TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 11.5.2025.
Crna Gora ovog ljeta ruši rekorde interesa, a svi, očekivano, jure prema Kotoru, Budvi i Svetom Stefanu.
Tačnije, p rema podacima koje je objavio Condé Nast Traveler, interes za putovanja u Crnu Goru porastao je za skoro 30% u odnosu na prošlu godinu. Jedan grad na obali nudi sve i plaže i staru jezgru i fantastičnu povezanost, ali i dalje ostaje ispod radara mnogih stranih turista. Riječ je o Baru.
Mjesto gdje more ljubi maslinu
Ako tražite destinaciju koja nije “na svakom storiju”, a da i dalje ima ono što ljeto čini nezaboravnim more, šetnice, historijske kulise i dobre zalogaje, Bar će vas iznenaditi. Ovdje su još uvijek lokalci ti koji zauzimaju najbolje mjesto u restoranu, a more je jednako plavo kao i kod “velikih imena” crnogorskog primorja.
Manje gužve, duže ljeto
Još jedna prednost? Bar se savršeno uklapa u preporuku stručnjaka za putovanja, a to je da Crnu Goru posjetite u maju, junu ili septembru. Vrijeme je toplo, sve je zeleno, a ritam grada još uvijek diše u svom prirodnom tempu.
Bar nudi ono što je mnogim destinacijama već postalo luksuz: dovoljno sadržaja da vam ne bude dosadno i dovoljno mira da se stvarno odmorite.
Ono što Bar čini dodatno zanimljivim je njegova veza sa zaleđem. Skadarsko jezero je na pola sata vožnje i to je pravo otkriće za ljubitelje prirode i slow travel trenutaka. Tu je i čuveno maslinovo drvo staro više od 2.000 godina, ali i mogućnost da za jedan dan kombinujete plažu, ribu na gradelama i izlet u planine.
Zato što Bar još uvijek nije postao ljetni klišej kao Budva i zato što, kad krene glavni val turista, već ćete imati svoje mjesto za peškir i domaći sok od nara u ruci.
Savjet plus: Bar je lako dostupan iz BiH, posebno ako putujete autom, a ako volite da ljeto bude kombinacija mora, kulture i lokalnog šarma evo destinacije koja vam nudi sve to.
Naslovna fotografija: @levoyagedezoe
TEKST: Ada Ćeremida
Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.
Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella.
Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.
Sastojci:
Krema od limuna:
100 ml soka od limuna
150 g šećera
3 jaja
50 ml vode
1 kašičica gustina
50 g maslaca (opcionalno)
Krema i slojevi:
250 g mascarponea
300 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
300 ml toplog mlijeka
2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)
Korica limuna i svježa menta za dekoraciju
Priprema:
Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne.
Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom.
Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu.
Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
Foto: @julia_kunchevskaya
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!