Crumble sa breskvama: recept za najjednostavnije i najbrže ljetne osvježenje uz kuglu sladoleda - Bonjour.ba - bh.lifest...

Crumble sa breskvama: recept za najjednostavnije i najbrže ljetne osvježenje uz kuglu sladoleda

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
24.8.2021.

Slatka, ukusna i vrlo zdrava breskva je jedna od omiljenih voćki u ljetnim danima, a zahvaljujući snažnim antioksidansima, vitaminima C i E, breskva može biti od velike koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga odlučili smo potražiti najlakši, najbrži i najslađi način kako možemo iskoristiti breskve za ljetno osvježenje.

Za pripremu ovog jednostavnog deserta, tačnije, crumble kolača neće vam biti potreban biskvit već samo nasjeckajte breskve, pospete ih mrvičastom smjesom i za manje od pola sata uživate u #mljac desertu. Također, odlična stvar je što ovaj recept vrlo lako možete napraviti i u gluten free varijanti gdje bi koristili gluten free brašno, gluten free pahuljice i smeđi šećer. 

Recept smo pronašli ovdje, a cijelu pripremu donosimo u nastavku.

Foto: snixykitchen.com

Sastojci:

750 g breskvi

3 kašike vanilin šećera

70 g brašna

50 g usitnjenog badema

50 g zobenih pahuljica

50 g šećera

100 g maslaca

Priprema:

Pomiješati sve suhe sastojke (brašno, bademe, zobene pahuljice i šećer) sa omekšalim maslacem i napraviti mrvičasto tijesto.

Breskvama očistiti koru i izrezati ih na komadiće. Vatrostalnu posudu premazati maslacem, poslagati komadiće breskve i posipati sa vanilin šećerom.

Prekriti breskve sa mrvičastim tijestom i peći u pećnici na 180 C oko 35-40 minuta (ovisno o pećnici). Kad tijesto dobije lijepu boju gotovo je.

Naš savjet je da topli crumble obavezno poslužite sa kuglicom sladoleda od vanilije.

Foto: snixykitchen.com

Za mnoštvo ukusnih recepata zavirite na Coolinariku, a za #mljac gluten free recepte neka vaša nova gourmet stanica bude snixykitchen.com.

***

Naslovna fotografija: @snixykitchen
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno