TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 22.3.2024.

Proljeće je službeno tu! Sada čekamo i temperature koje idu u skladu sa sezonom, a dok čekamo, vrijeme je da pripremimo ormar za toplije dane koji dolaze.



Dakle, vrijeme je da napravite reorganizaciju ormara i još jednom, uz našu pomoć, izgradite smislenu capsule garderobu za ovu sezonu. Kako smo već i pisali do sada, capsule garderoba ima nekoliko prednosti zbog kojih se sve više ljudi priklanja ovakvom konceptu kupnje odjeće.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eve Pecak (@evepecak)



Prije svega, na ovaj ćete način uštedjeti na vremenu, ali i pametno investirati u komade koje možete nositi iz godine u godinu i kombinirati na mnoštvo načina.

Ovakva garderoba podrazumijeva kupovinu nekoliko osnovnih komada odjeće, bilo da je „tema“ određena prema prilici (poput poslovnog ili casual odijevanja) ili prema godišnjem dobu.


Foto: @ariviere



Mi smo i ovaj put pripremili detaljan vodič kako složiti capsule garderobu za proljeće, kako biste s lakoćom kreirali svakodnevne lookove koji odišu bezvremenskim stilom, s nježnim tonovima koji prate zaigranost sezone, a koji su istovremeno dovoljno neutralni da se mogu uklopiti uz svaki stil odijevanja i estetiku.

Idemo pogledati što se to krije u ovom jednostavnom vodiču koji će olakšati svakodnevicu.


Proljetna capsule garderoba

Jedna od glavnih osobina proljeća su „promjene raspoloženja“. Jutra su svježija, dani topliji, a navečer ponovno tražimo nešto što će nas ugrijati. 

 



Ukratko, slojevito odijevanje u ovoj sezoni je imperativ.

Tako smo složili listu laganih i bazičnih komada koji se međusobno lako mogu upariti u stilski neodoljive slojevite kombinacije koje će ispratiti sve promjene u dnevnim temperaturama. S obzirom na to da smo birali bazične komade, najčešće u neutralnim tonovima, potražili smo one sa zanimljivim teksturama kako bi outfit dobio na dinamici.


Foto: @juliesfi



Na našoj listi su se kao favoriti za proljeće našli, prije svega, temeljni komadi poput klasične bijele ili crne T-shirt majice, jeans hlača i mokasinki, a zatim i oni komadi koji se odlikuju interesantnim detaljima poput košulje sa zaigranim cvjetnim uzorkom, mini kožne suknje i kardigana s prugicama koji odiše vječnim pariškim chicom.

Ne zaboravite da se prilikom miksanja svih ovih komada zabavite i kroz kombinacije izrazite svoju individualnost. Sada izaberite svoje favorite, složite bazičnu capsule garderobu i začinite ju detaljima koji najbolje naglašavaju vaš stilski izričaj.


Za nešto hladnije dane neophodni su blejzeri i proljetne jakne



    



Kardigani i lagani džemperi su stvoreni za proljeće


    



Majice koje će poslužiti kao idealna baza


    



Košulje su jednostavan, ali efektan komad za svaki stil


    



Jeans i lepršave hlače za posao i casual izdanja


    




Od posla do večernjeg izlaska i kave - suknje!


    



S haljinama i kombinezonima imate gotov look u trenu


    



Proljetna obuća za svaki stil i priliku


    

* * *
Naslovna fotografija: @ariviere


Bonjour

Nemate ideju šta za iftar? Oduševite jelom koje je na stolu za 30 minuta!

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Nemate ideju šta za iftar? Oduševite jelom koje je na stolu za 30 minuta! Nemate ideju šta za iftar? Oduševite jelom koje je na stolu za 30 minuta!

Kada se na stolu nađe jelo koje miriše na toplinu doma, zna se da je večera posebna, a ako je još i bogato, kremasto i neodoljivo svi će se takmičiti ko će uzeti posljednji zalogaj.

 

Gratinirani krompir je upravo takav klasik: jednostavan za pripremu, a raskošan u okusu.

 



U danima posta, kada iftarski sto postaje mjesto okupljanja i uživanja u pažljivo pripremljenim jelima, ovaj recept je pravi spas. Lagano začinjen muškatnim oraščićem i bijelim lukom, slojevi mekanog krompira upijaju bogat kremasti sos, dok zlatna korica sira daje završni pečat.

 




Savršeno se slaže uz pečeno meso, ali je jednako ukusan i samostalno, uz porciju svježe salate. Najbolji dio? Za pripremu ne treba puno vremena što ga čini idealnim za iftarske večeri.


Hrskavo odozgo, kremasto iznutra: kako pogoditi savršen balans?  

Dugo smo istraživali, eksperimentisali, testirali razne kombinacije i došli do zaključka: savršeno gratinirani krompir ne trpi prosječnost. Mora biti kremast, bogat, ali ne pretežak, s neodoljivom zlatnom koricom koja puca pod viljuškom. Konačno, otkrili smo win kombinaciju: četiri sastojka koja čine razliku.

Prvi ključni element je Dukat Brzo & Fino vrhnje za kuhanje jer ono daje potrebnu nježnost i vezuje sve okuse.

 



Dukat Brzo & Fino Mileram unosi dodatnu dozu punoće i blagu kiselkastu notu koja balansira bogatstvo umaka, a onda dolazimo do trenutka zbog kojeg ćete povikati bellissimo, a to je President Ribanac. Njegova topiva, intenzivna tekstura stvara onu savršenu, zapečenu koricu zbog koje će svi posegnuti za još jednom porcijom.

 



Na kraju, ali nikako manje važno odabir Dukat maslaca. Njegova uloga je diskretna, ali ključna jer daje baršunastu aromu i osigurava da krompir ne bude suh, već nevjerovatno sočan i ukusan.

Bez ovih sastojaka, gratin može biti prosječno dobar, ali s njima... postaje neodoljiv. Kako znamo? Prazni tanjiri na stolu uvijek su najbolji dokaz i onaj posljednji zalogaj za koji se svi „slučajno“ bore.


Sastojci

 




Priprema  

Priprema krompira: Krompir oguliti i narezati na tanke kriške (oko 3 mm debljine). Što su kriške tanje, to će brže omekšati i ljepše upiti umak.

 



Pravljenje umaka: U posudi pomiješati Brzo & Fino vrhnje za kuhanje, Dukat Brzo & Fino Mileram, mlijeko, sjeckani bijeli luk i začine (so, biber, muškatni oraščić). Timijan dodati po želji, za blagu aromatičnu notu.

Složiti slojeve: Posudu premazati Dukat Maslacem pa slagati slojeve krompira, svaki preliti umakom kako bi ostao mekan i sočan.

Dodavanje sira: Na posljednji sloj krompira dodati preostali umak i obilno posuti naribanim sirom. President Ribanac će dati taj intenzivniji okus.

 



Pečenje: Pokriti pleh aluminijskom folijom i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Zatim skinuti foliju i peći još 15 - 20 minuta, dok se ne stvori hrskava, zlatna korica.

Posluživanje: Ostaviti krompir da odstoji 5 minuta prije serviranja, kako bi se umak lijepo povezao, a tekstura ostala savršena.





Na kraju, sve se svodi na uživanje. Gratinirani krompir je pravo malo gourmet čudo jer je jednostavan za pripremu, a toliko bogat u okusu da postane zvijezda svakog stola.

 


U danima kada je porodica okupljena, a iftarski stol prepun svega što miriše na ljubav, ovaj krompir je sve što trebate.

 

* * * 
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!