TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 21.9.2021.
Kada se radi o receptima za jesen, uvijek kažemo 'da' za sve što je sa bundevom.
Izuzetak neće biti ni ovaj put kad smo se oduševili što je bundeva pronašla put do slatkog deserta u vidu cheesecake slastice.
Recept za koji i sam autor @zdravko.kulinarko ili Stefan Božić kaže da ga je par puta pravio i svaki put se pojede za dan, vjerujemo da je dovoljna motivacija da se zaputite do najbliže pijace po bundevu.
Foto: @zdravko.kulinarko
Kremasto punjenje od indijskog oraha i meda je slatko i slano, ali baš dovoljna uvertira da preliv od kokosove kreme se savršeno uklopi u koru od kikiriki putera i hurmi.
Kada prvi put napravite ovaj kolač, ne sumnjamo da će ubrzo postati favoritom.
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
Sastojci za koru:
Sastojci za fil:
Sastojci za dresing:
Priprema:
Samljeti hurme u sjecku pa dodati ostale saatojke i mljeti dok se ne dobije ljepljiva smjesa.
Kalup za čizkejk prečnika 18 cm obložiti pek papirom, dno i zidove.
Prebaciti smjesu i dobro pritisnuti pritom podići smjesu uz zid kalupa. Ostaviti u frižider dok se sprema fil.
Procijediti indijski orah i staviti ga u blender, dodati bundevu, med, ulje, mlijeko i sve izblendati dok ne dobijete finu kremu.
Dodati aktiviran agar agar u smjesu i nastaviti blendiranje.
Sipati fil u kalup preko kore i protresti kalup da se fil ravnomjerno rasporedi.
Vratiti u frižider na nekoliko sati da se čiz stegne, a najbolje preko noći.
Za dressing pomiješati med, kokosovu kremu i umutiti mikserom par minuta.
Sipati preko fila i ravnomjerno rasporediti. Dekorisati cimetom.
Foto: @zdravko.kulinarko
Foto: @zdravko.kulinarko
Ovaj kolač odličan je za počastiti drage osobe, ali će biti i #mljac pratilac malim trenucima odmora uz ugodnu popodnevnu kafu ili čaj.
Nakon što isprobate ovaj recept, za mnoštvo drugih, ukusnih slastica zavirite na Instagram profil @zdravko.kulinarko ili web stranicu.
***
Naslovna fotografija: @zdravko.kulinarko
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Kraj ljeta u Mostaru već četvrtu godinu zaredom znači samo jedno, a to je da ulice mirišu na svjetske kuhinje, trgovi postaju koncertne pozornice, a grad diše u ritmu zajedničkog druženja.
Moba Street Food Festival i ove godine opravdao je titulu najdražeg gastro susreta u gradu na Neretvi.
Gastro put oko svijeta
Tokom 12 dana Mostar se pretvorio u malu svjetsku mapu okusa. Posjetitelji su mogli probati sve: od meksičkih zalogaja i azijskih wokova, do talijanske paste, burgera i slatkih francuskih palačinaka. Svaka večer donosila je novo iskustvo, a dilema je bila jedino: šta probati prvo?
Mi smo, naravno, zavirili u festivalske štandove i prepustili se kušanju: od začinjenih burgera do hrskavih palačinaka i moramo priznati da je izbor bio sve samo ne lagan.
Muzika pod zvijezdama
Osim hrane, Moba je i mjesto na kojem muzika gradi jednako važne uspomene. Festival su otvorili uvijek vedri Zoster, a u narednim danima publiku su rasplesali i Matija Cvek & The Funkensteins, Vesna Pisarović, TBF, kao i tribute bendovi posvećeni Oliveru, Gibonniju, Bijelom dugmetu i Indexima.
Zona za sve generacije
Moba nije bila samo za gurmane i ljubitelje muzike. Posebno su uživala djeca u Kids Zoni s napuhancima, klaunovima i radionicama. Kreativne ruke okušale su se u Wala Concept kutku oslikavanja cekera i šeširića, dok su Tinker Labs radionice inspirisale najmlađe da istražuju i eksperimentišu.
Festival zajedništva
Iako su u centru pažnje bili zalogaji i muzika, atmosfera Mobe uvijek podsjeća da je ključ svega - druženje. Bilo da ste došli s prijateljima ili porodicom, ili ste se jednostavno prepustili šetnji kroz mirise i zvuke, festival je ponovo pokazao da je najljepši začin svakog jela dobra energija ljudi koji ga dijele.
Foto: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!