Ekskluzivno dostupni proizvodi za nezaboravan mediteranski užitak – pronađite ih ovdje!
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETZimski, hladni dani nose sa sobom nove prilike da uživamo u toplim, cozy momentima.
Međutim, šta je ono što nam zapravo prođe kroz glavu kada kažemo da jedva čekamo ljeto i da nam nedostaje?
Za nas su to preplanula koža (SPF ne zaboravljamo), muzika koju tokom cijele godine vežemo za morske talase, masline, riba, vina, sladoledi. Onaj sjajni momenat za stolom kada se svi nakon dana provedenog na plaži okupimo uz harmonične okuse ispred sebe i napunimo svoje baterije za još jedan dan pred sobom.
Na moru je vječno subota i svi izazovi su nam strani. Pronašli smo način da lakše podnesemo hladne dane pred nama i unesemo dašak Mediterana i ljeta u svoj život.
Kako? Kuhat ćemo!
Gastro market Crvena jabuka raspolaže velikim brojem jedinstvenih artikala pa upravo je iz toga razloga ovo lokacija koju biramo za kupovinu.
Slatko, slano, kiselo
Skoro kao u pjesmi, a možete se poigrati i s ljutim. Kao bazu za svoje obroke biramo rižu i to Acquerello, koja će biti savršen dodatak svim ostalim namirnicama koje želite na svojoj ljetno - zimskoj trpezi.
Bilo da se želite poigrati s poslasticama poput sutlije s dodacima čokolade, voća i arome vanilije ili kreirati pravu morsku večeru u kombinaciji s morskim plodovima, riža će povezati sve namirnice bez mnogo truda.
Okusi Grčke
Ne znamo gdje ljetujete, ali je sada pravi trenutak da Grčku dovedete sebi.
GAEA masline iz asortimana Gastro marketa Crvena jabuka će biti neizostavan dodatak vašoj mediteranskoj košarici. Masline s Halkidikija i iz regije Kalamata stigle su iz organskog uzgoja Grčke.
Masline s Halkidikija su odličan izbor ako preferirate zelene masline, ne želite košpice i uživate u isprobavanju marinirane masline za egzotičan užitak.
Kalamata crne masline se smatraju draguljima grčkog Sredozemlja, a nama je već i sama ta činjenica dovoljna da ih poželimo probati.
Nako predstavljanja maslina od kojih nastaje, GAEA maslinovo ulje ima i više nego dovoljno argumenata za to zašto je pravi izbor. Ono što će vam se posebno svidjeti je činjenica da možete izabrati jedno od 3 različite vrste i prilagoditi ih svojim potrebama i preferencijama u kuhinji.
Okusima Grčke dodajemo neizostavni jogurt i sir koji će pomoći u kreiranju predjela, biti dodatak glavnom jelu ili čak snack dok s prijateljima čekate omiljeni film. U 60 godina iskustva i preko 5000 poljoprivrednika koji sudjeluju u kreiranju Dodoni proizvoda s najstrožim standardima organske proizvodnje, brend je stekao svjetska priznanja za svoj kvalitet koji ujedno njeguje tradiciju Grčke.
Svi proizvodi su od 100% grčkog pasterizovanog ovčjeg i kozjeg mlijeka. Autentični grčki jogurt delikatnog okusa sa smanjenom količinom ugljenih hidrata je odličan izbor za sve režime ishrane.
Nezaobilazni grčki feta sir sa zaštićenom oznakom porijekla je svjetski priznat i nagrađivan zbog svog visokog i dosljednog kvaliteta, a Halloumi sir je tradicionalni dragulj Kipra.
Predlažemo da ga isprobate onako kako u njemu uživaju i Grci. Premažite ga maslinovim uljem i režite na kriške, a zatim pržite u vrućoj gril tavi oko 3 minute. Za potpuni užitak i harmoniju okusa jedite ga s povrćem - šparogama, crvenim paprikama i tikvicama. Za cijeli i detaljan recept pogledajte Instagram objavu Gastro marketa Crvena jabuka.
Odličan je u sirovoj verziji, ali i pečen u tavi i na roštilju. Dakle, obavezan je dodatak vašoj trpezi ako želite da ona bude jedinstvena pa čak i kada organizujete roštiljanje s porodicom.
Italija na trpezi
Najbolji ljetni odmor iz snova nekako skoro uvijek podrazumijeva više lokacija. S obzirom na to da na našoj trpezi kreiramo odmor iz snova, onda ćemo i putovati kako god da poželimo. Tik uz Grčku na stol stavljamo Italiju, a mi ćemo odmah zakoračiti u Toskanu i idemo po svoju gelato porciju.
1948. godine Romeo Banjoli je zajedno sa svojim sinovima, započeo zanatsku proizvodnju najukusnijeg autentičnog italijanskog gelata. Upravo taj sladoled je dostupan u Gastro marketu Crvena jabuka.
Ako ipak ne želite hladnu hranu u hladnom okruženju oko nas, onda će vas obradovati Campiello Novellini keksići od prhkog tijesta u kombinaciji s čokoladom, lješnjacima…
Nose titulu omiljenih italijanskih biskvita, a to stvarno moramo probati! Mi imamo namjeru iskombinovati italijanski gelato u kombinaciji s biskvitom. Šta vi kažete na tu opciju?
* * *
Foto: Sanela Babić za Bonjour.ba