TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 24.9.2020.
Kraj sedmice idealan je za pripremu delicija koje će oduševiti svako nepce, a postoji li omiljenije jelo na svijetu od paste?
S obzirom na to da comfort hrana pruža i emocionalno zadovoljstvo svakim zalogajem, uživanje u kremastim jelima s pastom uistinu je poseban gourmet trenutak!
Foto: @irinahp
Iako je jesen kalendarski stigla, još uvijek se ne opraštamo od omiljenih ljetnih okusa. Špageti sa sosom od paradajza i začinskim biljem savršeno evociraju ljetnu bezbrižnost, a tanjur prepun okusa uvijek će osigurati i kombinacija aromatičnog i mirisnog pesta u kombinaciji s malo parmezana i omiljenim začinskim biljem.
RECEPTI S TJESTENINOM KOJE ĆETE PRIPREMITI U 20 MINUTA
PASTA U ARRIBIATA SOSU
Pikantan, no, ukusan sos koji se brzo priprema i nudi neodoljivu kombinaciju okusa!
Sastojci:
Priprema:
Oguliti crveni luk i isjeckati na komadiće. Popržiti ga na ulju dok ne omekša. Dodati i sjeckani bijeli luk te paprike isjeckane na kokice. Kada paprike omekšaju, dodati usitnjeni paradajz. Razmutite paradajz pire u vodi te dodajte u tavu.
dmBio koncentrat paradajza u tubi & dmBio začinsko bilje (origano, luk, mrkva, bosiljak) odlično su društvo pripremi svakog talijanskog jela
Pirjate 15-ak minuta i dodajte čilija po ukusu te mediteranske začine koji će dati italian vibe jelu.
U međuvremenu skuhajte i pastu prema uputama na pakiranju te dodajte u sos. Preostaje još samo serviranje.
PASTA S PESTOM
Kada želite brz i jednostavan ručak ili večeru, tjestenina je uvijek dobra ideja, a dio ovog recepta je organic pesto basillico koji će biti zdrava opcija i dodatno uštedjeti vrijeme pripreme.
Sastojci:
Priprema:
Tjesteninu skuhajte u velikoj zdjeli kipuće slane vode prema uputama na pakiranju.
Dodavanjem začinske soli poput dmBio soli s celerom, bosiljkom, mažuranom i drugim biljem osiguravate dodatno bogatstvo okusa u jelima
Ocijedite tjesteninu, stavite ju u posudu i preko nje prelijte pesto. Začinite solju, paprom i s malo limunovog soka.
dmBio umak sadrži bosiljak, ekstra djevičansko maslinovo ulje iz biološkog uzgoja, sok od limuna, pinjole i sol te će savršeno upotpuniti svako jelo s tjesteninom
Sve dobro promiješajte i tjesteninu poslužite na tanjuru s dodatnim parmezanom posipanim po vrhu. Po želji jelo možete dodatno obogatiti i cherry rajčicama ili povrćem kuhanim na pari poput brokule ili šparoga.
I naravno, kako bi vaša priča završila u la dolce vita stilu (čitajte: neodoljivom talijanskom poslasticom), možete pripremiti sorbeto. Ova napola zamrznuta slastica od mješavine voća i šećernog sirupa oduševit će svakoga!
SORBETO OD MALINA
Skuhajte šećerni sirup miješajući 80 g šećera i 300 ml vode. Ohladite ga i pomiješajte s 400 g svježih ili zamrznutih malina, zgnječite u pire i protisnite kroz sito te stavite u zamrzivač. Nakon otprilike 4 sata sorbeto jednom i kratko izmiksajte kako bi postao kremast te poslužite.
Za pripremu zdravije varijante ove slastice, možete birati dmBio kokosov šećer iz biološkog uzgoja.
Večeru završite uz omiljeni namaz i hrskavi, domaći kruh.
Bon apetit!
TEKST: Dragana Rauš
U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.
Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.
Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.
Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.
Šta obavezno probati?
Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.
Foto: @restoranmlin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!