TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

DATUM OBJAVE: 10.12.2024.

Znate li onaj izraz "uploviti" u neke nove početke, posebice Novu godinu? Upravo to ćemo učiniti sa današnjom gourmet inspiracijom, ali na najsočniji mogući način... uz mirisne brodiće od bakalara!

 

Ova jedinstvena praznična gourmet priča donosi spoj laganih mediteranskih okusa i svečane atmosfere, savršene za trenutke koje dijelimo s voljenima.

 




Decembar je vrijeme kada su okupljanja oko stola više od običnog obroka. To su rituali ispunjeni smijehom, toplinom i stvaranjem uspomena. Baš zato, ovaj recept spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo ukusa, omogućavajući vam da uz minimalan trud dobijete jelo koje oduševljava i izgledom i okusom.

 

 

Kako bolje započeti novu godinu nego s jelom koje simbolizira novi početak?

 

Crvena jabuka Bonjour 12 24


No, ove godine, vi preuzimate kormilo! Umjesto da mama vodi glavnu riječ u pripremi novogodišnjeg ručka, vi ćete biti kapetan praznične trpeze. Uz ovaj recept za brodiće od bakalara, lako ćete oduševiti sve za stolom: od najmlađih članova porodice do onih najiskusnijih u degustaciji.

Pripremite se za kulinarsku plovidbu koja će vaš novogodišnji stol pretvoriti u pravo gourmet iskustvo!

 




Sastojci za savršene brodiće od bakalara

  • 4 fileta bakalara (oko 600 g)
  • 2 krompira
  • 1 crvena paprika
  • 1 mrkva
  • 1 crni luk
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 glavica brokule
  • Maslinovo ulje
  • Kulino šareni biber u zrnu
  • Kulino mix začina za ribu
  • Kulino mix začina za sir i povrće
  • Svježi peršun
  • Sok od jednog limuna
  • Volim papir za pečenje

     

 

Priprema 

Priprema povrća: Sidro gore!

Krompir, mrkvu i crvenu papriku ogulite i isjecite na tanke kolutove. Crni i bijeli luk sitno nasjeckajte.

 



Brokulu podijelite na cvjetiće i blanširajte ih u kipućoj vodi 2 - 3 minute pa ocijedite.

 



 

Začinjavanje bakalara: Morska rapsodija

Filete bakalara, glavne putnike na ovom gurmanskom putovanju, pospite začinom za ribu i šarenim biberom. Dodajte nekoliko kapi svježeg limunovog soka za morsku svježinu.





Sastavljanje brodića: Kormilo u vaše ruke!

Izrežite papir za pečenje na dovoljno velike komade da se mogu oblikovati u brodiće. Na sredinu svakog komada papira slažite red povrća: krompir, mrkvu, crvenu papriku i blanširanu brokulu. Pospite povrće Kulino začinom za sir i povrće, a zatim preko stavite filet bakalara. Na vrh dodajte nasjeckani crni i bijeli luk, svježi peršun i pokapajte maslinovim uljem, a zatim vežite krajeve.

 



Pečenje: Plovidba prema savršenstvu

Stavite brodiće na pleh i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 - 30 minuta, dok povrće ne omekša, a riba ne postane savršeno pečena.





Savjet za posluživanje

Brodiće poslužite direktno na tanjiru, uz dodatni limun za one koji žele da njihov zalogaj donese još više morske svježine. Gosti će uživati u iščekivanju dok razmotavaju svoje "poklone" i otkrivaju čaroliju prazničnog okusa.

U mjesecu poklona i radosti, podijelite ove posebne zalogaje sa najdražima i unesite toplinu prazničnog duha u svaki zalogaj. Sretna Nova godina i uživanje u brodićima od bakalara! Ahoy!

* * * 
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba


Bonjour

3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena

TEKST: Bonjour.ba

3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena 3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena

Ako je ljeto bilo sezona svjetla i pokreta, jesen u Tuzli donosi novi ritam onaj sporiji, ali dublji. Svjetla kafića presijavaju se na mokrim pločnicima, mirisi toplog espresa miješaju se s muzikom iznutra, a razgovori traju duže.

U sklopu formata Tour de Bonjour donosimo vam priče o gradovima i jedinstvenim lokacijama pružajući novo viđenje onoga što nas svakodnevno okružuje. 

Ovog puta, našu pažnju zadržala je Tuzla, grad poznat po svom suncu, ali i atmosferi koja i u oktobru nosi toplinu i mjestima koja tek čekaju da budu otkrivena.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_01
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_02

Tri adrese. Tri potpuno različite atmosfere. Jedna zajednička crta: prostor u kojem se može uživati bez pepela, bez klasičnog dima i s više prostora za misao i znatiželju.

U suradnji s IQOS Curious X, slavili smo istraživanje novih perspektiva, koje dočaravaju puls ovog grada. Neke od ovih lokacija već znate, neke će vas možda iznenaditi, ali sve tri pozivaju na istraživanje, opuštanje i onaj osjećaj da upravo sada živite trenutak koji vrijedi zapamtiti.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_03

Jesen miriše na sushi i jazz u Don Papa

Don Papa donosi večernji luksuz bez prenemaganja. U mračnijem interijeru, s profinjenim osvjetljenjem i pažljivo posloženim koktelima, osjećat ćete se kao da ste negdje između filmske scene i privatnog eventa.  

To je onaj tip prostora koji ne traži pažnju on je jednostavno ima.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_06
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_08

Na stolu: Wagyu sushi, pizza s kozicama, nekoliko različitih vrsta sushija i naravno, Don Papa koktel koji je zaokružio priču večeri.

Ambijent, profinjen i topao, dokazuje da je luksuz u iskustvu, u pažnji s kojom se sve priprema i u osjećaju da se nalazite tačno tamo gdje treba.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_010
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_07
bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G2

Trenutak mira u Wint Lounge

Na Stupinama, Wint Lounge otvara panoramu grada kroz velike staklene stijene koje hvataju posljednje zrake sunca. Boje su sada mirnije, ali pogled još uvijek zadivljuje.

Mi smo uživali u Strawberry Basil Martini koktelu i cafe latteu, dok su se kroz prozor presijavale svjetiljke s ulice.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_017
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_016

Wint je mjesto koje podsjeća da se jesen ne mora skrivati unutra da i dalje može biti sezona izlazaka, smijeha i dugih večeri uz dobar ritam.

Udobni kauči, ili visoke stolice, sunce i lagani povjetarac savršen recept za bezbrižan cozy trenutak.

bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G1

Puls grada uz jesenju svjetlost u Slobodi

Na Trgu Slobode sve ostaje poznato, a opet svaka sezona donese novi ton. Jutarnja gužva oko šankova, miris svježe kafe i sok od cijeđene narandže uz pogled na trg stvaraju prizor koji lako postane ritual.

Ovaj kafić, simbol centra grada, i dalje spaja generacije od ranih sastanaka do kasnih razgovora uz lagane lounge tonove.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_05
bonjour_ba_01

Mi smo ovdje započeli dan uz cijeđenu narandžu i latte i ostali duže nego planirano. Jer Sloboda ima tu moć da običan trenutak učini posebnim, bez buke, bez dima samo ritam grada i vi.

bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G3

Mi smo ih posjetili. Sada je red na vas. Stay curious.

*IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne.

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa IQOS Curious X

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!