Čokoladna blagdanska drvca s marshmallows kremom su idealna vikend slastica. Donosimo recept.
Tekst:Bonjour.ba/PR
GOURMETOsmišljavanje blagdanskog menija aktivnost je koja zabavlja cijelu obitelj. Dio koji privlači pažnju i najmlađih tiče se posljednjeg slijeda tijekom gotovo svakog ručka – deserta.
Upravo je priprema blagdanskih slastica s klincima tradicija koju pomno održavamo.
Sudjeluju u pripremi jela, mjerenju namirnica, dok je ukrašavanje posao u kojem i u najmlađoj dobi pokazuju vrstan talent. Upravo zbog toga se ovaj recept koji potpisuje bh.gastro blogerica Torte i Ja nameće kao sjajno čokoladno osvježenje, ali i prilika za druženje cijele obitelji u kuhinji.
Nataša je uz recept kreirala i fotografije slastice koje pokazuju zašto su ova čokoladna blagdanska drvca od mekog, sočnog i osvježavajućeg biskvita s limunom, preliveni čokoladom i marshmallows kremom, kolač koji će se dugo pamtiti.
Za biskvit je potrebno:
100 ml mlijeka na sobnoj temperaturi
150 gr omekšanog putera
4 jaja
2 Dolcela šećera od limuna
200 gr šećera od trske
200 gr Podravka mekog brašna
50 gr Dolcela Gussnela
1 Dolcela prašak za pecivo
Prstohvat soli
Korica od jednog limuna
Sok od jednog limuna
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Izmutite bjelanjke s prstohvatom soli i ostavite ih u frižider dok pripremate ostale sastojke za biskvit. Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom od trske i Dolcela šećerom od limuna. Ostavite smjesu po strani i sjedinite sve suhe sastojke, brašno, Gussnel i prašak za pecivo. U suhe sastojke naribajte koricu od jednog limuna.
Nastavite da mutite smjesu sa žumanjcima postepeno dodajući mješavinu od suhih sastojka, zatim dodajte mlijeko i omekšani puter. Smjesu koju ste dobili sjedinite s bjelanjcima sa špatulom, nikako s mikserom.
Pripremite kalup od 26 ili 28 cm obima. Obložite kalup papirom za pečenje, a strane s puterom. Sipajte smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 25-30 minuta. Kada se biskvit ispekao, prelijte ga sa sokom od limuna i ostavite da se potpuno ohladi. Izrežite biskvit na 8 kriškica i na dnu kriškica stavite djelić ukrasne slamke. Zatim pripremite glazuru od čokolade.
Za glazuru je potrebno:
300 gr Dolcela ganache preljeva
Istopite na pari Dolcela ganache preljev i prelijete 8 jelkica. Ostavite u frižider dok pripremate marshmallows kremu.
Za marshmallows kremu je potrebno:
200 gr marshmallowsa
200 ml Dolcela šlaga 5+
Otopite na pari marshmallowse, mutite šlag i kada dobijete polučvrsti snijeg, postepeno dodajite smjesu od otopljenih marshmallowsa.
Fini, pjenasti snijeg uspite u vrećicu za dekoriranje i ukrasite jelkice.