TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 19.8.2021.
Slatka, ukusna i vrlo zdrava breskva je jedna od omiljenih voćki u ljetnim danima, a zahvaljujući snažnim antioksidansima, vitaminima C i E, breskva može biti od velike koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma.
Upravo zbog toga odlučili smo potražiti najlakši, najbrži i najslađi način kako možemo iskoristiti breskve za ljetno osvježenje.
Za pripremu ovog jednostavnog deserta, tačnije, crumble kolača neće vam biti potreban biskvit već samo nasjeckajte breskve, pospete ih mrvičastom smjesom i za manje od pola sata uživate u #mljac desertu. Također, odlična stvar je što ovaj recept vrlo lako možete napraviti i u gluten free varijanti gdje bi koristili gluten free brašno, gluten free pahuljice i smeđi šećer.
Recept smo pronašli ovdje, a cijelu pripremu donosimo u nastavku.
Foto: snixykitchen.com
Sastojci:
750 g breskvi
3 kašike vanilin šećera
70 g brašna
50 g usitnjenog badema
50 g zobenih pahuljica
50 g šećera
100 g maslaca
Priprema:
Pomiješati sve suhe sastojke (brašno, bademe, zobene pahuljice i šećer) sa omekšalim maslacem i napraviti mrvičasto tijesto.
Breskvama očistiti koru i izrezati ih na komadiće. Vatrostalnu posudu premazati maslacem, poslagati komadiće breskve i posipati sa vanilin šećerom.
Prekriti breskve sa mrvičastim tijestom i peći u pećnici na 180 C oko 35-40 minuta (ovisno o pećnici). Kad tijesto dobije lijepu boju gotovo je.
Naš savjet je da topli crumble obavezno poslužite sa kuglicom sladoleda od vanilije.
Foto: snixykitchen.com
Za mnoštvo ukusnih recepata zavirite na Coolinariku, a za #mljac gluten free recepte neka vaša nova gourmet stanica bude snixykitchen.com.
***
Naslovna fotografija: @snixykitchen
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:
Medena torta je omiljeni desert o kojem se često priča, a gotovo svi su barem jednom uživali u njenom savršenom okusu. Sada vam donosimo recept, tako da je možete pripremiti kad god poželite i podijeliti njenu neodoljivu slast s onima koje volite.
Foto:Foto: @storytellingwithdiana
Sastojci:
Krema:
Foto: @storytellingwithdiana
Priprema:
U šerpi s debljim dnom otopite med, dodajte šećer i sodu bikarbonu. Uz stalno miješanje, zagrijavajte dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Maknite šerpu s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smjesu da se malo ohladi (da se jaja ne zgrušaju), zatim umiješajte 2 jaja i dodajte brašno. Umijesite glatko tijesto, pa ga stavite u frižider na 1 sat.
Ohlađeno tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u tanku koru i izbockajte viljuškom. Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 4 minute. Nakon pečenja, izrežite kore na željeni prečnik, a ostatke sačuvajte i izmrvite u mrvice za posipanje.
Za kremu, pomiješajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Slažite tortu tako što ćete svaku koru premazati pripremljenom kremom. Ostatke tijesta izmrvite i pospite po torti kao dekoraciju.
Torta se treba hladiti nekoliko sati u frižideru, a idealno preko noći. Prije posluživanja, tortu možete ukrasiti dodatnim medom ili prema vlastitim željama.
***
Naslovna fotografija: @gladisheva
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!