TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 20.5.2016.
U prizemlju BBI centra nalazi se café, čiji moderan interijer, velika terasa koja vam, iako ste u centru grada, daje mogućnost da se sklonite od gradske vreve, privlači poglede prolaznika. Ono što će učiniti da Cordoba Cafè bude vaše novo omiljeno mjesto za poslijepodnevno druženje jeste njihova gastro ponuda koja uključuje i sushi kutak, domaće kolače, jedinstvenu kavu te cijeđene sokove.
Cordoba Cafè je s počela sa radom 06. 04.2009. godine na dan grada Sarajeva.
„Ime Cordoba je odabrano zbog bogate istorije kao i zbog svoje ljepote samog grada Cordobe, koji je svojevremeno važio za jedan od najvećih gradova Evrope kojeg je karakterizirao intenzivan razvoj kulture i znanja odnosno brojna tehnološka i druga civilizacijska dostignuća koja su pomogla u razvoju ljudske civilizacije.“ - komentirao je Faruk Isović.

Kad uđete u ovaj caffe, prvo što ćete primijetiti jesu drvene stolice zanimljivog dizajna.
„Što se tiče namještaja, kupljen je kod ugledne bosanskohercegovačke rezbarije „Rukotvorine" doo Konjic koja iza sebe ima već dugu tradiciju bavljenja rezbarenjem kućnog namještaja. Zanimljivo je takođe istaknuti da je zbirka namještaja porodice Nikšić u Konjicu proglašena nacionalnim spomenikom u 3.mjesecu 2006. godine.“

No, cijeli interijer čini skladnu cjelinu u kojoj se isprepleću drveni namještaj, svjetiljke koje su također u smeđim tonovima kao nastavak na nijanse namještaja, a opet kontrast, radi drugačijih tekstura, dok fotelje u jarkim bojama te zelene biljke daju živost cijelom prostoru.
„Za interijer Cordoba cafe kao i za ostale projekte u sklopu firme Andalucija Hospitality zadužen je poznati sarajevski arhitekta gosp. Amir Zec i njegov tim mladih talentovanih arhitekata, koji su vodili računa o svakom detalju interijera Cordoba Cafea.“

Cordoba Caffe također ima i baštu u kojoj je borba s ljetnim vrućinama u gradu znatno lakša.
„Dolaskom proljeća bude se i bašte ugostiteljskih objekata našeg grada, tako da su gosti prepoznali našu ljetnu baštu kao idealno mjesto za opuštanje i odmor od svakodnevnog stresa s kojim se susreću. Od artikala, pored naših prepoznatljivih ukusnih slanih i slatkih jela istaknuo bih i espresso Lavazza Grand reservu koju sa ponosom predstavlja Cafe Cordoba kao jednu od najkvalitetnijih espresso kafa na tržištu.“

Ukoliko se nađete u Cordoba Caffe, preporuka domaćina su azijska jela koja se nalaze na njihovom meniju također kreativnog dizajna, koji potpisuje Fusion studio. Za jelovnik Cordoba Cafe zaslužan je Voja Miyagi kao i dio menagmenta Andalucija Hospitality.
„To bi svakako bila azijska hrana koja prevladava interesantnim kombinacijama različitih ukusa, boja i mirisa, koju također karakterišu bogatstvo začina koji se koriste u pripremi različitih jela.“ – nadodao je Faruk.


Foto: etrade.ba/Rutmap.ba
TEKST: Adelisa Mašić
Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.
Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.
A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.
Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?
Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca.
Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.
Trik uz koji nar gulimo bez fleka
Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.
Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.
Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:
– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste
Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.
Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.
Foto: @pomwonderfuluk
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!