TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 20.10.2020.

Canestrelli su ukusni, talijanski kolačići od prhkog tijesta koje je iznimno lagano napraviti, a savršen su dodatak popodnevnom čaju.

Smjesa se sjedini za nekoliko minuta, posebno ako koristite procesor hrane, a dodatak korice limuna čini ih neodoljivima.
Kolačiće treba držati u hermetički zatvorenoj posudi do dvije nedjelje ili zamrzavati do tri mjeseca, ali smo gotovo sigurni da će se mnogo brže pojesti.

Recept smo pronašli ovdje, a kako ih možete napraviti sami pročitajte u nastavku.

SASTOJCI:

  • 130 g brašna
  • 75 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 100 g kukuruznog škroba
  • 150 g hladnog, nasjeckanog maslaca*
  • 1/2 žličice vanilije
  • 3 tvrdo kuhana jaja 
  • korica 1/2 limuna

*koristite slani maslac, a ako trenutno imate samo neslani, u smjesu možete dodati ¼ žličice soli.

PRIPREMA:

Stavite jaja u lonac i prelijte hladnom vodom, zagrijte dok ne proključa, a zatim sklonite sa vatre i ostavite da odstoji deset minuta. Stavite pod hladnu vodu. Kad se ohlade jaja, očistite ljusku, odvojite bijelance od žumanca i vilicom zgnječite samo žumance.

U sjeckalici ili procesoru hrane umutite brašno, šećer, sol, kukuruzni škrob i koricu limuna, zatim dodajte hladni maslac i vaniliju. Nekoliko puta pulsirajte da se sve sjedini, dodajte žumanjke i pulsirajte dok se sve opet ne poveže. Na blago pobrašnjenu ravnu površinu izvadite smjesu i  lagano mijesite još malo. Zamotajte u foliju i stavite u frižider najmanje sat, dva ili čak preko noći.

Zagrijte pećnicu na 170 ° C. Obložite posudu sa dva papira za pečenje. Izvadite tijesto iz frižidera i na blago pobrašnjenoj ravnoj površini počnite sa razvlačenjem pola tijesta na debljinu od jedan centimetar. Zatim pritisnite kalupe i oblikujte kolačiće po želji. Izrezano cvijeće ili neki drugi oblik poredajte na papir za pečenje u posudi i pecite otprilike dvanaest do četrnaest minuta. Imajte na umu da kolačići ne bi trebali biti smeđi. Ostavite kolačiće da se ohlade, a zatim ih ukrasite šećerom u prahu. Napravite čaj ili kavu i uživajte u ukusnoj slastici!

Video tutorijal pripreme pogledajte ispod.

https://www.youtube.com/watch?v=jypWuP_RzBw

Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***
Naslovna fotografija: tanadelconiglio.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti)

TEKST: Bonjour.ba

Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti) Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti)

U samom centru Sarajeva, među ulicama koje još čuvaju dah prošlosti, smjestio se Kiren, restoran koji ne želi biti samo adresa za dobar obrok, već mali bijeg od svakodnevice.
 

kiren-sarajevo-restoran-13-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-12-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-10-bonjour-ba


To je onaj tip mjesta u kojem se ritam grada utiša, a topla svjetlost i mirisi iz kuhinje stvaraju atmosferu zbog koje poželite ostati duže nego što ste planirali.
 

kiren-sarajevo-restoran-15-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-102-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-21-bonjour-ba


Prirodni materijali, tople nijanse i svjetlost koja pada tačno tamo gdje treba čine da u Kirenu svaki kutak odiše idejom doma, ali u profinjenijem, modernijem smislu – dovoljno jednostavnom da se osjećate opušteno, a s dovoljno estetike da poželite zabilježiti trenutak.
 

kiren-sarajevo-restoran-17-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-19-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-20-bonjour-ba


A onda dolazi ono zbog čega se gosti vraćaju.


Priča koja počinje mirisom, nastavlja se teksturom, a završava emocijom


Kuhinja Kirena oslanja se na anatolijske i bh. korijene, ali ispričane savremenim jezikom. Ovo nije mjesto koje kopira tradiciju, nego je nadograđuje. Svaki začin ima svoju svrhu, svaki sos svoju ulogu, a svaki tanjir je fino izbalansiran između poznatog i neočekivanog. To je kuhinja koja nudi nostalgiju i iznenađenje u istom dahu.

Naša degustacija krenula je lagano, gotovo tiho, ali nezaboravno.
 

kiren-sarajevo-restoran-8-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-100-bonjour-ba


Prvo stiže kremasti hummus, jednostavan, a zavodljiv. Svilenkasta tekstura, suptilni začini i onaj trenutak u kojem spontano pomislite: „moram probati opet“. Minimalizam, ali bogat; lagan, ali upečatljiv.
 

kiren-sarajevo-restoran-5-bonjour-ba
 

Zatim dolaze Anatolian mini sarmice, male, uredne, potpuno drugačije. Tradicija u modernom formatu i taman toliko dobre da ih dijelite... ili ipak ne. Nestaju brže nego što stignete izgovoriti „još jednu“.
 

kiren-sarajevo-restoran-1-bonjour-ba
 

Potom Aegean style patlidžan, Egej u svom najnježnijem izdanju. Lagano, aromatično i vizualno toliko lijepo da je gotovo šteta narušiti prve utiske viljuškom. 
 

kiren-sarajevo-restoran-26-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-208-bonjour-ba


Okusi Mediterana koji vam na trenutak izmjeste misli iz gradske užurbanosti.


kiren-sarajevo-restoran-3-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-202-bonjour-ba


A na kraju kralj među klasikama, jelo koje nosi cijeli potpis Kirena. Hünkar Beğendi: janjeće rame na dimljenom pireu od patlidžana sa zrelim kaşar sirom. Elegantno, bogato, upečatljivo. Jelo koje govori tiho, ali ostavlja snažan trag.
 

kiren-sarajevo-restoran-205-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-6-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-200-bonjour-ba


Zato se u Kirenu kaže da se ovdje ne dolazi samo na obrok. Dolazi se po doživljaj. Po priču. Po mir. Po trenutak koji ostaje.


Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!