Cheesecake sa Milkom: bh. food blogerica otkrila nam je recept za ovaj neodoljivo kremast kolač

GOURMET
16.1.2021.

Ako ste ljubitelj cheesecake kolača, a još više uživate u Milka proizvodima, onda će ovaj kolač sigurno postati vaša sljedeća omiljena slastica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ovaj kolač odličan je za počastiti drage osobe, ali će biti i #mljac pratilac malim trenucima odmora uz ugodnu popodnevnu kavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajni sastojak najbolje varijante ove torte otkrila nam je Jasmina, food blogerica čije ukusne recepte možete pratiti na @jasmina.spiodic. U razgovoru sa Jasminom saznali smo da je odlučila započeti svoju slatku priču na Instagramu sasvim spontano, točnije na nagovor prijateljica: "Prvo sam odlučila objavljivati svoje omiljene recepte, a potom kako se moja zajednica širila počela sam kuhati sve ono što su mi predlagali moji pratioci. Svi skupa smo napravili mjesto u kojem možete pronaći jednostavne, ukusne i isprobane recepte.“

Osnovni začin svakog jela za nju su strast i ljubav jer, kako ona kaže: „bez njih nikada ne možete napraviti dobar kolač ili jelo.“ Pošto smo saznali da Jasmina najviše uživa u tradicionalnim kolačima, a posebice u baklavi, zanimalo nas je gdje najčešće pronalazi inspiraciju za svoje slastice: „Pošto zaista volim da jedem, inspiracija nekako dolazi sama od sebe. Npr. ja dok pravim jedan kolač, već imam ideju za drugi kolač. Isti slučaj je i sa slanim jelima. Volim isto tako da gledam razne strane kulinarske emisije koje mi nametnu nove ideje jer volim da učim iznova i iznova.“

U nastavku otkrivamo još nekoliko zanimljivih činjenica i trikova koje je sa nama podijelila, kao i recept za pripremu cheesecake torte sa Milkom.

Kada se rodila tvoja ljubav prema hrani?

Ja sam još kao djevojčica mjesila kolače i uživala u tome.Tad nisam imala nikakve recepte, niti sam imala izbor sastojaka kao sada. Sve sam pravila spontano, "odoka" što bi se reklo i vjerovali ili ne svaki kolač je uspijevao.

Imaš li uzore u čije recepte i načine pripreme hrane rado zaviriš?

Nemam uzore zaista, ja pišem sama svoju priču. Generalno volim da vidim šta drugi spremaju, volim da vidim lijepu fotografiju hrane, volim hranu raznih kultura, a posebno mi pažnju privlači turska kuhinja.

Što najviše voliš u pravljenju ukusnih jela?

Najviše volim momenat kada neko jelo ili tortu treba dekorisati. Meni je jako bitan taj vizualni izgled svakog jela, a posebno kada znam da sam se potrudila da bude ukusno. Sve to začinim lijepom dekoracijom da li to bio ručak ili torta, volim da izgleda lijepo i primamljivo.

Kulinarski trik kojeg svi trebamo znati?

Strpljenje definitivno. Možda zvuči čudno, ali vjerujte, strpljenje je bitno prilikom izrade svakog jela, torte ili kolača. Također, izdvojila bih još nekoliko savjeta koji će sigurno olakšati svaku pripremu jela: sve sastojke pripremite unaprijed jer će ovo pomoći da ostanete fokusirani na recept, a i manje nereda će nastati u kuhinji. Da bi vam biskvit uspio, žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom dok se smjesa ne udupla. Također, pećnicu ne otvarajte za vrijeme pečenja biskvita.

 MILKA CHEESECAKE by @jasmina.spiodic

Foto: @jasmina.spiodic

SASTOJCI:

Kora:

  • 8 bjelanjaka
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika mljevenog keksa

Fil sa žumanjcima:

  • 8 žumanjaka
  • 60 g šećera
  • 50 g mliječne Milka čokolade
  • 5 kašika mljevenog keksa
  •  200 ml slatke pavlake

Fil sa sirom:

  • 500 g Maskarpone sira
  • 2 kašike šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja

Glazura:

  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 g mliječne Milka čokolade

PRIPREMA:

Kora: Izradite bjelanjke u čvrsti snijeg, zatim dodajte šećer, potom mljeveni keks i lagano sjedinite sa pjenjačom. U kalup od 24 cm rasporedite smjesu te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180° C 15-20 minuta. Pečete od ove smjese dvije kore.

Fil prvi dio: Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom i kuhati na pari otprilike 15-20 minuta. U vruću smjesu dodati Milka čokoladu koju miješate dok se ne istopi. Smjesu zatim ostaviti da se ohladi. Umutite slatku pavlaku i dodajte u kremu i dodati mljeveni keks. Kašikom sjedinite smjesu.

Fil drugi dio: Smiksati slatko vrhnje, ali ne skroz da bude čvrsto. Potom dodati sir, šećer i miksati.

Redati po principu: kora, fil sa žumanjcima, fil sa sirom, kora, glazura.

Glazura: Zagrijati slatko vrhnje, ali pazite da ne provrije. Zatim sklonite posudu sa peći, dodajte čokoladu i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da se ohladi otprilike 15 minuta, a onda preliti preko cheseecake torte. Uživajte!

Nakon što isprobate ovaj recept, za mnoštvo drugih, ukusnih slastica zavirite na instagram profil @jasmina.spiodic. Dobar tek!

***

Naslovna fotografija: @jasmina.spiodic
Tekst: Ilda Lihić-Isović

GOURMET , 16.1.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@jasmina.spiodic

Podijeli:

Posljednje objavljeno