Crumble sa breskvama: recept za najjednostavnije i najbrže ljetne osvježenje uz kuglu sladoleda
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETSlatka, ukusna i vrlo zdrava breskva je jedna od omiljenih voćki u ljetnim danima, a zahvaljujući snažnim antioksidansima, vitaminima C i E, breskva može biti od velike koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma.
Upravo zbog toga odlučili smo potražiti najlakši, najbrži i najslađi način kako možemo iskoristiti breskve za ljetno osvježenje.
Za pripremu ovog jednostavnog deserta, tačnije, crumble kolača neće vam biti potreban biskvit već samo nasjeckajte breskve, pospete ih mrvičastom smjesom i za manje od pola sata uživate u #mljac desertu. Također, odlična stvar je što ovaj recept vrlo lako možete napraviti i u gluten free varijanti gdje bi koristili gluten free brašno, gluten free pahuljice i smeđi šećer.
Recept smo pronašli ovdje, a cijelu pripremu donosimo u nastavku.
Foto: snixykitchen.com
Sastojci:
750 g breskvi
3 kašike vanilin šećera
70 g brašna
50 g usitnjenog badema
50 g zobenih pahuljica
50 g šećera
100 g maslaca
Priprema:
Pomiješati sve suhe sastojke (brašno, bademe, zobene pahuljice i šećer) sa omekšalim maslacem i napraviti mrvičasto tijesto.
Breskvama očistiti koru i izrezati ih na komadiće. Vatrostalnu posudu premazati maslacem, poslagati komadiće breskve i posipati sa vanilin šećerom.
Prekriti breskve sa mrvičastim tijestom i peći u pećnici na 180 C oko 35-40 minuta (ovisno o pećnici). Kad tijesto dobije lijepu boju gotovo je.
Naš savjet je da topli crumble obavezno poslužite sa kuglicom sladoleda od vanilije.
Foto: snixykitchen.com
Za mnoštvo ukusnih recepata zavirite na Coolinariku, a za #mljac gluten free recepte neka vaša nova gourmet stanica bude snixykitchen.com.
***
Naslovna fotografija: @snixykitchen
Tekst: Ilda Lihić-Isović