TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 21.10.2014.
Kad gledamo njene kolačiće osjećamo se kao da smo ušetali u nekakvu slatku bajku. Makroni u pastelnim nijansama, čipkane posudice, kremaste ruže i čokoladne lizalice samo su dio aktera ove slatke priče. Njeno ime je Mara Cindrić, a njene slastice pronaći ćete ako potražite Noa cookies&cakes.
Premda je magistrirala hrvatski i njemački jezik, ova 27-godišnjakinja oduvijek je bila u potrazi za kreativnim načinom izražavanja. Crtala je, pisala, oslikavala posteljinu i majice, aranžirala cvijeće i ubacivala svoj dekorativni potpis gdje god je stigla.
Trenutno, njen život se vrti oko obitelji, davanja instrukcija iz njemačkog jezika i pravljenja slastica. No, unatrag par mjeseci, to nije bilo tako.
"Moja priča počinje sasvim spontano - prvim rođendanom mog sina. Ja i muž, inače također kreativna duša - zadužen za fotografiju i dizajn - smo odlučili napraviti „pravi“ dječji rođendan – sa zastavicama po cijeloj kući, šarenim kolačićima, tortom i sve što ide uz to, a obzirom na ekonomsku situaciju, odlučili smo sve napraviti sami. Tako da sam provodila sate i sate na internetu tražeći ideje. Ubrzo sam shvatila u kojem smjeru ići i upustila se u to. Nakon rođendana mi je draga prijateljica predložila da probam napraviti nešto slično za njeno vjenčanje i da se okušam u tom poslu. Naravno, nije mi trebalo dugo da pristanem. Shvatila sam da se i kroz slastice mogu kreativno izraziti, i to na više načina- od oblikovanja kolača, do slikanja po njima, a pogotovo mi je zadovoljstvo kada mi prepuste dekoriranje slatkog stola - tek tad nastaje potpuna slika - mogu stvoriti malu priču", otkrila nam je Mara.
Svaki taj "sweet table" inspiriran je određenom paletom boja zbog kojih Mara polako stječe ugled slastičarskog Wesa Andersona. Pored toga, primjetna je i njena pažljiva posvećenost detaljima: "Svaki „sweet table“ nastaje u dogovoru s mladencima (ili slavljenicima). Trudimo se udovoljiti željama kupaca. Ali naš pojam slatkog stola je nešto drugačiji od lokalnog. Ono što želimo prezentirati ne odnosi se samo na slastice nego i na dizajn i dekor stola. Važan nam je sveukupan dojam stola- da bude užitak za oko i nepce. Takva vrsta „slatkog stola" je relativna novina u svijetu,a pogotovo na našim prostorima. Svaki stol bi trebao biti priča za sebe i odraz onoga tko ga je naručio. Naravno da mi je drago kada mi prepuste da na svoju ruku radim (jer imam 101 ideju), ali na kraju je najvažnije da smo svi zadovoljni - i da su kolači pojedeni. Detalji su mi jako bitni, osobno jako volim cvijeće - smatram da ono zaokruži priču, pa se uvijek trudim da i ono nađe mjesta na slatkom stolu, i svijeće, knjige... ma svašta bih ja stavila."
Sve ove slastice potpisane su imenom njenog sina Noe, jer on je, kako kaže, njen najveći slatkiš i razlog zbog kojeg je cijela ova priča počela. Ipak, kolačići bi se slobodno mogli zvati i Mama, s obzirom da je Noinoj baki san bio okušati se u slastičarstvu: "Što se tiče recepata, ima tu svega, od maminih (kojoj je bio san postati slastičar!), do danas svima dostupnog interneta, 24h kitchen, susjeda - znači nema pravila, ako mi se učini zanimljivim, pišem recept, mijenjam po svojim željama, ubacujem, izbacujem, kombiniram - dok to ne bude to. Nemam neki veliki savjet, jedino da treba probati sve što vas zanima - nikad ne znate gdje leži talent. Da je meni netko prije pola godine rekao da ću ovo raditi ne bih mu vjerovala, ali eto - ne znaš dok ne probaš. Ipak, praksa čini majstora, a ja sam još daleko od toga..."

Od svih tih okusa kojima se svakodnevno poigrava teško je izabrati favorita: "Volim čokoladu. Ali, tko ne voli čokoladu? Ipak, možda mi nije omiljena, prije sam tip za kreme. Možda vanilija sa šumskim voćem. Da, da, to je to!"

Ali, bez obzira što voli, misli da je najbitnije igrati se i pustiti mašti na volju: "Volim eksperimentirati, jer nikad ne znaš što može nastati, u slastičarstvu je nekad i potreban eksperiment, nešto ne uspije – okreneš na nešto drugo - to je možda najvažniji savjet moje mame. Nikad ništa nije 'za baciti', snalažljivost je jako važna, kao i ideje, mašta..."

Kada je u pitanju interes lokalaca za njene kolačiće, Mara otkriva: "Ugodno smo iznenađeni, interes postoji, posebno s obzirom da smo počeli krajem sedmog mjeseca. Već smo imali dosta narudžbi, a nadamo se da će ih biti još. Mnogi još nisu ni čuli za stranicu, mnogi si ne mogu zamisliti, naručili bi „na kilo“, ali nadam se da će zaživjeti, jer mislim da se mlađim generacijama jako sviđa. Najveći izazov je da uspije sve što je naručeno (najveće sitnice u slastičarstvu znaju pokvariti sve), zadovoljiti kupca i stići sve na vrijeme. Kada se radi s hranom, sve se radi u zadnji tren, bar je to moja praksa, da bi bilo što svježije kada se posluži, tako da je trka s vremenom moj najveći izazov u ovom poslu."

Noa cookies&cakes potražite na njihovoj Facebook stranici ili kontaktirajte Maru direktno na +387 63 260759.
{gallery}2014_10/noacookies{/gallery}
Foto: NOA cookies&cakes
TEKST: Bonjour.ba - PR
Brzi test, bez previše razmišljanja. Šta vam je ove godine draže: večer koja se završi kad vi kažete da je dosta, piće koje gasi žeđ i doček koji se pamti po osjećaju ili večer koja ostaje upamćena po umoru?
Ako ste se pronašli u prvoj opciji, velike su šanse da ste drugi tim. Ne onaj koji odustaje od dočeka, nego onaj koji bira MALTene drugačiji pristup.U ovoj opciji, čak i način serviranja postaje neizostavni dio dočeka, a ne samo detalj. 


Šta zapravo znači biti „drugi tim“?
To ne znači da ste protiv izlazaka, slavlja ili klasičnog dočeka.
Znači da vam je važnije kako se osjećate tokom večeri. Da birate tempo, a ne scenarij koji se mora ispoštovati. Tu dolazimo do tri načina kako „drugi tim“ dočekuje Novu godinu:
Opcija 1: Vani, ali u svom ritmu
Volite grad, energiju i onaj osjećaj da se nešto dešava. U BiH je to onaj decembarski miks: magla u zraku, hladnoća koja “štipa”, jakna zakopčana do kraja i poruke koje stižu sa svih strana: “Gdje ste?”, “Kad dolazite?”, “Ko je već tu?”…
Samo bez forsiranja. Bez potrebe da se ostane do kraja po svaku cijenu. Malo se prođe, malo se zastane, uđe se tamo gdje ima mjesta, stane se uz šank, naruči nešto osvježavajuće, jer žeđ jasno kaže da je vrijeme za pauzu.
Lagano, spontano, izlazak se pretvori u večer koja traje duže nego što ste planirali.
U takvim večerima izbor pića ide ruku pod ruku s ritmom. Tu se prirodno uklapa Laško Dark Malt, bezalkoholno piće s punim malt karakterom i istim osjećajem rituala.
Poslužen u čaši, s ledom i svježinom koja se vidi na prvi pogled, postaje dio večeri, ne samo još jedna narudžba.

Opcija 2: Kod kuće, ali s jasnom idejom
Kućni dočeci odavno nisu rezervna opcija. Ovo je onaj plan koji je trebao biti skroman, a završi kao večer koju prepričavate cijeli januar.
Nema dress code-a, ali ima dobra atmosfera. Stol koji se stalno puni, partija remija koja traje duže nego što je iko planirao i ono nepisano pravilo dočeka u BiH: uvijek se iznese još nešto, “da ne zafali”.
Laško Dark Malt ovdje dobija svoj kućni ritual. Možda ste navikli piti direktno iz flaše, ali ove godine su stvari mrvicu drugačije. Sipanje u čašu, po mogućnosti onu višu, s ledom i kriškom limuna postaje dio atmosfere.
Bez alkohola, ali s punim okusom koji gasi žeđ i zadržava osjećaj opuštenosti, a jutro poslije ostane lagano.

Opcija 3: Solo, ali namjerno
Nema plana, nema buke, nema obaveze da se bilo kome javite u ponoć. Samo vi, prigušena muzika ili ploča koja se vrti u pozadini, možda film koji ste odlagali cijelu godinu i želja da novu godinu ne započnete u trci, nego u miru.
Laško Dark Malt je tu kao mali, ali važan detalj… piće koje pijete polako, bez žurbe. Jer čak i kad ste sami, način na koji pijete govori da ste večer uzeli za sebe. Shvatili ste već: pravi osjećaj dolazi kad je hladno, posluženo u čaši, s ledom i limunom.
Onaj trenutak kad led zazvecka u čaši i znate da je večer službeno počela.


Kako prepoznati da ste ove godine „drugi tim“ (i šta to znači u praksi)?
Ako se još dvoumite oko plana za Novu godinu, odgovor je jednostavan:
Ako vam je važno da:
večer traje koliko vi želite, a ne koliko ‘’treba'',
imate slobodu da promijenite ‘’ritam'' svog dana,
onda ste, sasvim siguno, dio drugog tima.
Bez obzira gdje ste i s kim dočekujete praznike, jedno ostaje isto: ritual… Onaj trenutak pauze i novi okus Laško Dark Malta koji se prirodno uklapa u atmosferu.
Ove godine, kao i svake naredne, sve više biramo ono što nam omogućava da ostanemo prisutni i da se zabavimo u svom ritmu.
Najjednostavnije pravilo za ovu Novu godinu?
Ne mijenjajte večer. Samo joj prilagodite ritam.
Sretni praznici i sretna Nova godina, drugom timu!
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!