TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 20.10.2020.

Canestrelli su ukusni, talijanski kolačići od prhkog tijesta koje je iznimno lagano napraviti, a savršen su dodatak popodnevnom čaju.

Smjesa se sjedini za nekoliko minuta, posebno ako koristite procesor hrane, a dodatak korice limuna čini ih neodoljivima.
Kolačiće treba držati u hermetički zatvorenoj posudi do dvije nedjelje ili zamrzavati do tri mjeseca, ali smo gotovo sigurni da će se mnogo brže pojesti.

Recept smo pronašli ovdje, a kako ih možete napraviti sami pročitajte u nastavku.

SASTOJCI:

  • 130 g brašna
  • 75 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 100 g kukuruznog škroba
  • 150 g hladnog, nasjeckanog maslaca*
  • 1/2 žličice vanilije
  • 3 tvrdo kuhana jaja 
  • korica 1/2 limuna

*koristite slani maslac, a ako trenutno imate samo neslani, u smjesu možete dodati ¼ žličice soli.

PRIPREMA:

Stavite jaja u lonac i prelijte hladnom vodom, zagrijte dok ne proključa, a zatim sklonite sa vatre i ostavite da odstoji deset minuta. Stavite pod hladnu vodu. Kad se ohlade jaja, očistite ljusku, odvojite bijelance od žumanca i vilicom zgnječite samo žumance.

U sjeckalici ili procesoru hrane umutite brašno, šećer, sol, kukuruzni škrob i koricu limuna, zatim dodajte hladni maslac i vaniliju. Nekoliko puta pulsirajte da se sve sjedini, dodajte žumanjke i pulsirajte dok se sve opet ne poveže. Na blago pobrašnjenu ravnu površinu izvadite smjesu i  lagano mijesite još malo. Zamotajte u foliju i stavite u frižider najmanje sat, dva ili čak preko noći.

Zagrijte pećnicu na 170 ° C. Obložite posudu sa dva papira za pečenje. Izvadite tijesto iz frižidera i na blago pobrašnjenoj ravnoj površini počnite sa razvlačenjem pola tijesta na debljinu od jedan centimetar. Zatim pritisnite kalupe i oblikujte kolačiće po želji. Izrezano cvijeće ili neki drugi oblik poredajte na papir za pečenje u posudi i pecite otprilike dvanaest do četrnaest minuta. Imajte na umu da kolačići ne bi trebali biti smeđi. Ostavite kolačiće da se ohlade, a zatim ih ukrasite šećerom u prahu. Napravite čaj ili kavu i uživajte u ukusnoj slastici!

Video tutorijal pripreme pogledajte ispod.

https://www.youtube.com/watch?v=jypWuP_RzBw

Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***
Naslovna fotografija: tanadelconiglio.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Sarajevo ima novo mjesto koje miriše na dobar vibe (i kalorije koje ne želimo da računamo)

TEKST: Adelisa Mašić

Sarajevo ima novo mjesto koje miriše na dobar vibe (i kalorije koje ne želimo da računamo) Sarajevo ima novo mjesto koje miriše na dobar vibe (i kalorije koje ne želimo da računamo)

Miris svježe kafe, vedri tonovi interijera i energija koja te odmah razbudi: Boost Coffee je stigao u Sarajevo i donio novu dozu urbanog optimizma.

Brend koji je već prepoznat u Evropi sada je stigao i u Sarajevo. Nije to samo još jedno mjesto za kafu, već prostor koji spaja moderan dizajn, laganu atmosferu i onaj osjećaj da dan počinje baš kako treba.

 



Na meniju su hladne i tople kafe, matcha napici i deserti koji izgledaju kao da su stvoreni za subotnje popodne u gradu. 

 


 



Svaka šoljica nosi svoj mali ‘boost’ energije po kojem je brend i dobio ime, dok prostor u svijetlim tonovima i zelenim akcentima stvoren je za jutarnju kafu, kratki predah, rad na laptopu ili druženje s prijateljima.

 

boost_coffee3bonjour_ba

boost_coffee1bonjour_ba

Foto: boostcoffeebih

Boost Coffee je jedno od onih mjesta koja te osvoje nenametljivo: toplinom, ritmom i pažnjom prema detaljima. Mjesto koje donosi dobru energiju i podsjeća da kafa uvijek ima posebnu čar.

Foto: boostcoffeebih


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!