TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 21.9.2021.

Kada se radi o receptima za jesen, uvijek kažemo 'da' za sve što je sa bundevom.

Izuzetak neće biti ni ovaj put kad smo se oduševili što je bundeva pronašla put do slatkog deserta u vidu cheesecake slastice.

Recept za koji i sam autor @zdravko.kulinarko ili Stefan Božić kaže da ga je par puta pravio i svaki put se pojede za dan, vjerujemo da je dovoljna motivacija da se zaputite do najbliže pijace po bundevu.

Foto: @zdravko.kulinarko

Kremasto punjenje od indijskog oraha i meda je slatko i slano, ali baš dovoljna uvertira da preliv od kokosove kreme se savršeno uklopi u koru od kikiriki putera i hurmi.

Kada prvi put napravite ovaj kolač, ne sumnjamo da će ubrzo postati favoritom. 

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

Sastojci za koru:

  • 200 g hurmi bez košpica, po potrebi potopiti u vodu 15 minura da hidriraju radi lakšeg mljevenja
  • 150 g kikiriki putera
  • 5 kašika organskog kakaa
  • 50 g pekan oraha
  • kašičica cimeta

Sastojci za fil:

  • 200 g indijskog oraha potopljenog u vodi 4 sata
  • 200 g pečene bundeve
  • 100 g meda/javorov sirup
  • 100 g istopljenog kokosovog ulja
  • 50 ml biljnog mlijeka
  • 10 g agar agara

Sastojci za dresing:

  • 100 g kokosove kreme
  • kašika meda/javorov sirup

Priprema:

Samljeti hurme u sjecku pa dodati ostale saatojke i mljeti dok se ne dobije ljepljiva smjesa.

Kalup za čizkejk prečnika 18 cm obložiti pek papirom, dno i zidove.

Prebaciti smjesu i dobro pritisnuti pritom podići smjesu uz zid kalupa. Ostaviti u frižider dok se sprema fil.

Procijediti indijski orah i staviti ga u blender, dodati bundevu, med, ulje, mlijeko i sve izblendati dok ne dobijete finu kremu.

Dodati aktiviran agar agar u smjesu i nastaviti blendiranje.

Sipati fil u kalup preko kore i protresti kalup da se fil ravnomjerno rasporedi.

Vratiti u frižider na nekoliko sati da se čiz stegne, a najbolje preko noći.

Za dressing pomiješati med, kokosovu kremu i umutiti mikserom par minuta.

Sipati preko fila i ravnomjerno rasporediti. Dekorisati cimetom.

Foto: @zdravko.kulinarko

Foto: @zdravko.kulinarko

Ovaj kolač odličan je za počastiti drage osobe, ali će biti i #mljac pratilac malim trenucima odmora uz ugodnu popodnevnu kafu ili čaj. 

Nakon što isprobate ovaj recept, za mnoštvo drugih, ukusnih slastica zavirite na Instagram profil @zdravko.kulinarko ili web stranicu.

***

Naslovna fotografija: @zdravko.kulinarko
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje. 

Ovdje je glavni detalj: miris. 

I to onaj koji vas vraća nazad.


bonjour_ba_imaret_a_03
 

Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.

Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.


bonjour_ba_imaret_bw_02


Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.



bonjour_ba_imaret_1_01

bonjour_ba_imaret_2_01


Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.


bonjour_ba_imaret_bw_01

bonjour_ba_imaret_1_02
 

I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije. 

To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.


bonjour_ba_imaret__01

bonjour_ba_imaret__02


Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.


anigif


Baščaršija ljeti tek se zahuktava.

Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
 

I… nešto neočekivano.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!