TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 17.5.2025.

Skriven među vinogradima, u okruženju poput rajskog vrta, Emporia Wine & Dine luksuzni hotel s 12 soba spaja savremenu eleganciju s prirodnom ljepotom Hercegovine, nudeći mirno utočište, najimpresivnije zalaske sunca i fine dining inspirisan mediteranskim okusima.

Uz svako jelo pažljivo su uparena vina iz Emporia renomirane vinarije, stvarajući savršenu harmoniju okusa. 

 

Emporia Wine & Dine_5_bonjour_ba
 

Vinarija Emporia, gdje vinarstvo doseže svoj umjetnički vrhunac, poznata je  po  vinima odležanim u betonskim jajima, amforama i barrique bačvama.

 

Emporia Wine & Dine_4_bonjour_ba
 

Osim vina, vinarija proizvodi i vrhunske likere od smokve, dugosazrijevajući liker od masline, višnjevaču, rakiju od šipka i domaću lozu. Ovdje svaka kap donosi okus tradicije i inovacije. 

Kad sunce zađe, a večernja čarolija zavlada, Emporija se pretvara u filmski set, odišući šarmom što ovo mjesto čini  savršenim za PR događaje, foto i filmska snimanja, boutique koncerte, vjenčanja i intimna slavlja.

 

Emporia Wine & Dine_2_bonjour_ba
 

White Mist Cuvée je ono za šta kažemo: "Morate probati".

 

White Mist Cuvée je vrhunska bijela kupaža Žilavke, Pošipa, Chardonnayja i rijetkog Chenin Blanca, jedinstvenog za europski terroir. Ovo je istinsko umjetničko djelo zanatskog vinarstva – slojevito, elegantno i zavodljivo. 

 

Emporia Wine & Dine_3_bonjour_ba
 

Čisto uživanje za sva osjetila i ponosna ambasadorica vizije i stvaralaštva Emporije.

Foto: PR


Bonjour

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

TEKST: Adelisa Mašić

Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka. Nar stoji u zdjeli danima? Evo kako ga oguliti uz jednostavan trik bez nereda i fleka.

Nar je voće koje često kupimo s najboljom namjerom: zbog okusa, zdravlja i sezone, ali ga onda danima gledamo u zdjeli.

Razlog je gotovo uvijek isti: strah od nereda i fleka koje ostaju po rukama, radnoj površini i odjeći, a koje se ne skidaju baš tako lako. I tako nar stoji, odgađamo ga pojesti i na kraju često završi prezreo ili potpuno zaboravljen.

 



A zapravo, pitanje kako oguliti nar ne mora biti ni komplikovano ni neuredno. Uz jednostavan trik, cijeli proces postaje brz, čist i mnogo ugodniji.

Zašto se naru ipak vrijedi vratiti?  

Nar, poznat i kao šipak, posebno je cijenjen tokom zimskih mjeseci zbog svojih zdravstvenih benefita. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i korisnim biljnim spojevima koji jačaju imunitet, pomažu organizmu u borbi protiv upala i doprinose zdravlju srca. 

 



Upravo zato često se preporučuje u periodima prehlada i viroza, ali i kao dio uravnotežene prehrane. Njegove sočne sjemenke lako se uklapaju u salate, jogurt, zobene kaše ili deserte, ali samo ako ih uspijemo izvaditi bez stresa.

 



Trik uz koji nar gulimo bez fleka  

Ako ste se ikada pitali kako oguliti nar bez nereda, odgovor je jednostavan: uz pomoć vode.

 



Nar najprije dobro operite, zatim nožem uklonite gornji dio i lagano ga razrežite na nekoliko većih dijelova. Umjesto da ga čistite na suho, potopite dijelove u veću zdjelu s hladnom vodom. Pod vodom prstima nježno razdvajajte koru i oslobađajte sjemenke.

 



Ono što ovu metodu čini posebno praktičnom jeste to što:

– sok ne prska i ne ostavlja fleke
– bijeli dijelovi kore isplivaju na površinu
– sjemenke same padaju na dno i ostaju čiste

Na kraju je dovoljno ukloniti koru s površine vode i procijediti sjemenke. Bez nereda, bez mrlja i bez gorkih dijelova.

 



Uz ovaj trik, pitanje kako oguliti nar više neće biti razlog da ga odgađate, posebno u sezoni kada nam njegovi benefiti najviše trebaju.

Foto: @pomwonderfuluk


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!