TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 11.5.2025.

Crna Gora ovog ljeta ruši rekorde interesa, a svi, očekivano, jure prema Kotoru, Budvi i Svetom Stefanu.

Tačnije, p rema podacima koje je objavio Condé Nast Traveler, interes za putovanja u Crnu Goru porastao je za skoro 30% u odnosu na prošlu godinu. Jedan grad na obali nudi sve i plaže i staru jezgru i fantastičnu povezanost, ali i dalje ostaje ispod radara mnogih stranih turista. Riječ je o Baru.

 

 

Mjesto gdje more ljubi maslinu

Ako tražite destinaciju koja nije “na svakom storiju”, a da i dalje ima ono što ljeto čini nezaboravnim more, šetnice, historijske kulise i dobre zalogaje, Bar će vas iznenaditi. Ovdje su još uvijek lokalci ti koji zauzimaju najbolje mjesto u restoranu, a more je jednako plavo kao i kod “velikih imena” crnogorskog primorja. 

 

 

Manje gužve, duže ljeto

Još jedna prednost? Bar se savršeno uklapa u preporuku stručnjaka za putovanja, a to je da Crnu Goru posjetite u maju, junu ili septembru. Vrijeme je toplo, sve je zeleno, a ritam grada još uvijek diše u svom prirodnom tempu.

 

 

Bar nudi ono što je mnogim destinacijama već postalo luksuz: dovoljno sadržaja da vam ne bude dosadno i dovoljno mira da se stvarno odmorite. 

 

Morski grad koji ima i planinu u pozadini

Ono što Bar čini dodatno zanimljivim je njegova veza sa zaleđem. Skadarsko jezero je na pola sata vožnje i to je pravo otkriće za ljubitelje prirode i slow travel trenutaka. Tu je i čuveno maslinovo drvo staro više od 2.000 godina, ali i mogućnost da za jedan dan kombinujete plažu, ribu na gradelama i izlet u planine.

 

 

Zašto baš sada?

Zato što Bar još uvijek nije postao ljetni klišej kao Budva i zato što, kad krene glavni val turista, već ćete imati svoje mjesto za peškir i domaći sok od nara u ruci.

Savjet plus: Bar je lako dostupan iz BiH, posebno ako putujete autom, a ako volite da ljeto bude kombinacija mora, kulture i lokalnog šarma evo destinacije koja vam nudi sve to.

Naslovna fotografija: @levoyagedezoe


Bonjour

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

TEKST: Ada Ćeremida

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta! Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.

Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella. 

Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.

 



Sastojci:

Krema od limuna:

  • 100 ml soka od limuna

  • 150 g šećera

  • 3 jaja

  • 50 ml vode

  • 1 kašičica gustina

  • 50 g maslaca (opcionalno)

Krema i slojevi:

  • 250 g mascarponea

  • 300 ml slatkog vrhnja

  • 100 g šećera u prahu

  •  300 ml toplog mlijeka

  • 2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)

  • Korica limuna i svježa menta za dekoraciju



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_2


Priprema:  

Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne. 

Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom. 



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_3


Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu. 

Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
 

Foto: @julia_kunchevskaya


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!