TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 21.9.2021.

Kada se radi o receptima za jesen, uvijek kažemo 'da' za sve što je sa bundevom.

Izuzetak neće biti ni ovaj put kad smo se oduševili što je bundeva pronašla put do slatkog deserta u vidu cheesecake slastice.

Recept za koji i sam autor @zdravko.kulinarko ili Stefan Božić kaže da ga je par puta pravio i svaki put se pojede za dan, vjerujemo da je dovoljna motivacija da se zaputite do najbliže pijace po bundevu.

Foto: @zdravko.kulinarko

Kremasto punjenje od indijskog oraha i meda je slatko i slano, ali baš dovoljna uvertira da preliv od kokosove kreme se savršeno uklopi u koru od kikiriki putera i hurmi.

Kada prvi put napravite ovaj kolač, ne sumnjamo da će ubrzo postati favoritom. 

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

Sastojci za koru:

  • 200 g hurmi bez košpica, po potrebi potopiti u vodu 15 minura da hidriraju radi lakšeg mljevenja
  • 150 g kikiriki putera
  • 5 kašika organskog kakaa
  • 50 g pekan oraha
  • kašičica cimeta

Sastojci za fil:

  • 200 g indijskog oraha potopljenog u vodi 4 sata
  • 200 g pečene bundeve
  • 100 g meda/javorov sirup
  • 100 g istopljenog kokosovog ulja
  • 50 ml biljnog mlijeka
  • 10 g agar agara

Sastojci za dresing:

  • 100 g kokosove kreme
  • kašika meda/javorov sirup

Priprema:

Samljeti hurme u sjecku pa dodati ostale saatojke i mljeti dok se ne dobije ljepljiva smjesa.

Kalup za čizkejk prečnika 18 cm obložiti pek papirom, dno i zidove.

Prebaciti smjesu i dobro pritisnuti pritom podići smjesu uz zid kalupa. Ostaviti u frižider dok se sprema fil.

Procijediti indijski orah i staviti ga u blender, dodati bundevu, med, ulje, mlijeko i sve izblendati dok ne dobijete finu kremu.

Dodati aktiviran agar agar u smjesu i nastaviti blendiranje.

Sipati fil u kalup preko kore i protresti kalup da se fil ravnomjerno rasporedi.

Vratiti u frižider na nekoliko sati da se čiz stegne, a najbolje preko noći.

Za dressing pomiješati med, kokosovu kremu i umutiti mikserom par minuta.

Sipati preko fila i ravnomjerno rasporediti. Dekorisati cimetom.

Foto: @zdravko.kulinarko

Foto: @zdravko.kulinarko

Ovaj kolač odličan je za počastiti drage osobe, ali će biti i #mljac pratilac malim trenucima odmora uz ugodnu popodnevnu kafu ili čaj. 

Nakon što isprobate ovaj recept, za mnoštvo drugih, ukusnih slastica zavirite na Instagram profil @zdravko.kulinarko ili web stranicu.

***

Naslovna fotografija: @zdravko.kulinarko
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Posjetili smo Moba Street Food: Evo zašto je Mostar 12 dana živio u ritmu okusa i muzike

TEKST: Adelisa Mašić

Posjetili smo Moba Street Food: Evo zašto je Mostar 12 dana živio u ritmu okusa i muzike Posjetili smo Moba Street Food: Evo zašto je Mostar 12 dana živio u ritmu okusa i muzike

Kraj ljeta u Mostaru već četvrtu godinu zaredom znači samo jedno, a to je da ulice mirišu na svjetske kuhinje, trgovi postaju koncertne pozornice, a grad diše u ritmu zajedničkog druženja.

Moba Street Food Festival i ove godine opravdao je titulu najdražeg gastro susreta u gradu na Neretvi.


bonjour_ba35moba
 

Gastro put oko svijeta

Tokom 12 dana Mostar se pretvorio u malu svjetsku mapu okusa. Posjetitelji su mogli probati sve: od meksičkih zalogaja i azijskih wokova, do talijanske paste, burgera i slatkih francuskih palačinaka. Svaka večer donosila je novo iskustvo, a dilema je bila jedino: šta probati prvo?


bonjour_ba17moba

Mi smo, naravno, zavirili u festivalske štandove i prepustili se kušanju: od začinjenih burgera do hrskavih palačinaka i moramo priznati da je izbor bio sve samo ne lagan.


bonjour_ba22moba


bonjour_ba08moba
 

bonjour_ba38moba
 

Muzika pod zvijezdama

Osim hrane, Moba je i mjesto na kojem muzika gradi jednako važne uspomene. Festival su otvorili uvijek vedri Zoster, a u narednim danima publiku su rasplesali i Matija Cvek & The Funkensteins, Vesna Pisarović, TBF, kao i tribute bendovi posvećeni Oliveru, Gibonniju, Bijelom dugmetu i Indexima.

 



Zona za sve generacije

Moba nije bila samo za gurmane i ljubitelje muzike. Posebno su uživala djeca u Kids Zoni s napuhancima, klaunovima i radionicama. Kreativne ruke okušale su se u Wala Concept kutku oslikavanja cekera i šeširića, dok su Tinker Labs radionice inspirisale najmlađe da istražuju i eksperimentišu.

 



Festival zajedništva

Iako su u centru pažnje bili zalogaji i muzika, atmosfera Mobe uvijek podsjeća da je ključ svega - druženje. Bilo da ste došli s prijateljima ili porodicom, ili ste se jednostavno prepustili šetnji kroz mirise i zvuke, festival je ponovo pokazao da je najljepši začin svakog jela dobra energija ljudi koji ga dijele.


bonjour_ba36moba

Foto: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!