TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 24.9.2020.

Kraj sedmice idealan je za pripremu delicija koje će oduševiti svako nepce, a postoji li omiljenije jelo na svijetu od paste?

S obzirom na to da comfort hrana pruža i emocionalno zadovoljstvo svakim zalogajem, uživanje u kremastim jelima s pastom uistinu je poseban gourmet trenutak!

Foto: @irinahp

Iako je jesen kalendarski stigla, još uvijek se ne opraštamo od omiljenih ljetnih okusa. Špageti sa sosom od paradajza i začinskim biljem savršeno evociraju ljetnu bezbrižnost, a tanjur prepun okusa uvijek će osigurati i kombinacija aromatičnog i mirisnog pesta u kombinaciji s malo parmezana i omiljenim začinskim biljem.

RECEPTI S TJESTENINOM KOJE ĆETE PRIPREMITI U 20 MINUTA

PASTA U ARRIBIATA SOSU

Pikantan, no, ukusan sos koji se brzo priprema i nudi neodoljivu kombinaciju okusa!

Sastojci:

  • tjestenina
  • 4 zrela paradajza
  • 1 luk
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 2 češnja bijelog luka
  • 3 kašikice paradajz pirea + 1,5 časa vode
  • pola kašičice šećera
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • mediteranski začini
  • Čili

Priprema:

Oguliti crveni luk i isjeckati na komadiće. Popržiti ga na ulju dok ne omekša. Dodati i sjeckani bijeli luk te paprike isjeckane na kokice. Kada paprike omekšaju, dodati usitnjeni paradajz. Razmutite paradajz pire u vodi te dodajte u tavu.

dmBio koncentrat paradajza u tubi & dmBio začinsko bilje (origano, luk, mrkva, bosiljak) odlično su društvo pripremi svakog talijanskog jela

Pirjate 15-ak minuta i dodajte čilija po ukusu te mediteranske začine koji će dati italian vibe jelu.
U međuvremenu skuhajte i pastu prema uputama na pakiranju te dodajte u sos. Preostaje još samo serviranje.


PASTA S PESTOM

Kada želite brz i jednostavan ručak ili večeru, tjestenina je uvijek dobra ideja, a dio ovog recepta je organic pesto basillico koji će biti zdrava opcija i dodatno uštedjeti vrijeme pripreme.

Sastojci:

  • 300 g tjestenine
  • 30 g sitno naribanoga parmezana
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • sol, papar

Priprema:

Tjesteninu skuhajte u velikoj zdjeli kipuće slane vode prema uputama na pakiranju.


Dodavanjem začinske soli poput dmBio soli s celerom, bosiljkom, mažuranom i drugim biljem osiguravate dodatno bogatstvo okusa u jelima

Ocijedite tjesteninu, stavite ju u posudu i preko nje prelijte pesto. Začinite solju, paprom i s malo limunovog soka.

dmBio umak sadrži bosiljak, ekstra djevičansko maslinovo ulje iz biološkog uzgoja, sok od limuna, pinjole i sol te će savršeno upotpuniti svako jelo s tjesteninom

Sve dobro promiješajte i tjesteninu poslužite na tanjuru s dodatnim parmezanom posipanim po vrhu. Po želji jelo možete dodatno obogatiti i cherry rajčicama ili povrćem kuhanim na pari poput brokule ili šparoga.

I naravno, kako bi vaša priča završila u la dolce vita stilu (čitajte: neodoljivom talijanskom poslasticom), možete pripremiti sorbeto. Ova napola zamrznuta slastica od mješavine voća i šećernog sirupa oduševit će svakoga!

SORBETO OD MALINA

Skuhajte šećerni sirup miješajući 80 g šećera i 300 ml vode. Ohladite ga i pomiješajte s 400 g svježih ili zamrznutih malina, zgnječite u pire i protisnite kroz sito te stavite u zamrzivač. Nakon otprilike 4 sata sorbeto jednom i kratko izmiksajte kako bi postao kremast te poslužite. 

Za pripremu zdravije varijante ove slastice, možete birati dmBio kokosov šećer iz biološkog uzgoja.
 

Večeru završite uz omiljeni namaz i hrskavi, domaći kruh.

Bon apetit! 


Bonjour

Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet

TEKST: Dragana Rauš

Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet

U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.

mlinIdealno mjesto za odmor, mir i tišinu, u srcu prirode…🍃🍃 #restoran #restoranmlin #bosna #oazam
 

 

Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.

 

mlinDoživite ukuse tradicije u srcu Tešnja – restoran Mlin vas čeka s domaćim specijalitetima i neza (1)-1

 

Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.

 

mlin☺️☺️
 


Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.

 

mlinDoživite ukuse tradicije u srcu Tešnja – restoran Mlin vas čeka s domaćim specijalitetima i neza
 

Šta obavezno probati?

Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
 

Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
 

Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.

 

Foto: @restoranmlin


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!