TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 19.5.2025.

Cheesecake s jagodama je odgovor na pitanja koji desert pravite danas! vrate ravno u djetinjstvo?

Znate ono kad proljeće najzad ozbiljno pokuca na vrata, ne s kaputima na pola kopčanja i neodlučnim vremenskim prognozama, već s punim košarama jagoda na pijaci i mirisima koji nas. E pa, to je upravo taj trenutak i vrijeme je da ga proslavimo kako dolikuje… s cheesecake kolačem s jagodama.

 

 

Ovaj cheesecake s jagodama je kao da su se april i maj dogovorili da naprave desert iz snova, spoj kremaste raskoši, blago kiselkastog voća i podloge koja hrskavo pozdravlja svaki zalogaj. 

 

cheesecake_jagoda_3_bonjour_ba
 

Ne morate biti slastičar da biste ga uspjeli napraviti jer je recept za ovaj cheesecake s jagodama jednostavan, a rezultat izgleda kao da ste ga naručili iz fancy pekare s Instagram feeda.

 

cheesecake_jagoda_4_bonjour_ba
 

Sastojci za cheesecake s jagodama

 

Za podlogu:

  • 300 g mljevenog keksa 

  • 120 g otopljenog maslaca

 

Za kremu:

  • 500 g krem sira 

  • 200 ml slatke pavlake za šlag

  • 100 g šećera u prahu

  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

  • sok pola limuna

 

Za jagoda sloj:

  • 300 g svježih jagoda

  • 1–2 kašike šećera (po ukusu)

  • 1 kašičica želatine + 2 kašike vode (ili 1 kesica želatina u prahu)

 

Priprema:

Podloga

Pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac, dobro sjedinite i utisnite u kalup promjera 20–22 cm. Stavite u frižider da se stisne (barem 15 minuta) dok pravite kremu.

Krema

Mikserom umutite krem sir sa šećerom u prahu, vanilijom i limunovim sokom. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa je lagano umiješajte u krem sir. Kada dobijete glatku i pahuljastu smjesu, nanesite je preko ohlađene podloge. Vratite u frižider na barem 1 sat.

Jagoda sloj

Jagode isjeckajte i stavite ih u šerpicu sa šećerom. Neka kratko prokuhaju dok ne puste sok i postanu mekane. U posebnoj posudici pomiješajte želatinu s vodom da nabubri, pa dodajte u vruće jagode i dobro promiješajte. Ostavite da se malo prohladi pa nježno prelijte preko kreme.

Vratite u frižider na barem 4–5 sati, idealno preko noći, da se sve lijepo stisne.

 

cheesecake_jagoda_5_bonjour_ba
 

Mini trik: Ako želite dodatni glam momenat, pospite svježe jagode po vrhu cheesecake s jagodama prije serviranja ili dodajte listiće mente za onaj „ovo je iz restorana“ efekat.

Foto: @bakedbylaora


Bonjour

Najjednostavniji cheesecake ikad? Ovaj s jagodama pobjeđuje sve proljetne deserte!

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Najjednostavniji cheesecake ikad? Ovaj s jagodama pobjeđuje sve proljetne deserte! Najjednostavniji cheesecake ikad? Ovaj s jagodama pobjeđuje sve proljetne deserte!

Cheesecake s jagodama je odgovor na pitanja koji desert pravite danas! vrate ravno u djetinjstvo?

Znate ono kad proljeće najzad ozbiljno pokuca na vrata, ne s kaputima na pola kopčanja i neodlučnim vremenskim prognozama, već s punim košarama jagoda na pijaci i mirisima koji nas. E pa, to je upravo taj trenutak i vrijeme je da ga proslavimo kako dolikuje… s cheesecake kolačem s jagodama.

 

 

Ovaj cheesecake s jagodama je kao da su se april i maj dogovorili da naprave desert iz snova, spoj kremaste raskoši, blago kiselkastog voća i podloge koja hrskavo pozdravlja svaki zalogaj. 

 

cheesecake_jagoda_3_bonjour_ba
 

Ne morate biti slastičar da biste ga uspjeli napraviti jer je recept za ovaj cheesecake s jagodama jednostavan, a rezultat izgleda kao da ste ga naručili iz fancy pekare s Instagram feeda.

 

cheesecake_jagoda_4_bonjour_ba
 

Sastojci za cheesecake s jagodama

 

Za podlogu:

  • 300 g mljevenog keksa 

  • 120 g otopljenog maslaca

 

Za kremu:

  • 500 g krem sira 

  • 200 ml slatke pavlake za šlag

  • 100 g šećera u prahu

  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

  • sok pola limuna

 

Za jagoda sloj:

  • 300 g svježih jagoda

  • 1–2 kašike šećera (po ukusu)

  • 1 kašičica želatine + 2 kašike vode (ili 1 kesica želatina u prahu)

 

Priprema:

Podloga

Pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac, dobro sjedinite i utisnite u kalup promjera 20–22 cm. Stavite u frižider da se stisne (barem 15 minuta) dok pravite kremu.

Krema

Mikserom umutite krem sir sa šećerom u prahu, vanilijom i limunovim sokom. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa je lagano umiješajte u krem sir. Kada dobijete glatku i pahuljastu smjesu, nanesite je preko ohlađene podloge. Vratite u frižider na barem 1 sat.

Jagoda sloj

Jagode isjeckajte i stavite ih u šerpicu sa šećerom. Neka kratko prokuhaju dok ne puste sok i postanu mekane. U posebnoj posudici pomiješajte želatinu s vodom da nabubri, pa dodajte u vruće jagode i dobro promiješajte. Ostavite da se malo prohladi pa nježno prelijte preko kreme.

Vratite u frižider na barem 4–5 sati, idealno preko noći, da se sve lijepo stisne.

 

cheesecake_jagoda_5_bonjour_ba
 

Mini trik: Ako želite dodatni glam momenat, pospite svježe jagode po vrhu cheesecake s jagodama prije serviranja ili dodajte listiće mente za onaj „ovo je iz restorana“ efekat.

Foto: @bakedbylaora


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!