TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 17.5.2025.
Skriven među vinogradima, u okruženju poput rajskog vrta, Emporia Wine & Dine luksuzni hotel s 12 soba spaja savremenu eleganciju s prirodnom ljepotom Hercegovine, nudeći mirno utočište, najimpresivnije zalaske sunca i fine dining inspirisan mediteranskim okusima.
Uz svako jelo pažljivo su uparena vina iz Emporia renomirane vinarije, stvarajući savršenu harmoniju okusa.
Vinarija Emporia, gdje vinarstvo doseže svoj umjetnički vrhunac, poznata je po vinima odležanim u betonskim jajima, amforama i barrique bačvama.
Osim vina, vinarija proizvodi i vrhunske likere od smokve, dugosazrijevajući liker od masline, višnjevaču, rakiju od šipka i domaću lozu. Ovdje svaka kap donosi okus tradicije i inovacije.
Kad sunce zađe, a večernja čarolija zavlada, Emporija se pretvara u filmski set, odišući šarmom što ovo mjesto čini savršenim za PR događaje, foto i filmska snimanja, boutique koncerte, vjenčanja i intimna slavlja.
White Mist Cuvée je ono za šta kažemo: "Morate probati".
White Mist Cuvée je vrhunska bijela kupaža Žilavke, Pošipa, Chardonnayja i rijetkog Chenin Blanca, jedinstvenog za europski terroir. Ovo je istinsko umjetničko djelo zanatskog vinarstva – slojevito, elegantno i zavodljivo.
Čisto uživanje za sva osjetila i ponosna ambasadorica vizije i stvaralaštva Emporije.
Foto: PR
TEKST: Adelisa Mašić
Ruzmarin je jedan od onih začina koji na prvi miris priziva Mediteran: sunce, more i svježe pečenu ribu.
Osim što će oplemeniti vašu kuhinju, ova zimzelena biljka može biti i dekorativan detalj na prozorskoj dasci ili balkonu. Njegovo uzgajanje je iznenađujuće jednostavno, ali traži nekoliko pravila kojih se vrijedi pridržavati.
Najviše voli jaku sunčevu svjetlost, pa mu osigurajte barem šest sati direktnog sunca dnevno. Ako ga uzgajate u stanu, najbolje je mjesto prozor okrenut prema jugu, istoku ili zapadu. Tlo treba biti dobro drenirano i blago suho, a zalijevanje umjereno. Dobra cirkulacija zraka pomoći će mu da ostane zdrav i mirisan tokom cijele godine.
Njegova upotreba u kuhinji je gotovo beskrajna. Savršen je dodatak pečenoj ribi, piletini i janjetini, a krompir iz rerne s nekoliko listića ruzmarina postaje prava mala gurmanska poslastica.
Svježi ili sušeni ruzmarin obogatit će okus domaćeg hljeba ili focaccie, a marinirano povrće poput tikvica i patlidžana dobit će novu dimenziju okusa.
Možete ga dodati i u tople napitke: grančica u čaju od limuna i meda pružit će aromu koja grije i osvježava istovremeno.
Ako želite uživati u svježem ruzmarinu tokom cijele godine, krajem ljeta ga orežite, a grančice osušite ili zamrznite.
Osim u kuhinji, poslužit će i kao prirodni osvježivač zraka, a njegov miris prizvat će u vaš dom dašak mora i ljeta čak i u hladnim mjesecima.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @leviti_estates
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!