TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 28.6.2021.

Cheesecake je sigurno jedan od najboljih deserta koje možete probati, ali jeste li već probali smrznuti Cheesecake na štapiću? Super je #mljac, tekstura je i dalje kremasta, ali super osvježavajuća.

Za početak napravite cheesecake po svom receptu ili se poslužite receptom kojeg smo naveli u nastavku, a zatim vam treba samo preljev od čokolade u koji ćete umočiti smrznute kriške.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gamzespatisseriee

U biti klasični cheesecake se reže na manje komade koje stavite na štapić, dodatno ohladite te prije služenja stavite u rastopljenu čokoladu i posipate najrazličitijim dodacima. Izbori za dekoraciju su neograničeni, od sjeckanih orašastih plodova, smrznutog voća, kokosa ili nekog po vašem izboru dodatka. Izgledaju wow i apsolutna su poslastica za ljetne dane.

Sastojci za koru:

  • 350 g zdrobljenog keksa
  • 175 g rastopljenog maslaca

Sastojci za kremu:

  • 350 ml slatkog vrhnja
  • 500 g krem sira
  • 120 g šećera
  • 250 g rastopljene bijele čokolade

Preljev:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 250 g bijele čokolade

Priprema:

Sastojke za koru sve zajedno sjedinite. Nakon toga, dobivenu smjesu stavite u okrugli kalup i pritisnite kako bi ujednačili bazu kolaču, a zatim stavite u frižider. Zatim u novu posudu stavite 350 ml slatkog vrhnja kojeg miješate sa mikserom dok ne dobijete fini šlag. Posudu sa vrhnjem odvojite sa strane, a u novu posudu stavite 500 g krem ​​sira sa 120 grama šećera i promiješajte. Zatim dodajte 250 g rastopljene bijele čokolade i ponovno miješajte dok smjesa ne postane glatka.

Šlag koji ste umutili prije, pomiješajte je sa smjesom sira i čokolade te tu smjesu izlilte u kalup sa biskvitom odnosno bazom. Sve to ostavite da se hladi otprilike 5 sati ili još bolje preko noći.

Za preljev pomiješajte 200 ml slatkog vrhnja i 250 g bijele čokolade. Otopite skupa i prelilte preko cheesecakea. Preko toga dodajte dekoraciju koju želite.

***

Naslovna fotografija: @britschis_backhimmel
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava Ljetni ručak ispod 30min: Feta koja se pretvara u kremu i pasta koja to obožava

Zapečena feta, paradajz koji puca pod viljuškom i pasta koja sve povezuje – da, ovo je ta kombinacija.

Ako volite recepte koji izgledaju kao da ste se potrudili više nego što jeste, nastavite čitati. Glavna zvijezda današnjeg tanjira je President Somborska feta iz Lactalisove ponude - kremasta, slana i savršeno se topi u pečenju, stvarajući umak kojem ne treba mnogo više da zablista.

 



Ono što je najbolje? Ova kombinacija se ne pretvara da je nešto što nije. Ne pokušava da bude dijetalna, ali se osjeća lagano. Ne traži luksuzne sastojke. Možete je jesti toplu, ali i hladnu uz rukolu i mrvu limuna. 

Možete je ponijeti na piknik ili servirati na terasi uz čašu vina. Ukratko: ovo je recept koji ćete spremati više puta nego što sada mislite.

 

 

Zapečena pata sa feta sirom i cherry paradajzom


bonjour_ba_lactalis_012
 

Sastojci (za 2 osobe):  
 

  • 150 g paste (penne, fusilli, farfalle...)
  • 1 pakovanje Somborske fete (275g)
  • 250–300 g cherry paradajza
  • 3-4 čehna bijelog luka
  • Maslinovo ulje
  • Sušeni origano ili italijanski začini
  • Svježi bosiljak, menta, rukola (po želji)
     

bonjour_ba_lactalis_01

bonjour_ba_lactalis_02
 

Priprema:    

Zagrijte rernu na 200°C. Pripremite posudu za pečenje: U sredinu manjeg vatrostalnog posuđa stavite fetu u komadu. Oko nje rasporedite cherry paradajz. Dodajte bijeli luk, začine i prelijte sve s 2–3 kašike maslinovog ulja. Pecite 25–30 minuta dok feta ne omekša i cherry paradajz ne ispucaju i puste sok.


bonjour_ba_lactalis_03

bonjour_ba_lactalis_04


U međuvremenu skuhajte pastu po uputstvu na pakovanju.  Izvadite iz rerne, pa izgnječite fetu i paradajze u kremasti umak. Dodajte ocijeđenu pastu i po potrebi malo vode od kuhanja da povežete sos. Promiješajte, ukrasite svježim bosiljkom, rukolom i poslužite odmah.


bonjour_ba_lactalis_06

bonjour_ba_lactalis_08
 

Foto: Lactalis PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!