TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

DATUM OBJAVE: 10.12.2024.

Znate li onaj izraz "uploviti" u neke nove početke, posebice Novu godinu? Upravo to ćemo učiniti sa današnjom gourmet inspiracijom, ali na najsočniji mogući način... uz mirisne brodiće od bakalara!

 

Ova jedinstvena praznična gourmet priča donosi spoj laganih mediteranskih okusa i svečane atmosfere, savršene za trenutke koje dijelimo s voljenima.

 




Decembar je vrijeme kada su okupljanja oko stola više od običnog obroka. To su rituali ispunjeni smijehom, toplinom i stvaranjem uspomena. Baš zato, ovaj recept spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo ukusa, omogućavajući vam da uz minimalan trud dobijete jelo koje oduševljava i izgledom i okusom.

 

 

Kako bolje započeti novu godinu nego s jelom koje simbolizira novi početak?

 

Crvena jabuka Bonjour 12 24


No, ove godine, vi preuzimate kormilo! Umjesto da mama vodi glavnu riječ u pripremi novogodišnjeg ručka, vi ćete biti kapetan praznične trpeze. Uz ovaj recept za brodiće od bakalara, lako ćete oduševiti sve za stolom: od najmlađih članova porodice do onih najiskusnijih u degustaciji.

Pripremite se za kulinarsku plovidbu koja će vaš novogodišnji stol pretvoriti u pravo gourmet iskustvo!

 




Sastojci za savršene brodiće od bakalara

  • 4 fileta bakalara (oko 600 g)
  • 2 krompira
  • 1 crvena paprika
  • 1 mrkva
  • 1 crni luk
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 glavica brokule
  • Maslinovo ulje
  • Kulino šareni biber u zrnu
  • Kulino mix začina za ribu
  • Kulino mix začina za sir i povrće
  • Svježi peršun
  • Sok od jednog limuna
  • Volim papir za pečenje

     

 

Priprema 

Priprema povrća: Sidro gore!

Krompir, mrkvu i crvenu papriku ogulite i isjecite na tanke kolutove. Crni i bijeli luk sitno nasjeckajte.

 



Brokulu podijelite na cvjetiće i blanširajte ih u kipućoj vodi 2 - 3 minute pa ocijedite.

 



 

Začinjavanje bakalara: Morska rapsodija

Filete bakalara, glavne putnike na ovom gurmanskom putovanju, pospite začinom za ribu i šarenim biberom. Dodajte nekoliko kapi svježeg limunovog soka za morsku svježinu.





Sastavljanje brodića: Kormilo u vaše ruke!

Izrežite papir za pečenje na dovoljno velike komade da se mogu oblikovati u brodiće. Na sredinu svakog komada papira slažite red povrća: krompir, mrkvu, crvenu papriku i blanširanu brokulu. Pospite povrće Kulino začinom za sir i povrće, a zatim preko stavite filet bakalara. Na vrh dodajte nasjeckani crni i bijeli luk, svježi peršun i pokapajte maslinovim uljem, a zatim vežite krajeve.

 



Pečenje: Plovidba prema savršenstvu

Stavite brodiće na pleh i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 - 30 minuta, dok povrće ne omekša, a riba ne postane savršeno pečena.





Savjet za posluživanje

Brodiće poslužite direktno na tanjiru, uz dodatni limun za one koji žele da njihov zalogaj donese još više morske svježine. Gosti će uživati u iščekivanju dok razmotavaju svoje "poklone" i otkrivaju čaroliju prazničnog okusa.

U mjesecu poklona i radosti, podijelite ove posebne zalogaje sa najdražima i unesite toplinu prazničnog duha u svaki zalogaj. Sretna Nova godina i uživanje u brodićima od bakalara! Ahoy!

* * * 
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!