TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 19.5.2025.
Cheesecake s jagodama je odgovor na pitanja koji desert pravite danas! vrate ravno u djetinjstvo?
Znate ono kad proljeće najzad ozbiljno pokuca na vrata, ne s kaputima na pola kopčanja i neodlučnim vremenskim prognozama, već s punim košarama jagoda na pijaci i mirisima koji nas. E pa, to je upravo taj trenutak i vrijeme je da ga proslavimo kako dolikuje… s cheesecake kolačem s jagodama.
Ovaj cheesecake s jagodama je kao da su se april i maj dogovorili da naprave desert iz snova, spoj kremaste raskoši, blago kiselkastog voća i podloge koja hrskavo pozdravlja svaki zalogaj.
Ne morate biti slastičar da biste ga uspjeli napraviti jer je recept za ovaj cheesecake s jagodama jednostavan, a rezultat izgleda kao da ste ga naručili iz fancy pekare s Instagram feeda.
Sastojci za cheesecake s jagodama
Za podlogu:
300 g mljevenog keksa
120 g otopljenog maslaca
Za kremu:
500 g krem sira
200 ml slatke pavlake za šlag
100 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanilije
sok pola limuna
Za jagoda sloj:
300 g svježih jagoda
1–2 kašike šećera (po ukusu)
1 kašičica želatine + 2 kašike vode (ili 1 kesica želatina u prahu)
Priprema:
Podloga
Pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac, dobro sjedinite i utisnite u kalup promjera 20–22 cm. Stavite u frižider da se stisne (barem 15 minuta) dok pravite kremu.
Krema
Mikserom umutite krem sir sa šećerom u prahu, vanilijom i limunovim sokom. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa je lagano umiješajte u krem sir. Kada dobijete glatku i pahuljastu smjesu, nanesite je preko ohlađene podloge. Vratite u frižider na barem 1 sat.
Jagoda sloj
Jagode isjeckajte i stavite ih u šerpicu sa šećerom. Neka kratko prokuhaju dok ne puste sok i postanu mekane. U posebnoj posudici pomiješajte želatinu s vodom da nabubri, pa dodajte u vruće jagode i dobro promiješajte. Ostavite da se malo prohladi pa nježno prelijte preko kreme.
Vratite u frižider na barem 4–5 sati, idealno preko noći, da se sve lijepo stisne.
Mini trik: Ako želite dodatni glam momenat, pospite svježe jagode po vrhu cheesecake s jagodama prije serviranja ili dodajte listiće mente za onaj „ovo je iz restorana“ efekat.
Foto: @bakedbylaora
TEKST: Dragana Rauš
Nova gastro tačka na Trgu slobode, stvorena je za one koji znaju cijeniti hranu koja je jednako ugodna za oko i za nepce, vino koje se bira s polica od poda do plafona i koktele zbog kojih će ti svaki izlazak sa drugaricama biti kao scena iz serije Sex and the City.
Jer ponekad je samo novo mjesto dovoljno da ponovo zavoliš grad u kojem si godinama.
Ovdje je sve u detalju, od teksture burrate na pizzi do wagyu sushija koji ne očekuješ u srcu Tuzle. Svaki tanjir je mala priča za sebe, a svaka fotografija uhvati djelić ambijenta koji podsjeća na privatnu vinsku sobu u kojoj bi rado da izgubiš pojam o vremenu.
Petkom se svjetla priguše, bend zasvira, a Trg slobode pretvori se u savršeno mjesto za afterwork druženje koje se lako oduži do kasno.
Don Papa je za one koji vole spoj elegancije i spontanosti. Za one koji cijene dobru kuhinju, ali i dobru priču.
FOTO: @the_maya_b
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!