljan, čiji je pristup učinio da sve izgleda jednostavno, čak i onima koje šlag inače drži “taocima”. Umjesto uputa koje se moraju slijediti do slova, dala je slobodu da se isprobava, istražuje, miješa i mijenja baš onako kako kuhinja zna biti kada zaboravimo na stroga pravila.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-22-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-20-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-23-bonjour-ba


Vrlo brzo nastao je poznati slatki flow. Kecelje su se zavezale, krema je išla svojim putem, ukrasi svojim, a torte su postajale male verzije onih koji ih prave. 
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif5


Mali krug, velika energija


Uz pet prijavljenih čitateljica, radionici su se pridružile i Dolcela ambasadorice Naida Kadić Klico, Maja Topčagić i Ena Avdić čija prisutnost uvijek unese onu laganu, inspirativnu energiju zbog koje se prostor osjeti toplijim.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-34-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-31-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-30-bonjour-ba

dolcela-bonjour-ba-radionica-3-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-32-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-36-bonjour-ba


Atmosfera se spontano pretvorila u prijateljsko druženje: savjeti su prelijetali preko stola, a poneki “ups” trenutak pretvarao se u najšarmantniji dio dekoracije.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif10

dolcela-radionica-pravljenje-torti-71-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-70-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-bonjour-ba-gif8--1


U tim malim scenama najjasnije se osjetila poruka kampanje “Jedino za izgled ne možemo garantirati” jer sve ono što se ne vidi na fotografijama, od raspoloženja do topline u prostoru, bilo je već savršeno.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-89-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-84-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-86-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-87-bonjour-ba


Kada se kreativnost spusti na stol


Najljepši trenutak radionice nastao je onog časa kada su svi već zaboravili da prave tortu, a počeli da stvaraju nešto što nosi njihov potpuni, mali potpis. Boje su se miješale, ideje mijenjale iz minute u minutu, Ivana se smješkala dok je obilazila radne stolove, a svaki komentar bio je više ohrabrenje nego instrukcija.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-90-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-91-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-200-bonjour-ba


Nije bilo tačnog načina, nije bilo pogrešnog poteza. Bilo je samo: “Hajde da vidimo šta će ispasti.” Upravo u tome je ležala čar ove radionice. A sve su bile  preukusne jer okusu se vjeruje. Izgledu… pa, tu Dolcela ionako nikad ne garantira.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-103-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-500-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-306-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-301-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-303-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-305-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-302-bonjour-ba


Slatke kutije za slatke priče


A onda… trenutak iznenađenja. U svakoj Dolcela kutiji gdje su se pakovale slastice nalazila se fotografija iz djetinjstva koju su nam učesnice prethodno poslale, kao i kartica s pitanjem: „Koja je tvoja želja za 2026. godinu?“
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-600-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-601-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-602-bonjour-ba


Uz malu svijeću i tihi dogovor da je zajednički puhnemo, prostor je na trenutak postao podsjetnik na to da slastice prate naše priče puno duže nego što mislimo.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-603-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-604-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-605-bonjour-ba

Ovaj događaj nas je još jednom podsjetio na suštinu Dolcela kampanje: ne garantiramo izgled, ali garantiramo trenutke koji se pamte. I baš zato svaka torta koja je tog jutra nastala ima svoju priču, ne savršenu, nego stvarnu.
 

dolcela-bonjour-ba-radionica-4-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-836-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-834-bonjour-ba


Recept koji je obilježio radionicu


Nakon što su tortice dobile svoje finalne dekoracije, najviše pitanja vrtjelo se oko jedne stvari: koja je to baza koja sve drži zajedno?
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-828-bonjour-ba
 

Zato dijelimo jednostavnu verziju recepta inspirisanog radionicom, onog koji daje strukturu, ali ostavlja puno prostora za improvizaciju.

SASTOJCI:

Za kore:

- Jaja

- Šećer

- Brašno

- Dolcela prašak za pecivo

- Dolcela vanilin šećer

Za kremu:

- Dolcela puding vanilija, skuhan u mlijeku

- Šećer

- Dolcela Gussnel za dodatnu stabilnost i podatnost

Za dekoraciju:

- Dolcela šlag krema vanilija (ili neki drugi okus po želji)

- Ukrasi po želji


PRIPREMA:

Ispecite jednostavnu koru i izrežite je u krugove. Skuhajte Dolcela puding vanilija ili koji volite, dodajte šećer i Dolcela Gussnel kako biste dobili glatku, stabilnu kremu. Složite mini tortice: kora - krema - kora. Završite šlagom.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-831-bonjour-ba
 

Recept je jednostavan, brz i zahvalan za sve koji vole kreativni proces više od savršene linije šlaga. 

Bonus savjeti: Ako volite varijacije, puding od vanilije lako možete zamijeniti Dolcela pudingom čokolada, a dekoraciju napraviti sa Dolcela šlag pjenom (Dolcela šlag priprema sa vodom) ili Dolcela šlag kremom koju volite: Dolcela šlag krema čokolada, karamela, jagoda ili nugat i pustite da upravo okus odluči kakav će biti izgled.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-824-bonjour-ba

dolcela-radionica-pravljenje-torti-822-bonjour-ba


Za brzu, bogatu podlogu tu su i Dolcela Chocolate Muffins ili Dolcela Lava Muffins, mješavine koje su idealne kad želite efektnu tortu bez dugog pripremanja. Sve su to male prečice koje daju više prostora kreativnosti.
 

dolcela-radionica-pravljenje-torti-820-bonjour-ba
 

Inspiraciju ste, vjerujemo, već pronašli. Šlag, puding, ukrase i miksove birate sami. A rezultat? Ma šta god ispalo, bit će vaša Dolcela kreativna priča, ukusna i zanimljiva.

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravka BiH
Bonjour.ba produkcija:
Organizacija eventa: Bonjour.ba 
Kreativni koncept eventa: Semra Manjura
Asistentica: Inka Šehić
Autorica članka: Ilda Lihić-Isović
Grafičko oblikovanje: Marija Perić
Social Media: Marija Perić i Tesnim Ališah
Fotografije: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!