Savršen desert: Ovaj recept za cheesecake sa bundevom, kikiriki puterom i kokosom ćete praviti svaki dan - Bonjour.ba -...

Savršen desert: Ovaj recept za cheesecake sa bundevom, kikiriki puterom i kokosom ćete praviti svaki dan

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
22.9.2021.

Kada se radi o receptima za jesen, uvijek kažemo 'da' za sve što je sa bundevom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzetak neće biti ni ovaj put kad smo se oduševili što je bundeva pronašla put do slatkog deserta u vidu cheesecake slastice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za koji i sam autor @zdravko.kulinarko ili Stefan Božić kaže da ga je par puta pravio i svaki put se pojede za dan, vjerujemo da je dovoljna motivacija da se zaputite do najbliže pijace po bundevu.

Foto: @zdravko.kulinarko

Kremasto punjenje od indijskog oraha i meda je slatko i slano, ali baš dovoljna uvertira da preliv od kokosove kreme se savršeno uklopi u koru od kikiriki putera i hurmi.

Kada prvi put napravite ovaj kolač, ne sumnjamo da će ubrzo postati favoritom. 

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

Sastojci za koru:

  • 200 g hurmi bez košpica, po potrebi potopiti u vodu 15 minura da hidriraju radi lakšeg mljevenja
  • 150 g kikiriki putera
  • 5 kašika organskog kakaa
  • 50 g pekan oraha
  • kašičica cimeta

Sastojci za fil:

  • 200 g indijskog oraha potopljenog u vodi 4 sata
  • 200 g pečene bundeve
  • 100 g meda/javorov sirup
  • 100 g istopljenog kokosovog ulja
  • 50 ml biljnog mlijeka
  • 10 g agar agara

Sastojci za dresing:

  • 100 g kokosove kreme
  • kašika meda/javorov sirup

Priprema:

Samljeti hurme u sjecku pa dodati ostale saatojke i mljeti dok se ne dobije ljepljiva smjesa.

Kalup za čizkejk prečnika 18 cm obložiti pek papirom, dno i zidove.

Prebaciti smjesu i dobro pritisnuti pritom podići smjesu uz zid kalupa. Ostaviti u frižider dok se sprema fil.

Procijediti indijski orah i staviti ga u blender, dodati bundevu, med, ulje, mlijeko i sve izblendati dok ne dobijete finu kremu.

Dodati aktiviran agar agar u smjesu i nastaviti blendiranje.

Sipati fil u kalup preko kore i protresti kalup da se fil ravnomjerno rasporedi.

Vratiti u frižider na nekoliko sati da se čiz stegne, a najbolje preko noći.

Za dressing pomiješati med, kokosovu kremu i umutiti mikserom par minuta.

Sipati preko fila i ravnomjerno rasporediti. Dekorisati cimetom.

Foto: @zdravko.kulinarko

Foto: @zdravko.kulinarko

Ovaj kolač odličan je za počastiti drage osobe, ali će biti i #mljac pratilac malim trenucima odmora uz ugodnu popodnevnu kafu ili čaj. 

Nakon što isprobate ovaj recept, za mnoštvo drugih, ukusnih slastica zavirite na Instagram profil @zdravko.kulinarko ili web stranicu.

***

Naslovna fotografija: @zdravko.kulinarko
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno