TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 20.5.2016.
U prizemlju BBI centra nalazi se café, čiji moderan interijer, velika terasa koja vam, iako ste u centru grada, daje mogućnost da se sklonite od gradske vreve, privlači poglede prolaznika. Ono što će učiniti da Cordoba Cafè bude vaše novo omiljeno mjesto za poslijepodnevno druženje jeste njihova gastro ponuda koja uključuje i sushi kutak, domaće kolače, jedinstvenu kavu te cijeđene sokove.
Cordoba Cafè je s počela sa radom 06. 04.2009. godine na dan grada Sarajeva.
„Ime Cordoba je odabrano zbog bogate istorije kao i zbog svoje ljepote samog grada Cordobe, koji je svojevremeno važio za jedan od najvećih gradova Evrope kojeg je karakterizirao intenzivan razvoj kulture i znanja odnosno brojna tehnološka i druga civilizacijska dostignuća koja su pomogla u razvoju ljudske civilizacije.“ - komentirao je Faruk Isović.
Kad uđete u ovaj caffe, prvo što ćete primijetiti jesu drvene stolice zanimljivog dizajna.
„Što se tiče namještaja, kupljen je kod ugledne bosanskohercegovačke rezbarije „Rukotvorine" doo Konjic koja iza sebe ima već dugu tradiciju bavljenja rezbarenjem kućnog namještaja. Zanimljivo je takođe istaknuti da je zbirka namještaja porodice Nikšić u Konjicu proglašena nacionalnim spomenikom u 3.mjesecu 2006. godine.“
No, cijeli interijer čini skladnu cjelinu u kojoj se isprepleću drveni namještaj, svjetiljke koje su također u smeđim tonovima kao nastavak na nijanse namještaja, a opet kontrast, radi drugačijih tekstura, dok fotelje u jarkim bojama te zelene biljke daju živost cijelom prostoru.
„Za interijer Cordoba cafe kao i za ostale projekte u sklopu firme Andalucija Hospitality zadužen je poznati sarajevski arhitekta gosp. Amir Zec i njegov tim mladih talentovanih arhitekata, koji su vodili računa o svakom detalju interijera Cordoba Cafea.“
Cordoba Caffe također ima i baštu u kojoj je borba s ljetnim vrućinama u gradu znatno lakša.
„Dolaskom proljeća bude se i bašte ugostiteljskih objekata našeg grada, tako da su gosti prepoznali našu ljetnu baštu kao idealno mjesto za opuštanje i odmor od svakodnevnog stresa s kojim se susreću. Od artikala, pored naših prepoznatljivih ukusnih slanih i slatkih jela istaknuo bih i espresso Lavazza Grand reservu koju sa ponosom predstavlja Cafe Cordoba kao jednu od najkvalitetnijih espresso kafa na tržištu.“
Ukoliko se nađete u Cordoba Caffe, preporuka domaćina su azijska jela koja se nalaze na njihovom meniju također kreativnog dizajna, koji potpisuje Fusion studio. Za jelovnik Cordoba Cafe zaslužan je Voja Miyagi kao i dio menagmenta Andalucija Hospitality.
„To bi svakako bila azijska hrana koja prevladava interesantnim kombinacijama različitih ukusa, boja i mirisa, koju također karakterišu bogatstvo začina koji se koriste u pripremi različitih jela.“ – nadodao je Faruk.
Foto: etrade.ba/Rutmap.ba
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. D aju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!