TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 16.1.2023.

Mnogi će se složiti da su slatkiši nešto čemu teško možemo odoljeti još od malih nogu. Baš zato bez obzira na dob i dan danas brojni vole eksperimentirati s različitim okusima koji će nas osvježiti, ali i dati nam onaj potrebni boost energije.


Tragajući za nešto drugačijim slasticama, kao i onim koje pamtimo još od najranijih dana koje smo ušuškani pod dekicom grickali uz omiljene animirane serije zavirili smo na jednu lokaciju koja je slatkoljupcima posljednjih dana izmamila osmijeh na lice.

Riječ je o novootvorenom candy shopu Slatkish koji se nalazi u Tuzli, a koji svojim kupcima nudi različite vrste slatkih proizvoda. Stoga, kako bismo otkrili kako je izgledao sami proces otvorenja u našoj rubrici Gourmet ugostili smo Mirzu Mustafagića koji stoji iza samog projekta, te koji nam je podijelio brojne zanimljivosti, kao i što bi se trebalo naći u vašoj Slatkish košarici.




Prvenstveno bismo željeli čestitati na otvorenju Slatskisha. Možete li nam otkriti kako ste došli na ovu ideju te kako je izgledao sami proces otvorenja?

Draga Bonjour ekipa, prije svega hvala vam pa podržavate lijepe domaće priče, kao i uvijek. Na ideju sam nadolazio dugi vremenski period, da budem iskren. U razgovoru sa mojom prijateljicom, direktoricom Bingo city centra Tuzla, Lidijom Zulić sam došao na ideju da to bude upravo Slatkish u ovom obliku kakav je danas.

Naravno, bilo je dosta varijacija na temu, ali sam sretan sa finalnim proizvodom. Htio sam nešto drugačije i neočekivano od influencera jer kada kažete influencer, najčešće očekujete merch odjeće ili šminku i sličan proizvod, protiv čega nemam ništa, naprotiv i podržavam, ali ja sam u privatnom biznisu već pet godina i dosta sam poduzetan pa sam uvijek tražio priliku da tu svoju poduzetnost dodatno ispoljim i evo, tako sam došao do Slatkisha!





Koju lokaciju ste odabrali za Slatkish?

Ništa u životu nije slučajno, tako da sam i ja izabrao da to bude moj dugogodišnji suradnik, najveći shopping centar u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, Bingo City Centar Tuzla.

Moji prijatelji i saradnici iz BCC Tuzla su još jednom dokazali koliki su profesionalci i znalci svog posla te sam dobio rekao bih jednu od najboljih pozicija u centru, a to je kod uvijek popularnog Food courta. Slatkish se nalazi na drugom spratu i neizbježan je ukoliko dolazite u centar.





Što biste izdvojili kao najveći izazov s kojim ste se susreli tijekom realizacije projekta?

Huh! Puno ih je, da budem iskren. Najveći izazov je bila birokracija u našoj državi i suočavanje sa velikim broj potvrda, priznanica, rješenja i sličnog, ali ja sam osoba kojoj je uvijek čaša na pola puna tako da ćemo pričati o onim malo ljepšim izazovima, a to je kako u 6m2 smjestiti što više proizvoda i da to izgleda vizualno prijemčivo i mislim da smo uspjeli.

Arhitektica koja je radila na ovom projektu je Sofija iz Koncept studia iz Bijeljine i jako sam zadovoljan kako se isto realiziralo. Mislim da smo uz moje sugestije izvukli maksimum iz prostora i jako mi je drago da sam u Tuzlu donio nešto što do sada nije postojalo u mom gradu, candy shop!





S obzirom da smo i sami ljubitelji slastica, možete li nam otkriti koje sve proizvode nudi Slatkish?

Najslađa tema, definitivno! Trudio sam se pri nabavci proizvoda da što budemo dostupni ka što većoj skupini osoba, te da nemamo samo slatkiše za djecu, nego i za nas koji smo djeca u duši zauvijek. 

Veliki dio radnje čine gumene bombone koje do sada nisu bile dostupne u Tuzli u ovom obimu, preko 90 vrsta gumenih bombona, od kojih je 90% halal, a oko 50 vrsta bez glutena je nešto na što sam posebno ponosan. Osobe koje su intolerantne na gluten su u ovih prvih nekoliko dana presretne zbog toga što konačno mogu kupiti nešto i za sebe.





Pored toga, za osobe koje ne vole gumene bombone smo također pripremili veliki asortiman čokoladiranih zdravih namirnica kao što su bademi, grožđice, lješnjaci u čokoladi, a jedan od mojih favorita su hurme u čokoladi kao i praline punjene hurmama. Za osobe koje ne vole slatko smo pripremili veliki izbor i „slaniša“, a moj favorit u tom dijelu su slane pistacije koje su zaista iznimno ukusne.

Pored toga, jako mi je bitno da za sebe nešto mogu pronaći i dijabetičari  koji barem u Tuzli rijetko šta mogu pronaći, te sam u stalnim pregovorima za nove dobavljače u tom sektoru. Ponosan sam i na asortiman limitiranih slatkisha koji su dostupni samo u zemljama EU. Ako ćemo iskreno, ponosan sam na sve. U Bosni i Hercegovini otvoriti nešto i truditi se da to uspije je sam uspjeh za sebe i ovo će da razumije svako ko ima svoju firmu.





Sigurni smo da ste već pronašli svoj omiljeni slatkiš. Što biste preporučili našim čitateljima da moraju probati?

Sve, haha, šalim se! Zavisi šta volite, ali evo dati ću vam prijedlog iz svakog segmenta. Ako su gumene bombone u pitanju, onda je lubenica moj favorit. Od limitiranih slatkiša moj favorit je Manner limitirana verzija Salt caramel. Ako pričamo o slanom programu, jako volim slane pistacije, a kod zdravih slatkisha volim jako hurme u čokoladi i pekmez od presanih hurmi.




 

Jako sam sretan što sam uspio da povežem što više bh. proizvođača, ali i jednu od najuspješnijih bh. dizajnerica, moju dragu prijateljicu Irmu Kohel koja je uradila uniforme za moje uposlenice i koja je savršeno zaokružila cijelu priču.





Ekskluzivno za vas, ovo je prva napunjena poklon kutija koja će od sada biti dostupna u Slatkishu, a koja će biti sa naljepnicama personalizirana do kraja.





Također, narudžbe za cijelu BiH su već sada dostupne putem Instagram profila ili na Facebook stranici,  uskoro će biti dostupan i webshop.

* * *
Foto: Promo Slatkish


Bonjour

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.

Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.

 



Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.

 



Kako napraviti mini snack board?  

Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.

Možeš uključiti:

• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade


 



Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.

 



Zašto snack night?  

Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.

 



Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.

 



Za kraj  

Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.


anigif


I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.

 



Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @foodfotoaestetic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!