Kako odabrati idealnu nijansu crvenog karmina koja će izgledati savršeno u svim prilikama? - Bonjour.ba - bh.lifestyle m...

Kako odabrati idealnu nijansu crvenog karmina koja će izgledati savršeno u svim prilikama?

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

MAKEUP
21.7.2021.

Jedan od najefektnijih makeup proizvoda u svakoj beauty torbici upravo je crveni karmin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On daje dozu glamura svakom izdanju te dokazuje da tek jedan potez može napraviti veliku promjenu u konačnom dojmu. Izazov je naravno naći i idealnu nijansu, teksturu i formulu koja će biti dugotrajna kroz dan. Zbog toga smo istražili koji će biti idealan odabir za svaki podton kože.

Prije nanošenja crvenog karmina bitno je napraviti kvalitetan piling usana kako bi se uklonile mrtve stanice kože, a za precizan izgled, nanesite prvo olovku za usne kojom ćete isrctati njihov rub, a onda karmin. 

KAKO ODREDITI PODTON KOŽE?
Ključ za odabir savršene crvene boje karmina je razumijevanje tona vaše kože kao i nijansi karmina - i kako oni rade zajedno. Ton kože je razina melanina u koži koja se kreće od svijetle do tamne, dok su podtonovi boje (žuta ili plava) koje unutar vašeg tona kože stvaraju specifičan ten. 

Da biste prepoznali podton svoje kože, jednostavno provjerite zglob. Ako vam se vene čine ljubičastim ili plavkastim, imate hladan podton (cool). Ako vaše vene izgledaju zelenije, imate topliji podton (warm). Tačnije, kod toplog podtona prevladava žućkasti pigment, a kod hladnog roskasti.

Baš kao i koža i karmin za usne ima svoj podton. Topliji podton karmina je obično narandžasto-crven dok hladni karmin obično ima plavo-crveni podton.

Sada imate dva izbora. Ako želite crvenu nijansu karmina koja se stvarno ističe, odaberite karmin sa podtonom koji je suprotan podtonu vaše kože, a ako želite crvene usne koje izgledaju nedovoljno chic, odaberite karmin za usne koji ima isti podton kao i vaša koža. 

CRVENI KARMIN ZA HLADNI PODTON KOŽE

Za hladnijI podton kože savršeni karmin crvene nijanse neka bude na bazi plave boje. Jednostavan trik kojim ćete prepoznati je li vaš crveni karmin hladnog podtona prvo je nanošenje laganog sloja. Ako izgleda ružičasto, onda je najvjerojatnije hladne boje.

CRVENI KARMIN ZA TOPLI PODTON KOŽE

Tople crvenkaste nijanse ili breskvaste nijanse sa zlatnim odsjajem su savršen odabir za ovaj podton kože.

***

Naslovna fotografija: @estelanewbold
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno