TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 20.10.2020.

Canestrelli su ukusni, talijanski kolačići od prhkog tijesta koje je iznimno lagano napraviti, a savršen su dodatak popodnevnom čaju.

Smjesa se sjedini za nekoliko minuta, posebno ako koristite procesor hrane, a dodatak korice limuna čini ih neodoljivima.
Kolačiće treba držati u hermetički zatvorenoj posudi do dvije nedjelje ili zamrzavati do tri mjeseca, ali smo gotovo sigurni da će se mnogo brže pojesti.

Recept smo pronašli ovdje, a kako ih možete napraviti sami pročitajte u nastavku.

SASTOJCI:

  • 130 g brašna
  • 75 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 100 g kukuruznog škroba
  • 150 g hladnog, nasjeckanog maslaca*
  • 1/2 žličice vanilije
  • 3 tvrdo kuhana jaja 
  • korica 1/2 limuna

*koristite slani maslac, a ako trenutno imate samo neslani, u smjesu možete dodati ¼ žličice soli.

PRIPREMA:

Stavite jaja u lonac i prelijte hladnom vodom, zagrijte dok ne proključa, a zatim sklonite sa vatre i ostavite da odstoji deset minuta. Stavite pod hladnu vodu. Kad se ohlade jaja, očistite ljusku, odvojite bijelance od žumanca i vilicom zgnječite samo žumance.

U sjeckalici ili procesoru hrane umutite brašno, šećer, sol, kukuruzni škrob i koricu limuna, zatim dodajte hladni maslac i vaniliju. Nekoliko puta pulsirajte da se sve sjedini, dodajte žumanjke i pulsirajte dok se sve opet ne poveže. Na blago pobrašnjenu ravnu površinu izvadite smjesu i  lagano mijesite još malo. Zamotajte u foliju i stavite u frižider najmanje sat, dva ili čak preko noći.

Zagrijte pećnicu na 170 ° C. Obložite posudu sa dva papira za pečenje. Izvadite tijesto iz frižidera i na blago pobrašnjenoj ravnoj površini počnite sa razvlačenjem pola tijesta na debljinu od jedan centimetar. Zatim pritisnite kalupe i oblikujte kolačiće po želji. Izrezano cvijeće ili neki drugi oblik poredajte na papir za pečenje u posudi i pecite otprilike dvanaest do četrnaest minuta. Imajte na umu da kolačići ne bi trebali biti smeđi. Ostavite kolačiće da se ohlade, a zatim ih ukrasite šećerom u prahu. Napravite čaj ili kavu i uživajte u ukusnoj slastici!

Video tutorijal pripreme pogledajte ispod.

https://www.youtube.com/watch?v=jypWuP_RzBw

Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***
Naslovna fotografija: tanadelconiglio.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Koje će pozicije nestati i hoće li AI uništiti brendove? 12. izdanje Branding konferencije ima odgovore.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Koje će pozicije nestati i hoće li AI uništiti brendove? 12. izdanje Branding konferencije ima odgovore. Koje će pozicije nestati i hoće li AI uništiti brendove? 12. izdanje Branding konferencije ima odgovore.

Činjenica je da živimo u dobu ubrzanog razvoja umjetne inteligencije i svakodnevnih društvenih promjena, koji oblikuju sve aspekte naših života, uključujući i polja brendinga, advertajzinga i komunikacija.

 

Zato je pravo vrijeme za 12. zdanje Branding konferencije, u organizaciji agencije Via Media, koja sloganom  “Brand New Humanity” postavlja platformu za diskusiju o brojnim važnim pitanjima za budućnost kreativne industrije.

 



Da li nas čeka utopija ili distopija? Kako umjetna inteligencija može biti generator društvenih i individualnih promjena? Kako će unaprijediti našu komunikaciju, razviti našu kreativnost? Do kojih će je granica dovesti i zašto je umijeće upravljanja AI - em ustvari upravo umijeće komunikacije?

Kako će naši poslovi i industrija izgledati u budućnosti? Koje će pozicije nestati, a koje nastati? Da li je, nakon svega, iskra ljudske mašte, ipak, nezamjenjiva?

Kako sve ove promjene utiču na brendove? Na komunikaciju sa javnošću? Kako zadržati povjerenje klijenata i kako ostati autentičan? Kako će izgledati brendovi budućnosti?

 



Kako ne biste bili usamljeni u potrazi za svim odgovorima, tu je Branding konferencija. Ona će i ove godine okupiti vrhunske stručnjake, koji našu sutrašnjicu kroje već danas i sa vama će podijeliti svoju jedinstvenu perspektivu.

Više detalja uskoro ovdje.

* * *
Naslovna foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!