TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 16.1.2023.
Mnogi će se složiti da su slatkiši nešto čemu teško možemo odoljeti još od malih nogu. Baš zato bez obzira na dob i dan danas brojni vole eksperimentirati s različitim okusima koji će nas osvježiti, ali i dati nam onaj potrebni boost energije.
Tragajući za nešto drugačijim slasticama, kao i onim koje pamtimo još od najranijih dana koje smo ušuškani pod dekicom grickali uz omiljene animirane serije zavirili smo na jednu lokaciju koja je slatkoljupcima posljednjih dana izmamila osmijeh na lice.
Riječ je o novootvorenom candy shopu Slatkish koji se nalazi u Tuzli, a koji svojim kupcima nudi različite vrste slatkih proizvoda. Stoga, kako bismo otkrili kako je izgledao sami proces otvorenja u našoj rubrici Gourmet ugostili smo Mirzu Mustafagića koji stoji iza samog projekta, te koji nam je podijelio brojne zanimljivosti, kao i što bi se trebalo naći u vašoj Slatkish košarici.

Prvenstveno bismo željeli čestitati na otvorenju Slatskisha. Možete li nam otkriti kako ste došli na ovu ideju te kako je izgledao sami proces otvorenja?
Draga Bonjour ekipa, prije svega hvala vam pa podržavate lijepe domaće priče, kao i uvijek. Na ideju sam nadolazio dugi vremenski period, da budem iskren. U razgovoru sa mojom prijateljicom, direktoricom Bingo city centra Tuzla, Lidijom Zulić sam došao na ideju da to bude upravo Slatkish u ovom obliku kakav je danas.
Naravno, bilo je dosta varijacija na temu, ali sam sretan sa finalnim proizvodom. Htio sam nešto drugačije i neočekivano od influencera jer kada kažete influencer, najčešće očekujete merch odjeće ili šminku i sličan proizvod, protiv čega nemam ništa, naprotiv i podržavam, ali ja sam u privatnom biznisu već pet godina i dosta sam poduzetan pa sam uvijek tražio priliku da tu svoju poduzetnost dodatno ispoljim i evo, tako sam došao do Slatkisha!

Koju lokaciju ste odabrali za Slatkish?
Ništa u životu nije slučajno, tako da sam i ja izabrao da to bude moj dugogodišnji suradnik, najveći shopping centar u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, Bingo City Centar Tuzla.
Moji prijatelji i saradnici iz BCC Tuzla su još jednom dokazali koliki su profesionalci i znalci svog posla te sam dobio rekao bih jednu od najboljih pozicija u centru, a to je kod uvijek popularnog Food courta. Slatkish se nalazi na drugom spratu i neizbježan je ukoliko dolazite u centar.

Što biste izdvojili kao najveći izazov s kojim ste se susreli tijekom realizacije projekta?
Huh! Puno ih je, da budem iskren. Najveći izazov je bila birokracija u našoj državi i suočavanje sa velikim broj potvrda, priznanica, rješenja i sličnog, ali ja sam osoba kojoj je uvijek čaša na pola puna tako da ćemo pričati o onim malo ljepšim izazovima, a to je kako u 6m2 smjestiti što više proizvoda i da to izgleda vizualno prijemčivo i mislim da smo uspjeli.
Arhitektica koja je radila na ovom projektu je Sofija iz Koncept studia iz Bijeljine i jako sam zadovoljan kako se isto realiziralo. Mislim da smo uz moje sugestije izvukli maksimum iz prostora i jako mi je drago da sam u Tuzlu donio nešto što do sada nije postojalo u mom gradu, candy shop!

S obzirom da smo i sami ljubitelji slastica, možete li nam otkriti koje sve proizvode nudi Slatkish?
Najslađa tema, definitivno! Trudio sam se pri nabavci proizvoda da što budemo dostupni ka što većoj skupini osoba, te da nemamo samo slatkiše za djecu, nego i za nas koji smo djeca u duši zauvijek.
Veliki dio radnje čine gumene bombone koje do sada nisu bile dostupne u Tuzli u ovom obimu, preko 90 vrsta gumenih bombona, od kojih je 90% halal, a oko 50 vrsta bez glutena je nešto na što sam posebno ponosan. Osobe koje su intolerantne na gluten su u ovih prvih nekoliko dana presretne zbog toga što konačno mogu kupiti nešto i za sebe.

Pored toga, za osobe koje ne vole gumene bombone smo također pripremili veliki asortiman čokoladiranih zdravih namirnica kao što su bademi, grožđice, lješnjaci u čokoladi, a jedan od mojih favorita su hurme u čokoladi kao i praline punjene hurmama. Za osobe koje ne vole slatko smo pripremili veliki izbor i „slaniša“, a moj favorit u tom dijelu su slane pistacije koje su zaista iznimno ukusne.
Pored toga, jako mi je bitno da za sebe nešto mogu pronaći i dijabetičari koji barem u Tuzli rijetko šta mogu pronaći, te sam u stalnim pregovorima za nove dobavljače u tom sektoru. Ponosan sam i na asortiman limitiranih slatkisha koji su dostupni samo u zemljama EU. Ako ćemo iskreno, ponosan sam na sve. U Bosni i Hercegovini otvoriti nešto i truditi se da to uspije je sam uspjeh za sebe i ovo će da razumije svako ko ima svoju firmu.

Sigurni smo da ste već pronašli svoj omiljeni slatkiš. Što biste preporučili našim čitateljima da moraju probati?
Sve, haha, šalim se! Zavisi šta volite, ali evo dati ću vam prijedlog iz svakog segmenta. Ako su gumene bombone u pitanju, onda je lubenica moj favorit. Od limitiranih slatkiša moj favorit je Manner limitirana verzija Salt caramel. Ako pričamo o slanom programu, jako volim slane pistacije, a kod zdravih slatkisha volim jako hurme u čokoladi i pekmez od presanih hurmi.

Jako sam sretan što sam uspio da povežem što više bh. proizvođača, ali i jednu od najuspješnijih bh. dizajnerica, moju dragu prijateljicu Irmu Kohel koja je uradila uniforme za moje uposlenice i koja je savršeno zaokružila cijelu priču.


Ekskluzivno za vas, ovo je prva napunjena poklon kutija koja će od sada biti dostupna u Slatkishu, a koja će biti sa naljepnicama personalizirana do kraja.

Također, narudžbe za cijelu BiH su već sada dostupne putem Instagram profila ili na Facebook stranici, uskoro će biti dostupan i webshop.
* * *
Foto: Promo Slatkish
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!