Savršen desert: Ovaj recept za cheesecake sa bundevom, kikiriki puterom i kokosom ćete praviti svaki dan
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETKada se radi o receptima za jesen, uvijek kažemo 'da' za sve što je sa bundevom.
Izuzetak neće biti ni ovaj put kad smo se oduševili što je bundeva pronašla put do slatkog deserta u vidu cheesecake slastice.
Recept za koji i sam autor @zdravko.kulinarko ili Stefan Božić kaže da ga je par puta pravio i svaki put se pojede za dan, vjerujemo da je dovoljna motivacija da se zaputite do najbliže pijace po bundevu.
Foto: @zdravko.kulinarko
Kremasto punjenje od indijskog oraha i meda je slatko i slano, ali baš dovoljna uvertira da preliv od kokosove kreme se savršeno uklopi u koru od kikiriki putera i hurmi.
Kada prvi put napravite ovaj kolač, ne sumnjamo da će ubrzo postati favoritom.
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
Sastojci za koru:
- 200 g hurmi bez košpica, po potrebi potopiti u vodu 15 minura da hidriraju radi lakšeg mljevenja
- 150 g kikiriki putera
- 5 kašika organskog kakaa
- 50 g pekan oraha
- kašičica cimeta
Sastojci za fil:
- 200 g indijskog oraha potopljenog u vodi 4 sata
- 200 g pečene bundeve
- 100 g meda/javorov sirup
- 100 g istopljenog kokosovog ulja
- 50 ml biljnog mlijeka
- 10 g agar agara
Sastojci za dresing:
- 100 g kokosove kreme
- kašika meda/javorov sirup
Priprema:
Samljeti hurme u sjecku pa dodati ostale saatojke i mljeti dok se ne dobije ljepljiva smjesa.
Kalup za čizkejk prečnika 18 cm obložiti pek papirom, dno i zidove.
Prebaciti smjesu i dobro pritisnuti pritom podići smjesu uz zid kalupa. Ostaviti u frižider dok se sprema fil.
Procijediti indijski orah i staviti ga u blender, dodati bundevu, med, ulje, mlijeko i sve izblendati dok ne dobijete finu kremu.
Dodati aktiviran agar agar u smjesu i nastaviti blendiranje.
Sipati fil u kalup preko kore i protresti kalup da se fil ravnomjerno rasporedi.
Vratiti u frižider na nekoliko sati da se čiz stegne, a najbolje preko noći.
Za dressing pomiješati med, kokosovu kremu i umutiti mikserom par minuta.
Sipati preko fila i ravnomjerno rasporediti. Dekorisati cimetom.
Foto: @zdravko.kulinarko
Foto: @zdravko.kulinarko
Ovaj kolač odličan je za počastiti drage osobe, ali će biti i #mljac pratilac malim trenucima odmora uz ugodnu popodnevnu kafu ili čaj.
Nakon što isprobate ovaj recept, za mnoštvo drugih, ukusnih slastica zavirite na Instagram profil @zdravko.kulinarko ili web stranicu.
***
Naslovna fotografija: @zdravko.kulinarko
Tekst: Ilda Lihić-Isović