TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 24.9.2020.

Kraj sedmice idealan je za pripremu delicija koje će oduševiti svako nepce, a postoji li omiljenije jelo na svijetu od paste?

S obzirom na to da comfort hrana pruža i emocionalno zadovoljstvo svakim zalogajem, uživanje u kremastim jelima s pastom uistinu je poseban gourmet trenutak!

Foto: @irinahp

Iako je jesen kalendarski stigla, još uvijek se ne opraštamo od omiljenih ljetnih okusa. Špageti sa sosom od paradajza i začinskim biljem savršeno evociraju ljetnu bezbrižnost, a tanjur prepun okusa uvijek će osigurati i kombinacija aromatičnog i mirisnog pesta u kombinaciji s malo parmezana i omiljenim začinskim biljem.

RECEPTI S TJESTENINOM KOJE ĆETE PRIPREMITI U 20 MINUTA

PASTA U ARRIBIATA SOSU

Pikantan, no, ukusan sos koji se brzo priprema i nudi neodoljivu kombinaciju okusa!

Sastojci:

  • tjestenina
  • 4 zrela paradajza
  • 1 luk
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 2 češnja bijelog luka
  • 3 kašikice paradajz pirea + 1,5 časa vode
  • pola kašičice šećera
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • mediteranski začini
  • Čili

Priprema:

Oguliti crveni luk i isjeckati na komadiće. Popržiti ga na ulju dok ne omekša. Dodati i sjeckani bijeli luk te paprike isjeckane na kokice. Kada paprike omekšaju, dodati usitnjeni paradajz. Razmutite paradajz pire u vodi te dodajte u tavu.

dmBio koncentrat paradajza u tubi & dmBio začinsko bilje (origano, luk, mrkva, bosiljak) odlično su društvo pripremi svakog talijanskog jela

Pirjate 15-ak minuta i dodajte čilija po ukusu te mediteranske začine koji će dati italian vibe jelu.
U međuvremenu skuhajte i pastu prema uputama na pakiranju te dodajte u sos. Preostaje još samo serviranje.


PASTA S PESTOM

Kada želite brz i jednostavan ručak ili večeru, tjestenina je uvijek dobra ideja, a dio ovog recepta je organic pesto basillico koji će biti zdrava opcija i dodatno uštedjeti vrijeme pripreme.

Sastojci:

  • 300 g tjestenine
  • 30 g sitno naribanoga parmezana
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • sol, papar

Priprema:

Tjesteninu skuhajte u velikoj zdjeli kipuće slane vode prema uputama na pakiranju.


Dodavanjem začinske soli poput dmBio soli s celerom, bosiljkom, mažuranom i drugim biljem osiguravate dodatno bogatstvo okusa u jelima

Ocijedite tjesteninu, stavite ju u posudu i preko nje prelijte pesto. Začinite solju, paprom i s malo limunovog soka.

dmBio umak sadrži bosiljak, ekstra djevičansko maslinovo ulje iz biološkog uzgoja, sok od limuna, pinjole i sol te će savršeno upotpuniti svako jelo s tjesteninom

Sve dobro promiješajte i tjesteninu poslužite na tanjuru s dodatnim parmezanom posipanim po vrhu. Po želji jelo možete dodatno obogatiti i cherry rajčicama ili povrćem kuhanim na pari poput brokule ili šparoga.

I naravno, kako bi vaša priča završila u la dolce vita stilu (čitajte: neodoljivom talijanskom poslasticom), možete pripremiti sorbeto. Ova napola zamrznuta slastica od mješavine voća i šećernog sirupa oduševit će svakoga!

SORBETO OD MALINA

Skuhajte šećerni sirup miješajući 80 g šećera i 300 ml vode. Ohladite ga i pomiješajte s 400 g svježih ili zamrznutih malina, zgnječite u pire i protisnite kroz sito te stavite u zamrzivač. Nakon otprilike 4 sata sorbeto jednom i kratko izmiksajte kako bi postao kremast te poslužite. 

Za pripremu zdravije varijante ove slastice, možete birati dmBio kokosov šećer iz biološkog uzgoja.
 

Večeru završite uz omiljeni namaz i hrskavi, domaći kruh.

Bon apetit! 


Bonjour

Zdravi recepti za svaki self-care dan – Maja zna kako bez stresa i komplikacija!

TEKST: Bonjour.ba/PR

Zdravi recepti za svaki self-care dan – Maja zna kako bez stresa i komplikacija! Zdravi recepti za svaki self-care dan – Maja zna kako bez stresa i komplikacija!

Ako ste ikad sjeli za sto i pitali se “šta mi danas stvarno prija?”, možda već nesvjesno koračate putem koji Maja Pilav zagovara svakog dana... putem svjesne, zdrave i ukusne ishrane.

 

Vlasnica bistroa Zdravo i stručnjakinja za zdravu prehranu vjeruje da je hrana mnogo više od kalorija. Ona je naš saveznik, podrška i svakodnevni reset dugmeta „brinem o sebi“.

 

Maja Pilav-zdravo-1_bonjour_ba

Maja Pilav

 

U Majinoj kuhinji, glavnu riječ vode sezonske namirnice i to one koje mirišu na baštu. Njena filozofija je jasna: balans ne znači odricanje, nego pametan izbor jer, kad tanjir postane vaš mali kućni spa znate da ste na dobrom putu.

 

Maja Pilav-zdravo-23_bonjour_ba

Maja Pilav-zdravo-24_bonjour_ba
 

U njenom pristupu zdravlju, hrana je mnogo više od unosa kalorija. Ona je moćan alat za prevenciju bolesti i poboljšanje općeg zdravstvenog stanja. Kroz jednostavne i zdrave recepte, Maja nam pokazuje kako unositi dovoljno hranjivih tvari u organizam i time unaprijediti naše zdravlje na svakodnevnoj bazi.

 

Maja Pilav-zdravo-2_bonjour_ba

 

Kvaliteta, a ne količina: osnovna filozofija prehrane

Maja navodi da uživanje u hrani i briga o zdravlju nisu suprotnosti, već timski igrači. Maja savjetuje da se fokusiramo na odabir hranjivih namirnica koje će podržati našu energiju, vitalnost i ravnotežu u tijelu.

 

Maja Pilav-zdravo-27_bonjour_ba
 

Savjetuje da uživamo u hrani, ali da ne zaboravimo na njen nutritivni učinak, koji dugoročno doprinosi našoj fizičkoj i mentalnoj dobrobiti.

 

 

Zvuči jednostavno? Zapravo i jeste. Samo treba malo više svjesnosti i nekoliko dobrih recepata za početak.

Zašto čekati ponedjeljak? Probajte ova dva recepta već danas.
 

Čokoladni Chia Puding


Za ljubitelje slatkiša koji žele uživati u zdravom desertu, ovaj puding je savršen izbor.

 

Maja Pilav-zdravo-chia_puding1_bonjour_ba
 

Sastojci

  • 500ml bademovog mlijeka
  • 4 kašike chia sjemenki
  • 3 mekane hurme
  • 2 kašike kakao praha

 

Priprema

U blenderu umutiti bademovo mlijeko, hurme i kakao prah. Smjesu prespite u staklenku, dodajte chia sjemenke i ostavite da odstoji 15 minuta kako bi sjemenke nabubrile. Za finalni touch dodajte maline, banane ili sjeckane orahe. Gotovo!
 

Integralni Griz


Ukusan i hranjiv obrok, savršen za doručak ili užinu.

 

Maja Pilav-zdravo-integralni_griz2_bonjour_ba
 

Sastojci

  • 1l zobenog mlijeka
  • 150-200g integralnog griza od pira
  • 60g kokosovog šećera
  • 1 kašika cejlonskog cimeta u prahu
  • 6 kašika putera od badema
  • 3 kašike meda

 

Priprema

Dovedite zobeno mlijeko trenutak pred vrenje, smanjite vatru i pomalo sipajte griz stalno miješajući. Nastavite miješati na slaboj vatri i za nekih 3 do 5 minuta bit će gotovo.

Za dodatak, sve sastojke (uključujući bademov puter) dobro izmiješajte u zdjeli spatulom. Rasporedite jednake količine u posudice, prije ili poslije sipanja griza, ili formirajte rukama kuglice i utisnite ih u griz. Poslužite toplo ili hladno, u posudicama ili okrenite na tanjir, pažljivo izvucite kalup i prelijte medom. Bonus: izgleda kao mini desert, a krije nutritivnu bombu.

Zdrava ishrana nije luksuz već svakodnevni izbor koji počinje od male odluke da sebe stavimo na prvo mjesto. Maja nas podsjeća da briga o tijelu ne mora izgledati kao kazna, već kao nagrada, a kad je ta nagrada ukusna, kremasta i još dobro izgleda na tanjiru… još bolje!
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!