TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
DATUM OBJAVE: 10.12.2024.
Znate li onaj izraz "uploviti" u neke nove početke, posebice Novu godinu? Upravo to ćemo učiniti sa današnjom gourmet inspiracijom, ali na najsočniji mogući način... uz mirisne brodiće od bakalara!
Ova jedinstvena praznična gourmet priča donosi spoj laganih mediteranskih okusa i svečane atmosfere, savršene za trenutke koje dijelimo s voljenima.

Decembar je vrijeme kada su okupljanja oko stola više od običnog obroka. To su rituali ispunjeni smijehom, toplinom i stvaranjem uspomena. Baš zato, ovaj recept spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo ukusa, omogućavajući vam da uz minimalan trud dobijete jelo koje oduševljava i izgledom i okusom.
Kako bolje započeti novu godinu nego s jelom koje simbolizira novi početak?

No, ove godine, vi preuzimate kormilo! Umjesto da mama vodi glavnu riječ u pripremi novogodišnjeg ručka, vi ćete biti kapetan praznične trpeze. Uz ovaj recept za brodiće od bakalara, lako ćete oduševiti sve za stolom: od najmlađih članova porodice do onih najiskusnijih u degustaciji.
Pripremite se za kulinarsku plovidbu koja će vaš novogodišnji stol pretvoriti u pravo gourmet iskustvo!


Sastojci za savršene brodiće od bakalara

Priprema
Priprema povrća: Sidro gore!
Krompir, mrkvu i crvenu papriku ogulite i isjecite na tanke kolutove. Crni i bijeli luk sitno nasjeckajte.

Brokulu podijelite na cvjetiće i blanširajte ih u kipućoj vodi 2 - 3 minute pa ocijedite.

Filete bakalara, glavne putnike na ovom gurmanskom putovanju, pospite začinom za ribu i šarenim biberom. Dodajte nekoliko kapi svježeg limunovog soka za morsku svježinu.

Sastavljanje brodića: Kormilo u vaše ruke!
Izrežite papir za pečenje na dovoljno velike komade da se mogu oblikovati u brodiće. Na sredinu svakog komada papira slažite red povrća: krompir, mrkvu, crvenu papriku i blanširanu brokulu. Pospite povrće Kulino začinom za sir i povrće, a zatim preko stavite filet bakalara. Na vrh dodajte nasjeckani crni i bijeli luk, svježi peršun i pokapajte maslinovim uljem, a zatim vežite krajeve.



Stavite brodiće na pleh i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 - 30 minuta, dok povrće ne omekša, a riba ne postane savršeno pečena.
Savjet za posluživanje
Brodiće poslužite direktno na tanjiru, uz dodatni limun za one koji žele da njihov zalogaj donese još više morske svježine. Gosti će uživati u iščekivanju dok razmotavaju svoje "poklone" i otkrivaju čaroliju prazničnog okusa.
U mjesecu poklona i radosti, podijelite ove posebne zalogaje sa najdražima i unesite toplinu prazničnog duha u svaki zalogaj. Sretna Nova godina i uživanje u brodićima od bakalara! Ahoy!
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.
U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.
Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.
Croissant: simbol francuskog jutra
Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.
Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.
Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja
Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.
Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.
Tarte Tatin: čarolija od jabuka
Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.
Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.
Éclair: desert koji se jede pogledom
Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.
Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.
Macarons – francuski klasik s modernim twistom
Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti.
Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.
Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.
Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.
Foto: @lise_frt
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!