TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 20.5.2016.

U prizemlju BBI centra nalazi se café, čiji moderan interijer, velika terasa koja vam, iako ste u centru grada, daje mogućnost da se sklonite od gradske vreve, privlači poglede prolaznika. Ono što će učiniti da Cordoba Cafè bude vaše novo omiljeno mjesto za poslijepodnevno druženje jeste njihova gastro ponuda koja uključuje i sushi kutak, domaće kolače, jedinstvenu kavu te cijeđene sokove.

Cordoba Cafè je s počela sa radom 06. 04.2009. godine na dan grada Sarajeva.
„Ime Cordoba je odabrano zbog bogate istorije kao i zbog svoje ljepote samog grada Cordobe, koji je svojevremeno važio za jedan od najvećih gradova Evrope kojeg je karakterizirao intenzivan razvoj kulture i znanja odnosno brojna tehnološka i druga civilizacijska dostignuća koja su pomogla u razvoju ljudske civilizacije.“ - komentirao je Faruk Isović.

corodoba caffe modamo 5

Kad uđete u ovaj caffe, prvo što ćete primijetiti jesu drvene stolice zanimljivog dizajna.
„Što se tiče namještaja, kupljen je kod ugledne bosanskohercegovačke rezbarije „Rukotvorine" doo Konjic koja iza sebe ima već dugu tradiciju bavljenja rezbarenjem kućnog namještaja. Zanimljivo je takođe istaknuti da je zbirka namještaja porodice Nikšić u Konjicu proglašena nacionalnim spomenikom u 3.mjesecu 2006. godine.“

corodoba caffe modamo 6
No, cijeli interijer čini skladnu cjelinu u kojoj se isprepleću drveni namještaj, svjetiljke koje su također u smeđim tonovima kao nastavak na nijanse namještaja, a opet kontrast, radi drugačijih tekstura, dok fotelje u jarkim bojama te zelene biljke daju živost cijelom prostoru.
„Za interijer Cordoba cafe kao i za ostale projekte u sklopu firme Andalucija Hospitality zadužen je poznati sarajevski arhitekta gosp. Amir Zec i njegov tim mladih talentovanih arhitekata, koji su vodili računa o svakom detalju interijera Cordoba Cafea.“

corodoba caffe modamo 9

 


Cordoba Caffe također ima i baštu u kojoj je  borba s ljetnim vrućinama u gradu znatno lakša.
„Dolaskom proljeća bude se i bašte ugostiteljskih objekata našeg grada, tako da su gosti prepoznali našu ljetnu baštu kao idealno mjesto za opuštanje i odmor od svakodnevnog stresa s kojim se susreću. Od artikala, pored naših prepoznatljivih ukusnih slanih i slatkih jela istaknuo bih i espresso Lavazza Grand reservu koju sa ponosom predstavlja Cafe Cordoba kao jednu od najkvalitetnijih espresso kafa na tržištu.“

13256236 966626003457521 711989395252135879 n

Ukoliko se nađete u Cordoba Caffe, preporuka domaćina su azijska jela koja se nalaze na njihovom meniju također kreativnog dizajna, koji potpisuje Fusion studio. Za jelovnik Cordoba Cafe zaslužan je Voja Miyagi kao i dio menagmenta Andalucija Hospitality.
„To bi svakako bila azijska hrana koja prevladava interesantnim kombinacijama različitih ukusa, boja i mirisa, koju također karakterišu bogatstvo začina koji se koriste u pripremi različitih jela.“ – nadodao je Faruk.

corodoba caffe modamo

corodoba caffe modamo 3

Foto: etrade.ba/Rutmap.ba


Bonjour

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

TEKST: Ada Ćeremida

Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm Medenjaci pretvoreni u adventski vijenac: Slatkiš koji će vašem stolu dati pravi blagdanski šarm

Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.

Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.

Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.

Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
 
 


 

Adventski vijenac od medenjaka: recept i koraci koje može svako pratiti


Potrebni sastojci za tijesto:

  • 150 g maslaca sobne temperature

  • 150 g smeđeg šećera

  • 1 jaje

  • 115 g meda

  • 1 kašičica arome vanilije

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica začina za medenjake


Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba3

Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna. 

Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba4
 

Kako oblikovati adventski vijenac od medenjaka?


Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili. 

Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm  tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac. 

Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 

medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba1

Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata. 

Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm. 

Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.


medenjak_vijenac_recept_bozic_bonjour_ba5

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @martdizajn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!