TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 19.8.2021.

Slatka, ukusna i vrlo zdrava breskva je jedna od omiljenih voćki u ljetnim danima, a zahvaljujući snažnim antioksidansima, vitaminima C i E, breskva može biti od velike koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma.

Upravo zbog toga odlučili smo potražiti najlakši, najbrži i najslađi način kako možemo iskoristiti breskve za ljetno osvježenje.

Za pripremu ovog jednostavnog deserta, tačnije, crumble kolača neće vam biti potreban biskvit već samo nasjeckajte breskve, pospete ih mrvičastom smjesom i za manje od pola sata uživate u #mljac desertu. Također, odlična stvar je što ovaj recept vrlo lako možete napraviti i u gluten free varijanti gdje bi koristili gluten free brašno, gluten free pahuljice i smeđi šećer. 

Recept smo pronašli ovdje, a cijelu pripremu donosimo u nastavku.

Foto: snixykitchen.com

Sastojci:

750 g breskvi

3 kašike vanilin šećera

70 g brašna

50 g usitnjenog badema

50 g zobenih pahuljica

50 g šećera

100 g maslaca

Priprema:

Pomiješati sve suhe sastojke (brašno, bademe, zobene pahuljice i šećer) sa omekšalim maslacem i napraviti mrvičasto tijesto.

Breskvama očistiti koru i izrezati ih na komadiće. Vatrostalnu posudu premazati maslacem, poslagati komadiće breskve i posipati sa vanilin šećerom.

Prekriti breskve sa mrvičastim tijestom i peći u pećnici na 180 C oko 35-40 minuta (ovisno o pećnici). Kad tijesto dobije lijepu boju gotovo je.

Naš savjet je da topli crumble obavezno poslužite sa kuglicom sladoleda od vanilije.

Foto: snixykitchen.com

Za mnoštvo ukusnih recepata zavirite na Coolinariku, a za #mljac gluten free recepte neka vaša nova gourmet stanica bude snixykitchen.com.

***

Naslovna fotografija: @snixykitchen
Tekst: Ilda Lihić-Isović

FOTO: @snixykitchen


Bonjour

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept. Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

Medena torta je omiljeni desert o kojem se često priča, a gotovo svi su barem jednom uživali u njenom savršenom okusu. Sada vam donosimo recept, tako da je možete pripremiti kad god poželite i podijeliti njenu neodoljivu slast s onima koje volite.



Foto:Foto: @storytellingwithdiana 


Sastojci:

  • 450 g pšeničnog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g meda
  • 2 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone

Krema:

  • 800 g kisele pavlake (25-30% masnoće)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 g vanilin šećera



Foto: @storytellingwithdiana



Priprema: 

U šerpi s debljim dnom otopite med, dodajte šećer i sodu bikarbonu. Uz stalno miješanje, zagrijavajte dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Maknite šerpu s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smjesu da se malo ohladi (da se jaja ne zgrušaju), zatim umiješajte 2 jaja i dodajte brašno. Umijesite glatko tijesto, pa ga stavite u frižider na 1 sat.

Ohlađeno tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u tanku koru i izbockajte viljuškom. Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 4 minute. Nakon pečenja, izrežite kore na željeni prečnik, a ostatke sačuvajte i izmrvite u mrvice za posipanje.

Za kremu, pomiješajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Slažite tortu tako što ćete svaku koru premazati pripremljenom kremom. Ostatke tijesta izmrvite i pospite po torti kao dekoraciju.

Torta se treba hladiti nekoliko sati u frižideru, a idealno preko noći. Prije posluživanja, tortu možete ukrasiti dodatnim medom ili prema vlastitim željama.

 

***
Naslovna fotografija: @gladisheva

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!