TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 31.10.2024.

Svi volimo raznovrsne okuse kolačića, posebno onih domaćih, koji nas vraćaju u djetinjstvo i bude uspomene na tople trenutke provedene s obitelji i prijateljima.


Uživanje u mirisnim i svježim keksima donosi nam radost i osjećaj doma. Sada smo otkrili novu adresu u Sarajevu gdje možete naručiti svoje omiljene kolačiće, točnije, Instagram profil @kuki.cookies.sarajevo na kojem možete ostvariti vašu narudžbu i uživati doma u omiljenim cookies okusima.

 



Kolačiće priprema Emina, učiteljica i majka koja je hrabro odlučila slijediti svoje snove i podijeliti svoju strast prema pečenju sa svim ljubiteljima ovog neodoljivog deserta. Stoga smo sigurni da su ovi keksi izrađeni s velikom dozom ljubavi i pažnje koja se osjeti u svakom zalogaju. Emina je stvorila raznoliku ponudu koja će zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce.


Foto: @kuki.cookies.sarajevo



U njenoj ponudi nalaze se klasični kolačići s komadićima čokolade, a tu su i jedinstveni „Dubai čokolada“ inspirirani kolačići, koji nude poseban spoj okusa i tekstura, savršeni za one koji žele nešto drugačije. Ne smijemo zaboraviti ni klasične kekse s pistacijom, koji donose orašasti i kremasti okus koji obogaćuje svaki zalogaj.


Foto: @kuki.cookies.sarajevo



Posjetite ovaj profil i otkrijte čaroliju domaćih kolačića koji će vas odmah očarati. Emina nas podsjeća koliko su jednostavne i male stvari u životu, poput svježe pečenih kolačića, bitne za našu sreću. Vjerujemo da sada i sami željno iščekujete nove okuse koje će Emina pripremiti.

* * *
Naslovna fotografija: Ensar Dervišbegović


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!