Slano u Hrvatskoj domaćin je 8 filmskih projekata u razvoju CineLink radionica SFF-a - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Slano u Hrvatskoj domaćin je 8 filmskih projekata u razvoju CineLink radionica SFF-a

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
19.6.2023.

CineLink Industry Days, industrijski odjel Sarajevo Film Festivala, će od 20. do 24.06. organizovati CineLink radionicu u Slanom (Hrvatska), gdje će u fokusu biti osam filmskih projekata u razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CineLink tim će se u Slanom fokusirati na unapređenje produkcijskih vrijednosti povezujući projekte s filmskim profesionalcima te će kroz opsežne sesije autorima ponuditi pomoć u razvoju scenarija.

Osam projekata sa radionice u Slanom dio su ovogodišnje selekcije CineLink Co-Production Marketa. CineLink Co-Pro Market 2023 će za vrijeme održavanja 29. Sarajevo Film Festivala predstaviti ukupno 11 dugometražnih igranih filmskih projekata u razvoju pred više od 150 producenata, distributera i sales agenata iz preko 40 zemalja.

 Dok se u blizini održava Ponta Lopud festival, učešće u radionici u Slanom će pružiti učesnicima priliku za interakciju i umrežavanje sa filmskim profesionalcima i renomiranim gostima. Također će prisustvovati i masterclassu koji će na Ponta Lopud festivalu održati Ruben Östlund, dvostruki dobitnik Zlatne palme na Filmskom festivalu u Cannesu i prošlogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva Sarajevo Film Festivala.  

 Ovogodišnju selekciju CineLink Co-Production Marketa čine etablirani filmski autori, ali i oni koji debituju sa dugometražnim filmovima. CineLink dočekuje nagrađene alumniste Sarajevo Film Festivala među kojima su Zeynep Dilan Süren, Dušan Kasalica i Gabriel Tzafkas. U selekciji su i autori koji su prethodne filmove premijerno prikazali na renomiranim filmskim festivalima, poput Erenika Beqirija s filmom The Van koji je nominovan na Filmskom festivalu u Cannesu za najbolji kratki film, a osvojio je i nagradu za najbolji kratki film na Les Arcs European Film Festivalu, zatim Olivéra Rudolfa s filmom Fonica M-120, nominovanog za nagradu Cinefondation na Filmskom festivalu u Cannesu 2021, Mariusa Olteanua s igranim filmom Monstri, premijerno prikazanim na Berlinaleu 2019 i Kateryne Gornostai s filmom Stop-Zemlia, premijerno prikazanim na Berlinaleu 2021. CineLink želi dobrodošlicu novim i najperspektivnijim autorima iz regije među kojima su Josip Lukić, Đorđe Vojvodić, Ana Kitanova i Brigita Kanyaro.

Sarajevo Film Festival i CineLink Industry Days, stekli su reputaciju marljivim podsticanjem i otkrivanjem talenata kroz različite programe. Među uspješnim filmskim ostvarenjima koja nastaju uz CineLink Industry Days, izdvaja se film Sigurno mjesto Juraja Lerotića, koji je na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu osvojio dva Srca Sarajeva: za najbolji film i najboljeg glumca.

 CineLink Industry Days za Co-Production Market nudi i značajan broj nagrada kroz saradnju s regionalnim filmskim fondovima kao što su Slovenski filmski centar, Filmski centar Srbije i Filmski centar Crne Gore, ali i međunarodnim partnerima: Eurimages i Arte. Raznoliki raspon priznanja predstavljenih na CineLink Industry Days čini ga stabilnom početnom platformom za ostvarenje međunarodnog i regionalnog uspjeha.

 29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18.08. 2023. godine.***
Naslovna fotografija: Sarajevo Film Festival PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno